Λίγο πριν το καλοκαίρι, λίγο πριν τη ζέστη. Το τηγάνι δεν είναι το φόρτε μου, τα καλαμάρια είναι στις μεγάλες μου αγάπες. Κάρβουνα δεν έχω για να τα ψήσω κι εξάλλου δεν κάνω αντίπραξη στις καλές ταβέρνες. Τα γεμίζω λοιπόν, αλλά όχι με την κάπως τετριμμένη γέμιση ρυζιού – μυρωδικών. Τα θέλω ξεροψημένα απ’ έξω, ζουμερά, πλούσια και αρωματικά από μέσα. Να μυρίζουν καλοκαίρι και να θέλω μαζί τους τσίπουρο ή ούζο.
Κρατάμε ολόκληρο τον ασκό του καλαμαριού, μόνο αποσπούμε τα πλοκάμια. Αν είναι μεγάλα πολύ τα κόβουμε, αλλιώς κρατάμε τα πλοκάμια ατόφια.
Πλένουμε και στραγγίζουμε πολύ καλά τα καλαμάρια.
Λάδι, σκόρδο, μαντζουράνα, αλάτι και πιπέρι: τα ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τα καλαμάρια μέσα στο μίγμα να πάρουν αρώματα. Όσο περισσότερη ώρα μπορούμε, 2 ώρες είναι καλά.
Αν όμως είμαστε βιαστικοί και ανυπόμονοι (το συνηθέστερο), παραλείπουμε το μαρινάρισμα.
Στην κοιλίτσα κάθε καλαμαριού βάζουμε από ένα κομμάτι φέτα και λίγη μαντζουράνα ή δυόσμο. Κλείνουμε με οδοντογλυφίδα σαν καρφίτσα μοδίστρας.
Σε πυράντοχο απλωτό σκεύος, λαδωμένο ξαπλώνουμε τα καλαμάρια και ανάμεσα τους τα πλοκάμια. Ραντίζουμε με το αρωματισμένο μίγμα του λαδιού (ιδίως αν δεν έχει προηγηθεί το μαρινάρισμα, είμαστε γενναιόδωροι!). Τρίβουμε από τον μίλο πιπέρι.
Ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου για 40 περίπου λεπτά (όχι πολύ κολλητά, 1-2 σχάρα οπωσδήποτε, πιο κάτω) ελέγχοντας ενδιαμέσως με ένα μυτερό πηρούνι τη σάρκα των καλαμαριών. Το χρώμα τους να ναι ροδοκοκκινιστό, η σάρκα τρυφερή και να μην έχει στεγνώσει το ζουμάκι τους.
(Οι τυχεροί που έχουν κάρβουνα, μειώνουν κατά πολύ το χρόνο ψησίματος!)
Για το σερβίρισμα: αντίδια, ντοματούλα ψιλοκομμένη και κάππαρη που με μαεστρία θα απλώσουμε κυρίως στο άνοιγμα κάθε καλαμαριού αφού έχουμε πρώτα αφαιρέσει την οδοντογλυφίδα.
πηγή: www.bostanistas.gr
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας σας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Tι είναι τα Cookies;