Η “Λαϊκή Συσπείρωση” του Δήμου Κομοτηνής στηρίζει τον αγώνα των συμβασιούχων, ψήφισε υπέρ της παράτασης των συμβάσεων!

12 Ιουλίου 201708:38

Ακόμη μία παρέμβαση για το θέμα των συμβασιούχων καθαριότητας στο Δήμο Κομοτηνής πραγματοποίησε η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση και ο επικεφαλής της Νίκος Φακιρίδης, στο Δημοτικό Συβμούλιο του Δήμου Κομοτηνής της 11 Ιουλίου 2017  σημειώνοντας πως οι υπηρεσίες του Δήμου πρέπει να στελεχώνονται από μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα. Γι΄ αυτό προτείνουμε στο σώμα να ψηφίσει υπέρ της μετατροπής  όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

 Με βάση τα παραπάνω, ψηφίζουμε την πρόταση της υπηρεσίας για παραμονή των οκτάμηνων παρατασιούχων αλλά και των υπόλοιπων συμβασιούχων που έληξε η σύμβασή τους.  

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης:

.Χαιρετίζουμε τον  αγώνα των συμβασιούχων στην καθαριότητα που είναι πέρα για πέρα δίκαιος.  Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα. διεκδίκησαν το δικαίωμά τους στη δουλειά, στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα Ταυτόχρονα αναδείχθηκε  π υποχρέωση που έχει το κράτος και οι κυβερνήσεις να παρέχουν υπηρεσίες αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς εργολάβους και ιδιώτες, χωρίς χαράτσωμα των λαϊκών νοικοκυριών.

Οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τα μνημόνια και το κεφάλαιο, επιχείρησαν για άλλη μια φορά όχι μόνο να βγάλουν λάδι την αντιλαϊκή στρατηγική που υπερασπίζονται και υλοποιούν, αλλά να φυτέψουν ακόμα πιο βαθιά μέσα στο λαό μας την αντίληψη ότι είναι μονόδρομος  η μισοδουλειά και η μισοζωή. Οι συμβάσεις λίγων μηνών και οι συμβάσεις έργου. Οι μισθοί πείνας , η εντατικοποίηση και η κατάργηση του ημερήσιου χρόνου δουλειάς. Η δουλειά χωρίς μέτρα υγείας και ασφάλειας. Η δουλειά μέσα από προγράμματα, μέσα από συμβάσεις και δουλεμπορικά γραφεία, η ενοικιαζόμενη εργασία. Αυτό μας λένε είναι η πρόοδος. Η ανεργία είναι κάτι φυσιολογικό. Φύγε εσύ για να έρθω εγώ. Δυστυχώς, ο θάνατος της εργαζόμενης στην καθαριότητα στο Δήμο Ζωγράφου επιβεβαίωσε με τον πιο σκληρό τρόπο τη σημερινή πραγματικότητα για την εργατική τάξη της χώρα μας.

Σ’ αυτά τα πλαίσια κινήθηκε ο ελιγμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την ψήφιση της τροπολογίας για τους συμβασιούχους. Προσπάθησε να ρίξει το μπαλάκι στους δήμους, λέγοντας ότι εάν θέλετε να κρατήσετε τους συμβασιούχους πρέπει να βρείτε και τα αντίστοιχα έσοδα, να ματώσει και άλλο ο λαός μας δηλαδή. Οι δήμαρχοι με τη σειρά τους σήκωσαν τα χέρια ψηλά λέγοντας ότι η πλειοψηφία των δήμων είναι “στο κόκκινο”

Έτσι η τροπολογία που ψηφίστηκε(άρθρο 24 του νόμου 4479/2017)  και με τα κριτήρια που θέτει οδηγεί στην απόλυση τη συντριπτική πλειοψηφία των συμβασιούχων. Στρώνει το έδαφος στην αύξηση των ανταποδοτικών τελών στον τομέα της καθαριότητας, σε συμφωνίες για την είσοδο εργολάβων,(ήδη στο δήμο μας από χρόνια ανατίθεται σε εργολάβους  δευτερεύουσα δουλειά καθαριότητας) σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, σε πλήρες ξεχαρβάλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων, εντατικοποίηση της εργασίας, αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.

Συγκεκριμένα, η κυβερνητική τροπολογία προβλέπει ότι οι συμβασιούχοι που απασχολούσαν οι δήμοι μέχρι τις 7/6/2017, μπορούν να συνεχίσουν να δουλεύουν, το αργότερο μέχρι το Μάρτη του 2018. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι Δήμοι μέχρι τις 31/7/2017 να αιτηθούν την πρόσληψη τακτικού προσωπικού για την καθαριότητα, με την προϋπόθεση ότι η σχετική δαπάνη θα καλύπτεται εξολοκλήρου από τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη. Οι συμβασιούχοι μπορεί να απολυθούν και νωρίτερα από το Μάρτη του 2018, μόλις καταρτιστούν οι προσωρινοί πίνακες διοριστέων, που αφορούν στο μόνιμο προσωπικό.

Σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο, οι συμβασιούχοι μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με μοριοδότηση για τη μέχρι τώρα προϋπηρεσία τους, χωρίς όμως η μοριοδότηση να εξασφαλίζει την πρόσληψή τους. Επίσης, δεν μοριοδοτείται η προϋπηρεσία που θα προκύψει από τη σύναψη της νέας σύμβασης ορισμένου χρόνου μέχρι το Μάρτη του 2018.

Δεν διευκρινίζεται επίσης τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα από τις 7/6/2017 (μέχρι εκείνη τη μέρα το Ελεγκτικό Συνέδριο επιτρέπει την πληρωμή των μισθών για την εργασία που πρόσφεραν) μέχρι τη σύναψη νέων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Από τις μισθοδοσίες που εστάλησαν χτες στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, φαίνεται ότι πολλοί δήμοι (Λάρισα, Πεύκη – Λυκόβρυση, Μαρούσι, Βριλήσσια, Αγία Παρασκευή, Κηφισιά, Αγιοι Ανάργυροι, Ελευσίνα κ.ά.) θα πληρώσουν τους συμβασιούχους μέχρι τις 7/6 και όχι για το διάστημα που ακολούθησε μέχρι σήμερα, αν και δούλευαν κανονικά.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση διαβεβαιώνει τους συμβασιούχους ότι είναι με το μέρος τους και ότι προσπαθεί προς το συμφέρον τους να βρει λύση, ξεκόβει κάθε συζήτηση για μόνιμη και σταθερή δουλειά και από την άλλη επικαλείται το Σύνταγμα και τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για να τους διατηρεί σε ομηρία. Θα μπορούσε όμως, αν πραγματικά ήθελε να υπηρετήσει το συμφέρον των εργαζομένων, να καταργήσει τους αντεργατικούς νόμους που προβλέπουν την “ευελιξία” σε όλες τις μορφές, ανάμεσα σ’ αυτές και το αίσχος των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Πόσο μάλλον που οι υπηρεσίες καθαριότητας είναι υποστελεχωμένες και η εντατικοποίηση συμβασιούχων και μόνιμων “πάει σύννεφο”. Αντί όμως η κυβέρνηση να καταργήσει τη νομοθεσία για την “ευελιξία”, που απογειώθηκε ιδιαίτερα την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, τη θωρακίζει και ετοιμάζεται να την επεκτείνει και μετά το τυπικό τέλος του τρίτου μνημονίου, στο όνομα της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της μείωσης του λεγόμενου “κόστους εργασίας” που συνεπάγεται για το αστικό κράτος η σταδιακή υποχώρηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, έναντι των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Η προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην Τοπική Διοίκηση που ξεκινά από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 κορυφώνεται τούτη την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης. Με τη σφραγίδα όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ψηφίστηκαν και διατηρούνται σε ισχύ ευρωενωσιακές ρυθμίσεις και μνημονιακοί νόμοι, με τους οποίους ενισχύθηκε η ανταποδοτικότητα, ενώ το μόνιμο προσωπικό των δήμων σταδιακά και μεθοδικά αντικαταστάθηκε από συμβασιούχους και εργαζόμενους μέσω προγραμμάτων που δουλεύουν σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας και με μισθούς πείνας.

Ο στόχος είναι όπως και άλλη φορά αναδείξαμε ,να βαθύνει η ακόμα μεγαλύτερη επιχειρηματική λειτουργία των δήμων, η ενίσχυση της φοροληστείας του λαού και της ανταποδοτικότητας, η διεύρυνση της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων σε αρμοδιότητες των δήμων και του κράτους που αποτελούν νέα πεδία κερδοφορίας.

Η Λ.Σ σταθερά ήταν και είναι ενάντια σε όλες αυτές τις αναδιαρθρώσεις, υποστηρίζοντας τη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα και ταυτόχρονα τους αγώνες ώστε η Τοπική Διοίκηση με κρατικούς πόρους να εξασφαλίζει όσο το δυνατόν τις απαραίτητες υποδομές και υπηρεσίες που έχουν πραγματική ανάγκη τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά. Απ’ αυτή τη σκοπιά υπερασπίζεται και το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, όχι μόνο στους ΟΤΑ.

Επιμένουμε στη θέση μας, πως οι υπηρεσίες του Δήμου πρέπει να στελεχώνονται από μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα. Γι΄ αυτό προτείνουμε στο σώμα να ψηφίσει υπέρ της μετατροπής  όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

 Με βάση τα παραπάνω, ψηφίζουμε την πρόταση της υπηρεσίας για παραμονή των οκτάμηνων παρατασιούχων αλλά και των υπόλοιπων συμβασιούχων που έληξε η σύμβασή τους.  

Αρθρογράφος