Κλειδί για την μακροζωία η γυμναστική στα 40

3 Νοεμβρίου 201523:00

Η γυμναστική μετά τα 40 μπορεί να παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της γήρανσης και επομένως στη μακροζωία, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Εξετάζοντας στοιχεία από 6.500 εθελοντές, ηλικίας 20 έως 84 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ακόμα και η ήπιας εντάσεως άσκηση στη μέση ηλικία μπορεί να επιβραδύνει το ρυθμό γήρανσης των κυττάρων του σώματος.

Η όλη έρευνα εστιάσθηκε στο μήκος των τελομερών, δηλαδή των άκρων των χρωμοσωμάτων στους πυρήνες των κυττάρων, το μήκος των οποίων αποτελεί καλά τεκμηριωμένο παράγοντα μακροζωίας.

Τα τελομερή συχνά παρομοιάζονται με τις πλαστικές άκρες των κορδονιών στα αθλητικά παπούτσια. Όπως τα πλαστικά αυτά προστατεύουν τα κορδόνια από τη φθορά, έτσι και τα τελομερή προστατεύουν τα χρωμοσώματα από τις βλάβες.

Με κάθε πολλαπλασιασμό των κυττάρων, όμως, τα τελομερή κονταίνουν λίγο και όταν φτάσουν στο σημείο να είναι τόσο κοντά ώστε να μην μπορεί να γίνει νέος πολλαπλασιασμός, τα κύτταρα πεθαίνουν.

Τη διαδικασία αυτή άλλοι παράγοντες την επιταχύνουν και άλλοι την επιβραδύνουν, με αποτέλεσμα μείωση ή αύξηση του προσδόκιμου επιβιώσεως αντιστοίχως.

Στους παράγοντες που την επιταχύνουν και έτσι επισπεύδουν το γήρας, συμπεριλαμβάνονται το κάπνισμα και νοσήματα όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η αϋπνία.

Αντιθέτως, στους παράγοντες που την επιβραδύνουν συμπεριλαμβάνεται η συστηματική γυμναστική, όπως επιβεβαιώνει και η νέα μελέτη.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Medicine & Science in Sports & Exercise», η μελέτη τους έδειξε πως όσοι εθελοντές συμμετείχαν συστηματικά σε ένα είδος φυσικής δραστηριότητας είχαν 3% λιγότερες πιθανότητες να έχουν μειωμένου μήκους τελομερή, σε σύγκριση με όσους δεν γυμνάζονταν καθόλου.

Όσοι, όμως, συμμετείχαν συστηματικά σε δύο είδη δραστηριοτήτων είχαν κατά 24% λιγότερες πιθανότητες να διαθέτουν μειωμένου μήκους τελομερή, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους ασχολούνταν με τρία είδη ασκήσεων ήταν 29% και σε όσους ασχολούνταν με τέσσερα ήταν 52%.

Τα είδη των ασκήσεων που εξέτασαν οι επιστήμονες ήταν η προπόνηση με βάρη, οι μετρίας εντάσεως δραστηριότητες όπως η βάδιση και οι έντονες ασκήσεις όπως το τζόγγινγκ και η ποδηλασία.

Η συσχέτιση της φυσικής δραστηριότητας με το ρυθμό γήρανσης των κυττάρων ήταν ισχυρότερη στην ηλικιακή ομάδα 40 έως 65 ετών, σημειώνουν στο άρθρο τους οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μισισίπι και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

Πηγή: tanea.gr

Αρθρογράφος

blank
Ανδριανή Λοϊζίδου
Η Ανδριανή έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία και Νομική στο Cambridge της Αγγλίας. Έχει δουλέψει σε διεθνούς φήμης εκδοτικούς οίκους και έχει διδάξει Αγγλικό Δίκαιο σε Ακαδημαϊκό επίπεδο.