Καθ. Γρ. Γεροτζιάφας: Απροσδιόριστη η διάρκεια της πανδημίας

11 Φεβρουαρίου 202112:36

Να μη μετράμε κύματα «γιατί θα φτάσουμε σε σαράντα κύματα» τόνισε στο Κόκκινο ο καθηγητής αιματολογίας στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Γρήγορης Γεροτζιάφας, εξηγώντας ότι είμαστε στη μέση μιας μεγάλης πανδημίας απροσδιόριστης διάρκειας.

«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις» υπογράμμισε ο καθηγητής μιλώντας στην εκπομπή «Ξυπνήστε!» και αναφέρθηκε σε σοβαρά λάθη και αστοχίες που έγιναν και στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ακολουθήθηκε η ευρωπαϊκή γραμμή από Μάρτιο και μετά, «ένα λοκνταουν με κύρια παράμετρο την κυκλοφορία του ιού και τον κορεσμό των νοσοκομείων, περιμένοντας το καλοκαίρι, περιμένοντας το εμβόλιο , το εμβόλιο δεν ήρθε, περιμένοντας το Πάσχα, κάτι που είναι μια μεταφυσική προσέγγιση στην κατάσταση αυτή καταστροφική για τη κοινωνία.».

Στο ερώτημα τι πρέπει επιτέλους να γίνει, καθώς διανύουμε έναν χρόνο πανδημίας, ο καθηγητής αιματολογίας είναι κατηγορηματικός:

– Πρέπει «να ικανοποιηθεί αυτό που ζητούν οι υγειονομικοί», δηλαδή αύξηση ιατρονοσηλευτικού προσωπικού «τώρα» και εισαγωγή συνολικής διαδικασίας εκπαίδευσης για υγειονομικό προσωπικό «δημόσιο και ιδιωτικό» για έγκαιρη διάγνωση COVID-19 στο σπίτι.

– Πρέπει επιπλέον να εντοπίζονται «στην κοινότητα» οι άνθρωποι που κινδυνεύουν να νοσήσουν με βαρύ COVID-19 και γνωρίζουμε πολύ καλά το προφίλ τους.

– Χρειάζεται «πολύ αυστηρή ιχνηλάτηση των κρουσμάτων ώστε να ξέρεις αν στο σχολείο όπου υπάρχει το πρώτο κρούσμα παιδιού με COVID-19, ποια είναι τα επόμενα παιδάκια που είναι ασυμπωματικά και θα μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι.

– Να οργανωθεί σύστημα για τα άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα (πίεση, σάκχαρο, κτλ.) ώστε να ρυθμίζονται αυτά τα νοσήματα σωστά, διότι ξέρουμε πως αν δεν ρυθμιστούν σωστά αυτά κινδυνεύουν να πάθουν βαρύ Covid.

Ανατρέχοντας στο χρονικό της πανδημίας για την Ελλάδα, ο κ. Γεροτζιάφας επισήμανε πως στην πρώτη φάση -και λόγω συγκυρίας- η Ελλάδα ήταν καλύτερα από άλλες χώρες γιατί ο ιός κυκλοφορούσε σε περιφερειακές χώρες και εμείς κλείσαμε νωρίς, στη δεύτερη φάση – από Οκτώβρη- φτάσαμε ακριβώς στο επίπεδο της Γαλλίας, «με πολύ καταστροφικότερους όμως όρους καθώς η Θεσσαλονίκη κινδύνεψε να γίνει Μπέργκαμο – και υπάρχουν γι’ αυτό
τεράστιες ευθύνες».

Στην τρίτη όμως φάση, εξηγεί ο καθηγητής, η Ελλάδα είναι χειρότερη από τη Γαλλία και τις υπόλοιπες χώρες «διότι δεν ακολουθήθηκε τίποτα από όσα εφαρμόστηκαν στη Γαλλία ή εφαρμόστηκαν σε πολύ μικρότερο βαθμό, όπως η επιδημιολογική επιτήρηση ώστε να ξέρεις ποια είναι η κυκλοφορία του ιού».

Για το τωρινό χτύπημα του Κορωνιού στην Αττική ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας παρατηρεί ότι «όταν δυο μπαίνουν ένας βγαίνει» στα νοσοκομεία, το πράγμα έχει κορεστεί, ενώ για την αυξανόμενη πλήρωση των ΜΕΘ, σημειώνει ότι αυτό σημαίνει επιπλέον πως υπάρχει ήδη εκτοπισμός των ασθενών χωρίς Covid από τους ασθενείς με Covid.

Στο ερώτημα αν πρέπει επιτέλους να γίνουν πραγματικές επιτάξεις ιδιωτικών μονάδων, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης είναι κατηγορηματικός «πως πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι να συζητήσουν τους όρους μιας τέτοιας συνεργασίας» όπως άλλωστε συνέβη και στη Γαλλία όπου παρά τις αρχικές αρνήσεις από τον ιδιωτικό τομέα, «κάθισαν σε ένα τραπέζι, τα βρήκανε και στην προηγούμενη φάση είχαμε ένα 30% των αρρώστων οι οποίοι νοσηλεύονταν στον ιδιωτικό τομέα».

(avgi.gr)

Αρθρογράφος