Καθ. Δημ. Σαρηγιάννης: ‘Εχουμε να κάνουμε με την διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου” (video)

2 Φεβρουαρίου 202119:21

Ανοικτό ενδεχόμενο να φτάσουμε στα 2000 κρούσματα κορωνοιού την ημέρα περί τα μέσα Μαρτίου με το σύστημα υγείας να πιέζεται σε αυτό το χρονικό σημείο σημαντικά λόγω του πλήθους ασθενών, σύμφωνα με τα όσα είπε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δ. Σαρηγγιάνης.

“Λέω ότι θα πρέπει να δράσουμε τώρα”, είπε ο καθηγητής προτείνοντας αυστηρή εφαρμογή της τηλεργασίας στο 50% του ιδιωτικού τομέα.

Δεν είμαστε στο σημείο όπου θα μπορούσε να λεχθεί πως αντιμετωπίζουμε την πανδημία από το μηδέν, εκτίμησε ο καθηγητής αναφορικά με το ζήτημα των μεταλλάξεων κορωνοιού.

Υπάρχει ήδη ένα κομμάτι ανοσίας, φυσικής λόγω της νόσησης και τεχνητής λόγω του εμβολίου, είπε και υπογράμμισε πως το σημαντικό εν προκειμένω είναι ότι κανείς ασθενής με την μετάλλαξη δεν φαίνεται να νοσεί σοβαρά.

Εχουμε να κάνουμε με την διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου” είπε συγκεκριμένα καταλήγοντας πως αυτός ακριβώς ο κίνδυνος σε αυτή τη φάση είναι μειωμένο.

” Η αλήθεια είναι ότι ακόμα ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει προβλέψιμα” ανέφερε ο καθηγητής συνυπολογίζοντας τον ρόλο που παίζει το γεγονός ότι στην χώρα έγιναν τις προηγούμενες μέρες κάποια ανοίγματα σε δραστηριότητες.

Σχετικά με τις μεταλλάξεις, εξήγησε πως δεν προκαλούν πιο βαριά νόσο, ενώ σχετικά με τη γενική δυναμική της πανδημίας υπογράμμισε πως ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται με έναν προβλέψιμο τρόπο, καθώς στο προηγούμενο διάστημα άνοιξαν σταδιακά διάφορες δραστηριότητες.

Ο καθηγητής τόνισε πως περιμένει να δει διαφορές στα στοιχεία της πορείας της πανδημίας με βάση το ότι πλέον έχουμε μεταλλαγμένα στελέχη με μεγαλύτερη διασπορά, από τα μέσα του Φεβρουαρίου κι έπειτα.

Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ αν, στο ενδεχόμενο μιας εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων, τεθεί το δίλημμα “σχολεία ή λιανεμπόριο” ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης επεσήμανε ότι “Τα σχολεία και των δύο βαθμίδων έχουν συνολικά μεγαλύτερη επίπτωση από την αγορά, όπως λειτουργεί σήμερα” Προσέθεσε δε, πως το πρόβλημα δυσχεραίνεται στις μεγαλύτερες βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς οι μαθητές του Λυκείου έχουν τη δική τους, αυτόνομη κοινωνική ζωή, ενώ ακόμη μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος διασποράς στη φοιτητική κοινότητα.

Αρθρογράφος