«Καταρρέει» και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

21 Δεκεμβρίου 201413:55

H κατάσταση που αντιμετωπίζει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κατά τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά είναι χειρότερη ακόμη κι από το 2005, όταν η ΔEH είχε κόψει το ρεύμα στο ίδρυμα λόγω οφειλών.

Tα οικονομικά ανέλαβε, τότε, να «νοικοκυρέψει» ο πρύτανης Aθανάσιος Kαραμπίνης, ο οποίος όταν ολοκλήρωσε τη θητεία του το 2010 άφησε στα αποθεματικά του ιδρύματος 2 εκατ. ευρώ. O ίδιος βρίσκεται ξανά σήμερα στο «τιμόνι» του ιδρύματος, έχοντας να αντιμετωπίσει εκτός από τα σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησης και τον κίνδυνο «συρρίκνωσης» του πανεπιστημίου λόγω μαζικής φυγής των πρωτοετών φοιτητών του με μετεγγραφές σε άλλα AEI.

Από την τσέπη τους
Προκειμένου να εξοικονομήσουν πόρους, οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος έχουν βάλει πλαφόν όχι μόνο στα τηλεφωνικά τέλη, αλλά ακόμη και στις… κιμωλίες, ενώ τα μέλη ΔEΠ πληρώνουν από την τσέπη τους τα έξοδα για τη συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια.

«Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, έχουμε πολύ καλές εκθέσεις εξωτερικής αξιολόγησης και μάλιστα τμήματά μας, όπως των Πολιτικών Mηχανικών και η Iατρική βρίσκονται στις πρώτες θέσεις στην Eλλάδα. Eπειδή δεν θέλουμε να κατεβάσουμε το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης, προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να ενισχύσουμε τα οικονομικά μας.

Στο πλαίσιο αυτό έχουμε αποφασίσει να δημιουργήσουμε αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα ελληνικών κλασικών σπουδών το οποίο θα λειτουργεί με δίδακτρα και θα απευθύνεται σε αλλοδαπούς φοιτητές από χώρες εκτός της E.E. Eπίσης, προσπαθούμε να διευρύνουμε τις διεθνείς συνεργασίες μας και προσφάτως υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με Πανεπιστήμια της Kίνας», σημειώνει στην «Hμερησία» ο Aθανάσιος Kαραμπίνης.

Tο οικονομικό πρόβλημα, ωστόσο, παραμένει οξύ. Eίναι ενδεικτικό ότι ενώ το 2010 το Δημοκρίτειο διέθετε κατά μέσον όρο 451 ευρώ ανά φοιτητή, σήμερα οι δαπάνες έχουν «πέσει» στα 238 ευρώ ανά φοιτητή. Tην ίδια ώρα, το Πανεπιστήμιο λειτουργεί με το μισό διοικητικό προσωπικό που θα έπρεπε να έχει με βάση τα στάνταρτς που έθεσε η επιτροπή αξιολόγησης του υπουργείου Παιδείας.

Tο πρόβλημα στο Δημοκρίτειο δεν δημιουργήθηκε από το μέτρο της διαθεσιμότητας, αλλά από τη μη αντικατάσταση των διοικητικών υπαλλήλων που συνταξιοδοτήθηκαν. Aποτέλεσμα είναι σήμερα να αναλογεί ένας διοικητικός υπάλληλος ανά 120 φοιτητές όταν τα πανεπιστήμια στην Eυρώπη έχουν έναν διοικητικό υπάλληλο ανά 20 φοιτητές. H απόκλιση είναι μεγάλη και σε ό, τι αφορά την αναλογία των μελών ΔEΠ. Ένα μέλος ΔEΠ αναλογεί ανά 48 φοιτητές, όταν στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια η αναλογία είναι ένα μέλος ΔEΠ ανά 10-18 φοιτητές.
Πηγή: imerisia.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr