Κυβερνητικό θέατρο σκιών-Σε διαρκή παράκρουση η συγκυβέρνηση

4 Ιουλίου 201809:26

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, ζητεί αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων στη Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών ή, σε διαφορετική περίπτωση, δημοψήφισμα ή εκλογές – για να μιλήσει ο λαός επί της συμφωνίας, την οποία θεωρεί κακή. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με εμφανώς απαξιωτική διάθεση δηλώνει κατηγορηματικά ότι η συμφωνία είναι καλή και «δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να τίθενται ως προϋπόθεση οι 180 ψήφοι. Τα ξέρει αυτά ο κ. Καμμένος». Το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κλωτσάει το τενεκεδάκι λίγο παρακάτω, νοθεύει τη μέχρι τώρα θέση ότι η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή με απλή πλειοψηφία και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ικανοποιήσει το αίτημα του κυβερνητικού εταίρου και υπουργού Εθνικής Αμυνας. Δεν δεσμεύεται κατηγορηματικά για κάτι τέτοιο ωστόσο, καθώς μια δήλωση αναζήτησης αυξημένης πλειοψηφίας 180 εδρών θα υπονόμευε σε σημαντικό βαθμό την προοπτική οριστικοποίησης της συμφωνίας, για την οποία ενδιαφέρεται σφόδρα ο διεθνής παράγοντας.

Και το καραβάνι –για να θυμηθούμε παλαιότερη αναφορά του κ. Τσίπρα– προχωρεί. Το ερώτημα που μέρα με τη μέρα αναδεικνύεται όλο και πιο πιεστικό είναι για πόσο ακόμα καιρό το κοινό συμφέρον παραμονής στην εξουσία θα υπερισχύει των αποκλινουσών στρατηγικών διάσωσης του όποιου πολιτικού κεφαλαίου έκαστος εκ των κυβερνητικών εταίρων διατηρεί ή διεκδικεί. Στρατηγικές που αναδεικνύονται από τις δημόσιες τοποθετήσεις. Πάντως, η επίμονη επαναφορά από τον κ. Καμμένο της πρόθεσής του να ανατρέψει την κυβέρνηση για τη συμφωνία επί του ονοματολογικού τροφοδοτεί το περιβάλλον πολιτικής αστάθειας και εισάγει το πολιτικό σκηνικό σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Εάν ο μικρός κυβερνητικός εταίρος επέλεξε να αμυνθεί στις έντονες πιέσεις που υφίσταται το κόμμα του ανεβάζοντας τους τόνους της… αντιπολίτευσης που ασκεί στην κυβέρνηση, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει το ύφος και τον τόνο της αντίδρασής του αν οι πιέσεις αυτές εξακολουθήσουν ή ενταθούν παρά την προσπάθεια να κατευνάσει την εκλογική βάση με τις τουλάχιστον αμφιλεγόμενες επιλογές των τελευταίων ημερών.

Και ενώ ο κ. Κοτζιάς εμφανίστηκε σταθερός στη γραμμή που από την πρώτη στιγμή υιοθέτησε η κυβερνητική ηγεσία, προκειμένου να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας, το Μαξίμου προχωρεί σε τακτικούς ελιγμούς, ώστε να ικανοποιήσει και τον κ. Καμμένο. «Οταν με το καλό η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία, η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις σε ό,τι αφορούν τη διαδικασία κύρωσης συλλογικά, πάντοτε σεβόμενη τις διεθνείς δεσμεύσεις αλλά και το Σύνταγμα της χώρας», γνωστοποίησε το πρωθυπουργικό γραφείο σε απάντηση προς τον κ. Καμμένο, διατύπωση που αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και αυτό της αναζήτησης ευρείας πλειοψηφίας 180 εδρών. «Δεν έχουμε λόγο να είμαστε αρνητικοί και να συντηρούμε μια κόντρα με τον κ. Καμμένο αυτή τη στιγμή», ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος κοντά στον πρωθυπουργό. Αλλωστε, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ανέλαβε να κατευνάσει τον κυβερνητικό εταίρο σε συνάντηση που είχε μαζί του μετά την απόφαση του κ. Καμμένου να μη συμμετέχει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι μέχρι να έρθει στη Βουλή η συμφωνία, εφόσον ολοκληρωθούν τα ενδιάμεσα βήματα, θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες και θα βρισκόμαστε ήδη στους πρώτους μήνες του 2019. Μέχρι τότε, οπότε και θα είναι πραγματικά η ώρα λήψης αποφάσεων, δεν υπάρχει λόγος να μην δείχνουν ότι συμμερίζονται τις ανησυχίες του κ. Καμμένου ή ότι αγνοούν εντελώς τις δικές του αγωνίες. Οπως άλλωστε σχολιάζουν από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, «οι διαφωνίες του Καμμένου για τη συμφωνία ήταν γνωστές από τον Ιανουάριο και μέχρι τώρα δεν έχουν δημιουργήσει πρόβλημα, συνεχίζουμε κανονικά». Στην κυβέρνηση βέβαια θα επιθυμούσαν το θέμα σταδιακά να υποχωρήσει, καθώς επισκιάζει τη θετική ατζέντα της προοπτικής εξόδου από τα μνημόνια που το Μαξίμου επιθυμεί να αναδείξει στη δεδομένη συγκυρία. Την «ιστορική αλλαγή», όπως χαρακτήρισε την ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος χθες ο κ. Τσίπρας στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πιερ Μοσκοβισί.

Ανακοίνωση

Στη χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου πρώτη φορά αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές και μάλιστα με χαρακτήρα αιφνιδιασμού. Ειδικότερα, σχολιάζοντας το αίτημα του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για άμεση προσφυγή στις κάλπες – με αφορμή και τις δηλώσεις Καμμένου ότι θα αποσυρθεί από την κυβέρνηση, το Μαξίμου παρέπεμψε στην παροιμία με τον βοσκό και τον λύκο. «Στο τέλος θα έρθει ο λύκος (σ.σ.: εν προκειμένω οι εκλογές) μα δεν θα πιστεύει κανείς τον βοσκό», αναφέρεται σχετικά.

Έντυπη Καθημερινή της Δώρας Αντωνίου

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr