gs_nomikis

Εβδομάδα αποφάσεων για κινητοποιήσεις στα ΑΕΙ-Υπό κατάληψη η πρυτανεία και το τμήμα Φιλολογίας στην Κομοτηνή

19 Σεπτεμβρίου 201119:29

gs_nomikisΚρίσιμη θα είναι η εβδομάδα που ξεκίνησε σήμερα για την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς στα Πανεπιστήμια όλης της χώρας, καθώς ξεκινάει νέος γύρος συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων για τη συνέχιση ή μη των καταλήψεων,

ενώ την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί πανελλαδική πορεία των φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας (σ.σ. ανάλογη πορεία προγραμματίζεται κι από τους συλλόγους φοιτητών στην Κομοτηνή). Οι φοιτητές ζητούν να αποσυρθεί ο νόμος ο οποίος τονίζουν ότι θα αποτελέσει το τέλος της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, και θα παραδώσει το πανεπιστήμιο στις ορέξεις των ιδιωτών.

Αυτή τη στιγμή υπό κατάληψη τελεί το τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας στην Κομοτηνή, όπου σε γενική συνέλευση  που πραγματοποιήθηκε αποφασίστηκε το κλείσιμο της σχολής αντιδρώντας στον νέο νόμο πλαίσιο. Να σημειωθεί ότι το τμήμα της Φιλολογίας μπήκε τώρα στον γύρο των καταλήψεων και είναι το μοναδικό τμήμα που τελεί υπό κατάληψη στην Κομοτηνή μιας και ανεστάλησαν οι καταλήψεις σε άλλα τρία τμήματα του Δ.Π.Θ. στην Κομοτηνή.

 Στο ίδιο πλαίσιο από το πρωί της Δευτέρας υπό κατάληψη τελεί και η πρυτανεία του Δημοκριτείου στην Κομοτηνή από τον Σύλλογο Οικότροφων Φοιτητών. Ο Σύλλογος των φοιτητών που διαμένει στις πανεπιστημιακές εστίες πέραν της αντίθεσής του απέναντι στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αντιδρά και στο ενδεχόμενο να μπει αντίτιμο στα λεωφορεία που μεταφέρουν τους φοιτητές από και προς την Πανεπιστημιούπολη. Με το νέο νομοσχέδιο κόβονται ακόμα περισσότερα τα χρήματα και τα έσοδα των πανεπιστημίων με αποτέλεσμα να γίνουν  περικοπές και αναμένεται έτσι η επιβολή αντιτίμου μέσω εισιτήριου για την μεταφορά των φοιτητών ειδάλλως θα μειωθούν τα δρομολόγια των λεωφορείων.

Μετά το άνοιγμα των σχολών Κοινωνικής Διοίκησης, Ιστορίας Εθνολογίας ακολούθησε το τμήμα της Νομικής Σχολής όπου στη γενική συνέλευση της Παρασκευής αποφασίστηκε το άνοιγμα της σχολής μια και πέρασε το πλαίσιο της ΔΑΠ ώστε να μη χαθεί η εξεταστική.

Κανονικά συνεχίζεται η εξεταστική στα τρία παραπάνω τμήματα που τελούσαν υπό κατάληψη ενώ νέες γενικές συνελεύσεις αναμένονται για συνέχιση η μη κινητοποιήσεων και καταλήψεων στις σχολές.

Σημειώνεται πως η εξεταστική περίοδος των φοιτητών θα διαρκέσει έως και τις 14 Οκτωβρίου ενώ κανονικά συνεχίζονται και οι εγγραφές των πρωτοετών στην Κομοτηνή.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι φωνές από την πανεπιστημιακή κοινότητα οι οποίες ζητούν καθημερινά να σταματήσουν οι καταλήψεις, παρά τη δεδηλωμένη αντίθεσή τους στο νέο νόμο-πλαίσιο.

Στη φάση των πιέσεων το υπουργείο Παιδείας

Στη φάση των πιέσεων έχει περάσει το υπουργείο Παιδείας, προσπαθώντας να πείσει τους φοιτητές να επιστρέψουν στα πανεπιστήμια, καθώς η πλειονότητα των τμημάτων τελεί υπό κατάληψη.

Η Αννα Διαμαντοπούλου προειδοποίησε πως θα χαθεί το εξάμηνο αν δεν γίνουν μαθήματα 13 εβδομάδων και ότι δεν θα έχουν πλέον φοιτητική ιδιότητα όσοι δεν εγγραφούν σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα.Χωρίς να κάνει βήμα πίσω, το υπουργείο ποντάρει τώρα σε καθηγητές και πρυτάνεις. Οι τελευταίοι διαφωνούν με τις αλλαγές, βλέπουν όμως να συνεχίζεται η αναταραχή και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για απαξίωση των ιδρυμάτων. Υποστηρίζουν ότι οι δυσλειτουργίες, οι αντιφάσεις και οι ασάφειες του νόμου θα φανούν στην πράξη.

Η πλειονότητα των πρυτάνεων, ωστόσο, δηλώνει ότι δεν θα υπογράψει την πρώτη διαπιστωτική πράξη προκειμένου να αρχίσει η εφαρμογή του νόμου με την εκλογή των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι πρυτανικές αρχές σε δεκάξι πανεπιστήμια αρνούνται να υπογράψουν, έστω και αν γνωρίζουν ότι ο νόμος δίδει τη δυνατότητα στην υπουργό να προχωρήσει στην υλοποίηση των διατάξεων. Η άρνησή τους όμως έχει συμβολική σημασία.

Εφαρμογή του νόμου

Όπως ήταν αναμενόμενο, το υπουργείο Παιδείας επιμένει στην εφαρμογή του νόμου. Την Παρασκευή έστειλε στις ηγεσίες των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ εγκύκλιο για τη θητεία και τη λειτουργία των υφιστάμενων μονομελών ή συλλογικών οργάνων διοίκησης των πανεπιστημίων και ΤΕΙ, προκειμένου να διασφαλιστούν η απρόσκοπτη λειτουργία και η ομαλή μετάβαση στο νέο πλαίσιο λειτουργίας. Επιπλέον μέχρι την Τετάρτη πρέπει να έχουν εκδοθεί οι διαπιστωτικές πράξεις για τη συγκρότηση των επιτροπών, που θα προχωρήσουν τις διαδικασίες εκλογής των εσωτερικών μελών των Συμβουλίων.. Άλλωστε, όπως έχουν ήδη ανακοινώσει οι πρυτανικές αρχές όλων των πανεπιστημίων στην πρόσφατη σύνοδό τους, οι πρώτες υπογραφές θα σημάνουν και την προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μήνυμα προς καταληψίες

Τις αυστηρές προϋποθέσεις που τίθενται πλέον με το νόμο πλαίσιο για την ολοκλήρωση των σπουδών υπενθυμίζει με εγκύκλιό του στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

– Ο φοιτητής, αν δεν εγγραφεί για δύο συνεχόμενα εξάμηνα, διαγράφεται αυτοδικαίως από τη σχολή.

– Κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει τουλάχιστον δεκατρείς πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας.

– Αν για οποιονδήποτε λόγο ο αριθμός των εβδομάδων διδασκαλίας είναι μικρότερος από τις δεκατρείς, το μάθημα θεωρείται ότι δεν διδάχθηκε και δεν εξετάζεται, τυχόν δε εξέτασή του είναι άκυρη και ο βαθμός δεν υπολογίζεται για την απονομή του τίτλου σπουδών.

– Οι εξετάσεις διενεργούνται αποκλειστικά μετά το πέρας του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου για τα μαθήματα που διδάχθηκαν στα εξάμηνα αυτά. Ο φοιτητής δικαιούται να εξεταστεί στα μαθήματα και των δύο εξαμήνων πριν από την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου και σε κάθε περίπτωση πριν από την έναρξη διδασκαλίας των μαθημάτων.

gs_nomikis2

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr