Και “ζήτημα μειονότητας” στις ε/τ συνομιλίες; – “Άλαλη” η Κυβέρνηση (video)

26 Σεπτεμβρίου 202010:18

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε τρία επίπεδα φαίνεται ότι θα κινηθούν οι “συνομιλίες” Ελλάδας-Τουρκίας όπου εκτός από τις διερευνητικές επαφές, οι δύο χώρες θα διεξαγάγουν ταυτόχρονα πολιτικές και στρατιωτικές συνομιλίες, όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.

Πολιτικές διαβουλεύεσεις, στρατιωτικές συνομιλίες και θέματα της ελευθερίας της μετακίνησης εντός Ζώνης Σέγκεν φαίνεται ότι τίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σε πρώτο επίπεδο διαπράγματευσης πρόκειται για μία διαδικασία που θα αφορά περισσότερο τις διμερείς σχέσεις, από την οικονομία έως τον τουρισμό, κι από την ασφάλεια των συνόρων έως το ζήτημα των μειονοτήτων. Κι αυτές οι συνομιλίες θα συνεχίσουν να διεξάγονται μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών, επισήμανε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Η δεύτερη διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας θα είναι σε στρατιωτικό επίπεδο.Πρόκειται για έναν μηχανισμό, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, υπό τον τίτλο «Συναντήσεις Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ στρατιωτικών», που έχει σχηματιστεί για το Αιγαίο και που θα επιτρέψει την στρατιωτική συνεργασία Ελλήνων και Τούρκων σε ξηρά, θάλασσα, αέρα και συνοριακές γραμμές.

Κι ένα τρίτο θέμα επίσης, είναι ότι θα πρέπει να λυθεί πλέον το θέμα της ελευθερίας της μετακίνησης και ότι πρέπει και οι Τούρκοι πολίτες να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στην ζώνη Σένγκεν».

Ο Ιμπραχίμ Καλίν αναφέρθηκε και σε επιπλέον θετικές εξελίξεις, που θα μπορούσαν να υπάρξουν τους επόμενους μήνες τόσο με την ΕΕ όσο και με την Ελλάδα.

Την εκτίμηση ότι οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, δεν έρχονται να προσδώσουν «τίποτα καινούργιο» στη συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά εξέφρασαν το βράδυ της Παρασκευής κυβερνητικές πηγές σε επικοινωνία που είχαν με το CNN Greece.

«Πιθανότατα ο κ. Καλίν αναφέρεται ευρύτερα στον “πολιτικό διάλογο”. Πράγματι τα τρία θεσμικά πλαίσια διαλόγου είναι οι πολιτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο γ.γ. ΥΠΕΞ που έγιναν τον Ιανουάριο στην Άγκυρα, τα ΜΟΕ που έγιναν το Φεβρουάριο στην Αθήνα και οι διερευνητικές. Τίποτα καινούριο, δηλαδή», σχολίασαν οι κυβερνητικές πηγές στο CNN Greece.

Νωρίτερα, ο κ. Καλίν είχε τονίσει πως η Άγκυρα ζητά από την Αθήνα διερευνητικές επαφές χωρίς προαπαιτούμενα και με σημείο αφετηρίας το σημείο απ’ όπου σταμάτησαν το 2016.

Κ. Μητσοτάκης: Ας δώσουμε στην διπλωματία μια ευκαιρία

Για τις προκλήσεις που όπως είπε «απαιτούν δράση σήμερα, όχι συζήτηση αύριο» αλλά και για το ότι παρά τη δύσκολη συγκυρία «είμαστε όλο και πιο ενωμένοι, συνδεδεμένοι με τη δύναμη της καινοτομίας, ενωμένοι με μια πρωτόγνωρη αποφασιστικότητα να συνεργαστούμε για τη βελτίωση της παγκόσμιας οικογένειας των εθνών μας», απηύθυνε μαγνητοσκοπημένα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία, στην 75η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Όπως τόνισε ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, η άλλη μεγάλη γεωπολιτική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε έχει να κάνει με την Τουρκία. Στη Γενική Συνέλευση πέρυσι, είχα επισημάνει την πρόθεσή μου να τείνω χείρα φιλίας και συνεργασίας στον Πρόεδρο Ερντογάν . Μίλησα ακόμη και για την προθυμία μου να ενεργήσει η Ελλάδα ως γέφυρα που θα βοηθήσει την Τουρκία να προσεγγίσει την Ευρώπη. Δυστυχώς, παρά το ότι η Ελλάδα έθεσε την εμπιστοσύνη, τον διάλογο και την κατανόηση στο επίκεντρο μιας εξωτερικής πολιτικής βασισμένης σε αξίες, η Τουρκία απάντησε με κλιμάκωση, προκλήσεις, παραπληροφόρηση και επιθετικότητα. Ενώ η Ελλάδα επέλεξε τον δρόμο του διαλόγου με καλή πίστη, η Τουρκία επέλεξε τον δρόμο της αδιαλλαξίας.

Χωρίς αμφιβολία οι ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν το Διεθνές Δίκαιο και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστησε απολύτως σαφές ότι οι μονομερείς ενέργειες δεν θα μένουν αναπάντητες, όταν απειλούν κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία του επισημαίνοντας πως: «Όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτή η συνεχής κλιμάκωση της έντασης δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και αρνούμαι να πιστέψω ότι η συνεργασία μεταξύ κοντινών γειτόνων δεν είναι εφικτή. Δείτε την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΑΕ. Και οι δύο χώρες είναι φίλοι της Ελλάδας, τώρα είναι φίλοι και μεταξύ τους. Χρόνια καχυποψίας και έχθρας έχουν αντικατασταθεί από ένα πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης.

Ας συναντηθούμε λοιπόν, ας μιλήσουμε και ας αναζητήσουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Ας δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία. Εάν, τελικά, εξακολουθούμε να μην μπορούμε να συμφωνήσουμε, τότε θα πρέπει να εμπιστευτούμε τη σοφία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Η έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών μας, η οποία ανακοινώθηκε πριν από δύο ημέρες, αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Εάν ο Πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει πραγματικά ότι τα Ηνωμένα Έθνη αποτελούν φάρο ελπίδας και προπύργιο παγκόσμιας συνεργασίας, τότε θα τον παρότρυνα να ενεργήσει σύμφωνα με τις αξίες τους».

 

Αρθρογράφος