ΣΥΝΤΑΓΗ
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι
- 280 ml χλιαρό νερό
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 100 γρ. ηλιόσπορους μαζί με λιναρόσπορους και σπόρους chia
Υλικά για την επικάλυψη
- 500 ml νερό
- 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- έξτρα ηλιόσπορους και λιναρόσπορους
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το χλιαρό νερό με τη μαγιά και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε για 5 λεπτά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη (5-7 λεπτά).
- Βάζουμε τη ζύμη μας σε μπολ που έχουμε λαδώσει ελαφρώς και την αφήνουμε σε ζεστό κατά προτίμηση χώρο μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της ,περίπου 1-1,5 ώρα.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 – 10 μπαλάκια και σε πάγκο που έχουμε ρίξει λίγο λάδι πλάθουμε τα μπαλάκια σε μπαστουνάκια ή στρόγγυλα κουλούρια και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνες στις οποίες έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
- Τα αφήνουμε 15 -20 λεπτά να ξεκουραστούν.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το νερό και είτε βουτάμε τα κουλούρια μέσα είτε τα αλείφουμε με πινέλο και μετά τα πασπαλίζουμε με τους έξτρα σπόρους.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 Βαθμούς για 15-20 λεπτά ,μέχρι να ροδίσουν.
Αν θέλετε μπορείτε να το κάνετε και με ανάμεικτο αλεύρι,350 αλεύρι ΓΟΧ και 150 γρ αλεύρι ολικής.
Είναι λίγο διαφορετικά από τα κουλούρια που έχουμε συνηθίσει , αλλά είναι εξαιρετικά!