Κρίστα Κουτσογιάννη: Το Παπίκιο Όρος ως απόδειξη της Ελληνικότητας και της ιστορικής συνέχειας της Θράκης

6 Οκτωβρίου 202316:51

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης
Πηγή φωτογραφιών: Κρίστα Κουτσογιάννη Κρόκου

Η κ. Κρίστα Κουτσογιάννη-Κρόκου όπως διαβάζουμε στις σχετικές καταχωρήσεις προβολης, “κατέρχεται στις περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου με την παράταξη του κ. Χρήστου Μέτιου «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» γιατί θέλει να συμβάλει στην προσπάθεια να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο ο τόπος μας.”

Στο Komotinipress έχουμε αναφερθεί στις προσπάθειες της κ. Κρίστα Κουτσογιάννη, με την ιδιότητα της εκλεγμένης δημοτικής συμβούλου για την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής αξίας του Κοσμίου, την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπήρχαν στο Δημοτικό Σχολείο του οικισμού αλλά και το ενδιαφέρον της για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες κατά την περίοδο της πανδημίας.

Από την μέχρι στιγμής προβληθείσα προεκλογική δραστηριότητα της κ. Κρ. Κουτσογιάννη διαπιστώνουμε ότι η ίδια δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα που αφορούν στον πρωτογενή τομέα, τα έργα ανάπτυξης, θέματα κοινωνικής πολιτικής, εκπαίδευσης, πολιτισμού (η ίδια είναι άλλωστε εκπαιδευτικός),δίνοντας έμφαση στην ταυτότητα της Ροδόπης και της Θράκης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ξεχωρίσαμε την κ. Κρίστα Κουτσογιάννη ως την μοναδική υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο που πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ιερά Μονή Οσίου Μαξίμου του Καυσοκαλύβη στο Παπίκιο Όρος.

Σε επικοινωνία που είχε το Komotinipress μαζί της, η κ. Κρίστα Κουτσογιάννη-Κρόκου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα ακόλουθα σημεία:

  • Το Παπίκιον Όρος είναι ένα μοναδικό δείγμα της βυζαντινής επιρροής στην Θράκη και θα μπορούσε κάλλιστα να εξελιχθεί σε έναν αξιόλογο τουριστικό προορισμό και σημαντικό προσκυνηματικό θρησκευτικό κέντρο, αρκεί να δοθεί βάση και προσοχή σε σημαντικές λεπτομέρειες όπως η μετακίνηση στην περιοχή -είναι ακόμα χωματόδρομος- και στην έκδοση Ελληνικών και ξενόγλωσσων διαφημιστικών οδηγών που σε συνδυασμό με την σωστή προβολή θα συνέβαλαν σ’ αυτό.
  • Αναγκαία θεωρείται η ανάδειξη της ιστορίας της μοναστικής πολιτείας του Παπίκιου όρους μέσα από ομιλίες, εκδηλώσεις, διαλέξεις και εκπαιδευτικές δράσεις σε συνεργασία και με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
  • Σημαντικό μέσο για την ανάδειξη της ιστορικής αξίας της περιοχής είναι η συντήρηση του βυζαντινού μονοπατιού που υπάρχει κοντά στο μοναστήρι του Οσίου Μαξίμου και η καθιέρωση μιας επετειακής δρομικής διαδρομής, σε συνεργασία με τον ορειβατικό σύλλογο Ροδόπης ή κάποιον άλλο δρομικό σύλλογο.
  • Απαραίτητο είναι και ένα λειτουργικό δίκτυο ύδρευσης καθώς υπάρχει μία γεώτρηση χωρίς μεγάλες δυνατότητες και πρότεινε να εξετασθεί η υδροδότηση από τον Σώστη..
  • Το Πανεπιστήμιο με τη συνδρομή της περιφέρειας μπορεί να στηρίξει τις ανασκαφικές έρευνες στο Παπίκιο για να έρθουν στο φως τα σημαντικά ευρήματα που πιθανολογούνται στον χώρο.Χρέος μας είναι να προβάλλουμε την πολύτιμη ιστορία της μοναστικής πολιτείας του Παπίκιου όρους και να γίνει κέντρο ενδιαφέροντος και επισκέψεων είτε συλλόγων είτε μεμονωμένων πολιτών, ακόμα και φοιτητών ή εθελοντών.
  • Πρέπει να διασφαλισθεί η προσβασιμότητα προς τη Μονή. Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που έδειξε η Διοίκηση του Χρ. Μέτιου για την ανάδειξη του Παπικίου. “Με την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του πρώτου τμήματος του δρόμου προς την Ιερά Μονή Μάξιμου Καυσοκαλυβίτη, δόθηκε η δυνατότητα στους κατοίκους και στους επισκέπτες της Περιφέρειάς μας να γνωρίσουν και να θαυμάσουν το Παπίκιο όρος ως μοναστικό κέντρο της Ροδόπης και ευρύτερα της Θράκης. Αλλά αυτό ήταν ένα πρώτο βήμα που κάνουμε προς την κατεύθυνση της ανάδειξης του Παπίκιου όρους, το οποίο κατά το παρελθόν υπήρξε ένα σημαντικό ορθόδοξο μοναστικό κέντρο” όπως τόνισε η κ. Κρίστα Κουτσογιάννη η οποία κι επεσήμανε ότι καταγράφονται αντιρρήσεις από τοπικούς αντιδραστικούς κύκλους που δεν επιθυμούν την τουριστική και πολιτισμική ανάδειξη της περιοχής.
  • Η κ. Κρίστα Κουτσογιάννη Κρόκου αναφέρθηκε και στις άοκνες προσπάθειες του Σεβ. Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνης κκ Παντελεήμονος στον πνευματικό, επιστημονικό και εκδοτικό στίβο για την αναδειξη του Παπικίου, παραπέμποντας σε σχετικές ειδικές εκδόσεις της Μητροπόλεως που αναδεικνύουν την ελληνικότητα και την ιστορική συνέχεια της Θράκης από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα
  • Τέλος, εξέφρασε εγκάρδιες ευχαριστίες προς τον πατέρα Παύλο για την θερμή φιλοξενία και την ενημερωτική συζήτηση για τη Μονή του Οσίου Μαξίμου και την ιστορία της περιοχής.

[σσ. από την Τρίτη 1 Αυγούστου, στην Ιερά Μονή Οσίου Μαξίμου του Καυσοκαλύβη στο Παπίκιο Όρος εγκαταβιεί μόνιμα ο ιερομόναχος Παύλος Κουρουτζής]

Αρθρογράφος