Παραδοσιακή πίτα της Ηπείρου για το αποκριάτικο τραπέζι και όχι μόνο.
Από τη Γεωργία Κοφινά
1 ώρα και 30 λεπτά ΘΕΛΕΙ ΛΙΓΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
500γρ. φύλλο για πίτες
1½ κιλό κιμά αρνίσιο
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
2 φλιτζάνια γιαούρτι στραγγιστό
4 αβγά χτυπημένα
1/3 φλιτζανιού σιμιγδάλι ψιλό
½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο, για το άλειμμα των φύλλων
αλάτι, πιπέρι
λίγο μπούκοβο (προαιρετικά)
Βάζετε τον κιμά στην κατσαρόλα και τον ανακατεύετε συνεχώς πάνω στη φωτιά για να μη σβολιάσει και να πιει τα υγρά του.
Προσθέτετε το λάδι, το κρεμμύδι και το σοτάρετε μαζί με τον κιμά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε τον κιμά να ψηθεί για 20 λεπτά περίπου. Προσθέτετε λίγο νερό αν χρειαστεί.
Αφήνετε τον κιμά να κρυώσει λίγο και προσθέτετε τα αβγά, το γιαούρτι ανακατεμένο με το σιμιγδάλι, το μαϊντανό και τα μπαχαρικά.
Στρώνετε σε μεγάλο ταψί τα μισά φύλλα, αλείφοντας τα ενδιάμεσα με βούτυρο. Απλώνετε τη γέμιση πάνω στα φύλλα. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα αφού τα αλείψετε με βούτυρο.
Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, ραντίζετε την επιφάνεια με λίγο νερό και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα περίπου.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας σας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Tι είναι τα Cookies;