Κασόπιτα (ηπειρώτικη ζυμαρόπιτα)

18 Ιουλίου 201823:41

Πίτα της ανάγκης, η ελληνική cucina povera στα καλύτερά της. Χυλός με αλεύρι, αυγά, γάλα, γιαούρτι και ελάχιστο τυρί. Η σεφ την απογειώνει με μέλι και ξύσμα λεμονιού.

Προετοιμασία: 10΄ / Μαγείρεμα: 40΄/ Εύκολο

Υλικά (για ρηχό ταψί 38 – 40 εκ.)

  • 100 γρ. βούτυρο πρόβειο
  • 80 ml ελαιόλαδο 
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 250 ml χλιαρό γάλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 250 ml γιαούρτι, στραγγιστό
  • 600 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 1/2 κουτ. γλυκού μέλι
  • 4 αυγά
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
  • φρεσκοτριμμένo πιπέρι
  • 1 κουτ. σούπας σουσάμι για πασπάλισμα (αν θέλουμε, ανάμεικτο με μαυροκούκι)

Διαδικασία

Σε ένα μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε καλά το ταψί με λίγο από το μείγμα βουτύρου.

Το βάζουμε στο φούρνο για περίπου 5 λεπτά, να ζεσταθεί καλά. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αλεύρι, το γιαούρτι, το γάλα, τη μισή ποσότητα από το μείγμα βουτύρου που έμεινε, το ξύσμα, το μέλι και αλατοπίπερο.

Ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός. Ρίχνουμε τη μισή φέτα και ανακατεύουμε. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, προσεκτικά για να μην καούμε, και αδειάζουμε το χυλό στο καυτό ταψί. (Με τον τρόπο αυτό η πίτα ξεροψήνεται αμέσως από κάτω και δεν κολλάει.)

Στρώνουμε ομοιόμορφα σε λεπτή στρώση (πάχους περίπου 2 εκ.) και σκορπίζουμε το υπόλοιπο τυρί. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε στο χαμηλό ράφι του φούρνου για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.  

Τι πίνουμε: Μοσχοφίλερo και Ασύρτικo.

gastronomos

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr