“Κι όλα μοιάζουν καλοκαίρι” για την σημερινή διοίκηση της ΠΑΜΘ

28 Ιουνίου 202011:04

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε πρόσφατη τοποθέτησή του ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ξάνθης κ. Μιχ. Αμοιρίδης είχε τονίσει ότι ” η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης σε μία από τις κρισιμότερες περιόδους, δεν διαθετει καμία δράση τουριστικής προβολής με εξαίρεση να αποτελούν οι δηλώσεις αυτοπροβολής των αρμοδίων” παραθέτοντας με ευσύνοπτο τρόπο τις δυσκολίες που εντοπίζονται σε Σαμοθράκη, Θάσο και οδικό τουρισμό.

Ιδιαίτερα προβληματισμένη εμφανίζεται και η κ. η περιφερειακή σύμβουλος Θάσου (Περιφερειακή Σύνθεση) και επαγγελματίας του τουρισμού κ.Μαρία Πολυμέρου η οποία τονίζει ότι “πλέον όλοι ποντάρουν στον οδικό τουρισμό, ενώ σε ότι αφορά τις πτήσεις, οι μόνες σίγουρες που υπάρχουν μέχρι στιγμής από την 1η Ιουλίου που “ανοίγουν” οι είναι από την Γερμανία. Οι μήνες που έχουν χαθεί: Ο μισός Απρίλίος, ο Μάϊος, ο Ιούνιος αλλά και ο Ιούλιος που δεν θα πάει όπως πέρυσι, δεν καλύπτονται”, ενώ επεσήμανε ότι “υπάρχει πρόβλημα σε όλες τις επιχειρήσεις” και πως “τα προβλήματα θα φανούν από τον Οκτώβριο και μετά”.

Σε επίπεδο ΠΑΜΘ εκτός από την τοπική δραστηριότητα (υπερ)προβολής των θέσεων του αρμοδίου αντιπεριφερειάρχη κ. Αθ. Τσώνη είδαμε και μία παράλληλη απόπειρα τοπικής προβολής με τίτλο Visit Greece, select Thrace” από τον ΟΕΕΘ του κ. Κων. Χατζημιχαήλ με μετάδοση “μηνυμάτων” σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Ενδιαφέρον προκάλεσε η δήλωση του κ. Αθ. Τσώνη σύμφωνα με την οποία ” η πληρότητα των ξενοδοχείων για τους επόμενους δύο μήνες ξεπερνά το 85%, ενώ θετική είναι και η εικόνα του Σεπτεμβρίου, μήνας που συνήθως δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη τουριστική κίνηση” κάτι που δεν προκύπτει από την τρέχουσα ειδησεογραφία ενώ αντιθέτως φαίνεται ότι μπέρδεψε ο κ. Τσώνης το άνοιγμα του 80% των ξενοδοχείων με την πληρότητα!!

Την στιγμή που σύρονται αυτές οι γραμμές κι ενώ περιμένουμε το “δεύτερο άνοιγμα” των συνόρων, εμφανίζεται ένα νέο κύμα αρνητικών δημοσιεύματων σε βαρος της Χώρας μας με συγκεκριμένες (ανακριβείς κατά περίπτωση) αναφορές αλλά και με κείμενα αποτρεπτικού περιεχομένου για την προσέλκυση βαλκανίων τουριστών (εδώ υπάρχουν κι ενδείξεις για δάχτυλο τουρκικής προπαγάνδας ).

Σε μία πρόχειρη αναζήτηση, εντοπίσαμε μόνον στη Σερβία τουλάχιστον δημοσιεύματα σε 14 έντυπα και στις αντίστοιχες ιστοσελίδες τους τα οποία αναπαράγονται εν ριπή οφθαλμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. (Δημοσιογραφικά, μας ενδιαφέρουν τα σερβικά μεσα ενημέρωσης διότι αποτελούν τον πληροφοριακό πυρήνα για το σλαβόφωνο κοινό που αποτελεί και το κοινό στόχο για την Βόρεια Ελλάδα και την Θάσο).

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αντίδραση από το ΥΠΕΞ, τις κατά τόπους Πρεσβείες, τους εκπροσώπους του ΕΟΤ ενώ δεν διακρίνουμε καμία αντίδραση απο οικείες ενώσεις και συνδέσμους επαγγελματιών του τουρισμού και κάποιες ευκαιριακού τύπου αντιδράσεις δημάρχων.

Να παραθέσουμε, εδώ, την είδηση ότι επιστολή προθέσεων προς 70 χώρες από τις οποίες προέρχονται οι περισσότεροι τουρίστες στην Τουρκία στέλνουν τα υπουργεία Εξωτερικών και Τουρισμού εν μέσω κοροναϊού. 

Στα παραπάνω να προσθέσουμε και την γενικότερη εικόνα που δείχνει ότι κανένας Ελληνικός προορισμός δεν έχει ένα πρακτικό σχέδιο αντιμετώπισης επικοινωνιακών κρίσεων, ούτε επένδυσε στο ότι η χώρα αναγνωρίστηκε παγκοσμίως για την αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας.

Χάνοντας αυτή την πρώτη φάση του branding management που παρέμεινε αναξιοποίητο (δεν “πουλήσαμε” σωστά την “εποχή Τσιόδρα”) , βρισκόμαστε σε μία νέα φάση όπου τα υγειονομικά μέτρα αλλάζουν σε ημερήσια βάση από χώρα σε χώρα, ειδήσεις παντού που δείχνουν εξάρσεις του ιού, διεθνή δημοσιεύματα περί θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο και τέλος, δεν υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο διαχείρισης του Greek Summer brand για τους επόμενους 3-4 μήνες..

Συμπερασματικά, διαφαίνεται μια προβληματική ανακολουθία με την ταυτότητα, τη διαφήμιση, το branding και το rebranding που θα πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπισει και την “επικίνδυνη ειδησεογραφία” εκεί που “παράγεται” κι όχι εκεί που “μετα/διαδίδεται” με το “ελληνικό καλοκαίρι” και τον τουρισμό να διασύρονται χωρίς να υπάρχει και μία συντονισμένη στρατηγική αντιμετώπισης.

Ως προς την ετοιμότητα της τοπικής ηγεσίας να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις εκφράζουμε τις προσωπικές μας επιφυλάξεις αν ανατρέξουμε στην περσινή ταλαιπωρία με την Σαμοθράκη…

Κι όλα θα μοιάζουν καλοκαίρι φέτος;

Αρθρογράφος