Καταδίκη της Βουλγαρίας για το ενεργειακό εμπάργκο – Τί σημαίνει για την Ελλάδα

17 Αυγούστου 201415:31

Η Κομισιόν σηκώνει τις «μπάρες» στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα για ηλεκτρισμό και αέριο. Τεράστιας σημασίας για την Ελλάδα η παρέμβαση της Κομισιόν, αλλάζει το τοπίο στην αγορά των Βαλκανίων.

Προ ημερών το Energypress είχε αναδείξει το ρόλο κλειδί που διαδραματίζει η Βουλγαρία για το άνοιγμα της αγοράς του φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Προχθές λοιπόν είχαμε μια νέα εξέλιξη στο θέμα, η οποία αφορά όχι μόνο την αγορά του φυσικού αερίου αλλά και την αγορά του ηλεκτρισμού.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν απέστειλε στην κρατική ενεργειακή εταιρεία της Βουλγαρίας Bulgarian Energy Holdings (BEH) επιστολή αντιρρήσεων, καθώς από την έρευνα που έχει διεξάγει μέχρι στιγμής διαπιστώνει παραβάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στη χονδρεμπορική αγορά του ηλεκτρισμού. Σε χωριστή υπόθεση η Κομισιόν ερευνά εάν η BEH, η θυγατρική εταιρεία εμπορίας αερίου Bulgargaz και η θυγατρική εταιρεία διαχείρισης του δικτύου αερίου Bulgartransgaz, εμποδίζουν τους ανταγωνιστές τους από την πρόσβαση σε σημαντικές υποδομές φυσικού αερίου κατά παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Στην υπόθεση του ηλεκτρισμού, η BEH βρίσκεται υπό κατηγορία καθώς στις συμβάσεις που υπογράφει με προμηθευτές τους εξαναγκάζει να επιλέξουν εάν θα πουλήσουν την ενέργεια εντός της χώρας ή εάν θα την εξάγουν, εμποδίζοντας έτσι την ελεύθερη δραστηριοποίηση εναλλακτικών προμηθευτών. Επίσης οι συμβάσεις, σύμφωνα με την Επιτροπή, περιλαμβάνουν περιοριστικούς μηχανισμούς που επιτρέπουν στην ΒΕΗ να ελέγχει και να τιμωρεί πελάτες που δε συμμορφώνονται με τους περιορισμούς αυτούς.

Οι υποθέσεις αυτές και οι όροι που επιβάλλονται συνιστούν σύμφωνα με την Ε.Ε. κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της ΒΕΗ, κατά παράβαση της νομοθεσίας της Ένωσης.

Τι είναι η επιστολή αντιρρήσεων

Η επιστολή αντιρρήσεων αποτελεί ένα επίσημο βήμα στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγει η Επιτροπή για πιθανές παραβιάσεις των αντιμονοπωλιακών κανόνων. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕ ενημερώνει επίσημα τα ενδιαφερόμενα μέρη γραπτώς για τις αντιρρήσεις και τις παραβιάσεις που έχουν εντοπιστεί σε βάρος τους.
Το επόμενο βήμα είναι είτε η γραπτή απάντηση ή η αίτηση για ακρόαση προκειμένου να παρουσιαστούν τα σχόλια και οι θέσεις τους για την υπόθεση σε εκπροσώπους της Κομισιόν αλλά και στις εθνικές αρχές ανταγωνισμού.

Η τελική απόφαση εκδίδεται μόλις τα μέρη έχουν εξασκήσει τα δικαιώματά τους για υπεράσπιση.

Στην πραγματικότητα δηλαδή η δήλωση της Κομισιόν είναι το προτελευταίο βήμα πριν την καταδίκη, εφόσον μετά την υπεράσπιση, η ΕΕ συμπεράνει ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για παράταση.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Είναι σαφές ότι πλέον η Ε.Ε. έχει θέσει ως προτεραιότητα το άνοιγμα των αγορών και την απρόσκοπτη ενεργειακή διασύνδεσή τους ακόμη και σε περιοχές όπως τα Βαλκάνια όπου υπάρχουν σημαντικά εμπόδια και περιορισμοί. Πρακτικά λοιπόν φαίνεται ότι βρισκόμαστε ενώπιον σημαντικών αλλαγών που θα ανατρέψουν άρδην το τοπίο στις αγορές του ηλεκτρισμού και του αερίου και θα αλλάξουν συνολικά τον τρόπο λειτουργίας τους. Τα βήματα που γίνονται εκτιμάται ότι δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας περιφερειακής αγοράς στη νοτιοανατολική Ευρώπη, που θα βγάλει από την ενεργειακή απομόνωση τις χώρες της περιοχής και θα δημιουργήσει όρους ελεύθερης και ανταγωνιστικής λειτουργίας.

(πηγή: energypress)

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr