Η “υβριδική διπλωματία” στο διαδίκτυο και τα εθνικά θέματα

4 Ιανουαρίου 201820:08

Γράφουν οι Νίκος Αρβανίτης και Γιώργος Πρωτόπαπας

Το θέμα της ονομασίας των Σκοπιών που επανήλθε στο προσκήνιο και οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις έχουν προκαλέσει μια έντονη συζήτηση στην ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη για το πως αντιμετωπίζουν τα εθνικά θέματα η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση.

Τα queries «Σκόπια» και «Τουρκία» κατέγραψαν στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με το εργαλείο πληροφόρησης και ανάλυσης PaloPro συνολικά 4.937 αναφορές για την υπό εξέταση χρονική περίοδο 19 Δεκεμβρίου 2017 – 02 Ιανουαρίου 2018.

Τα συναισθήματα των αναφορών είναι στην πλειοψηφία τους αρνητικά και για τα δυο queries και παρατηρούμε ότι για τα «Σκόπια» το twitter γίνεται ακόμα πιο επικριτικό σε σύγκριση με την «Τουρκία». Η ονομασία των Σκοπίων άγγιξε περισσότερο τα ευαίσθητα εθνικά αντανακλαστικά των χρηστών των social media που ήταν ήδη σε εγρήγορση από την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Θράκη.  

Θεματολογία

Η θεματολογία για την υπό εξέταση χρονική περίοδο 19 Δεκεμβρίου 2017 – 02 Ιανουαρίου 2018 επικεντρώθηκε σύμφωνα με Main Topics του PaloPro στις ακόλουθες αναφορές:

  • Στη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει τη χρήση του όρου «Μακεδονία» για μια ενδεχόμενη ονομασία των Σκοπίων.
  • Στη δήλωση για το σκοπιανό του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ότι «η πρόταση θα είναι εξαιρετικά καλή και θα έχει και την πλειοψηφία των βουλευτών που σκέφτονται πατριωτικά και εθνικά υπεύθυνα».
  • Στην τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με το σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ.
  • Στην παραμονή πρωτοχρονιάς στη Θεσσαλονίκη του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ με το δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μπουτάρη.
  • Στην αίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στο Εφετείο για την ακύρωση ασύλου στον τούρκο αξιωματικό.
  • Στις απειλές του αντιπρόεδρου της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου και την επικριτική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την παροχή ασύλου.
  • Στη δήλωση του αρχηγού της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ότι: «η Ελλάδα έχει καταλάβει 18 νησιά του Αιγαίου, συν μία βραχονησίδα και ότι θα έρθω το 2019 και θα πάρω όλα αυτά τα νησιά».
  • Στη δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ «ότι στο Αιγαίο υπάρχουν βραχονησίδες που δεν έχουν καθοριστεί σε ποιον ανήκουν, δεν έχουν αναφερθεί σε συνθήκες».

Συμπεράσματα

Η ανάλυση των ποσοτικών και ιδιαίτερα των ποιοτικών δεδομένων του PaloPro αποκαλύπτει ότι το σύνολο των χρηστών του ελληνικού διαδικτύου και των social media αντιλαμβάνεται την ονομασία των Σκοπιών και τις τουρκικές προκλήσεις ως σημαντική απειλή του ελληνισμού. Αναλυτικότερα:

  • Η αντιμετώπιση του Σκοπιανού υποδηλώνει μια νέα μορφή υβριδικής διπλωματίας* παράλληλων δομών με στόχο την επιρροή αναδεικνύοντας το ρόλο προσωπικοτήτων, των ad hoc συναντήσεων, τη διπλωματία των πόλεων, τη χρήση του διαδικτύου, των social media και των ΜΜΕ. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Ζόρα Ζάεφ, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ακόμα ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς είναι φαινομενικά οι ρυθμιστές των εξελίξεων.
  • Η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη θεωρεί ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν πλέον αναγάγει το Σκοπιανό σε επίπεδο ονοματολογίας, επιδιώκοντας να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους και να προσελκύσουν ψήφους. Η επιχειρηματολογία τους δεν πείθει τα social media και ιδιαίτερα το twitter που είναι πιο επικριτικό και σε πολλές περιπτώσεις διακωμωδεί τις δηλώσεις πολιτικών κυβέρνησης και αντιπολίτευσης (ουδέτερα συναισθήματα).
  • Το ελληνικό διαδίκτυο πιστεύει σύμφωνα με την ανάλυση περιεχομένου ότι διαφαίνεται μια κοινή στάση του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής για κλείσιμο της ονομασίας ώστε να επιτευχθεί η ένταξη του κρατιδίου στο ΝΑΤΟ. Κάποιοι συνειδητοποιημένοι χρήστες το ερμηνεύουν βασιζόμενοι στη δήλωση για το σκοπιανό Νίκου Κοτζιά ότι «η πρόταση θα είναι εξαιρετικά καλή και θα έχει και την πλειοψηφία των βουλευτών που σκέφτονται πατριωτικά και εθνικά υπεύθυνα».
  • Η πλειοψηφία των χρηστών του ελληνικού διαδικτύου αντιδράει στη σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για κάθε χρήση, χωρίς ωστόσο έχει να γνώση του ιστορικού, δηλαδή των παραμέτρων που καθορίζουν την ελληνική στάση στο Σκοπιανό – Ενδιάμεση Συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων (1995), το βέτο την κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή (2008).
  • Η αναφορά του ονόματος Μακεδονία αγγίζει τις πιο ευαίσθητες χορδές του χρηστών των ελληνικού διαδικτύου που σε πολλές αναφορές θεωρούν τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πράξη προδοσίας, σοβαρής αμφισβήτησης της ιστορίας του ελληνισμού και της κληρονομιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
  • Η ύπαρξη αναφορών για μια Μακεδονία που αποτελείται από την περιοχή της Ελλάδας, των Σκοπίων και της Βουλγαρίας εκπροσωπεί ένα πολύ μικρό αριθμό χρηστών (θετικά συναισθήματα) τους οποίους δεν τους απασχολεί καθόλου η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Οι συγκεκριμένες αυτές απόψεις με αφορμή το Σκοπιανό έχουν αποκτήσει βήμα και εκφράζουν εθνομηδενιστικές απόψεις.
  • Το ελληνικό διαδίκτυο προβάλλεται ως ανάχωμα στις τουρκικές επιθετικές ρητορικές και εστιάζεται στην αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και στην πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν να εκμεταλλευτεί την  ΤΡΙΣΥΠΟΣΤΑΤΗ μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
  • Η αίτηση της κυβέρνησης για την ακύρωση ασύλου στον τούρκο αξιωματικό θεωρείται από τους χρήστες των social media ως υποχώρηση απέναντι στις τουρκικές πιέσεις για έκδοση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών.
  • Η έλλειψη αναφορών για το πως βλέπει ο ξένος παράγοντας  την ονομασία των Σκοπίων αφήνει την εντύπωση ότι είναι ζήτημα που αφορά αποκλειστικά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας – Σκοπίων.
  • Η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης βλέπει να απειλείται ο ελληνισμός. Όμως το αντιλαμβάνεται μεμονωμένα, δηλαδή σχολιάζει αντίστοιχα σκοπιανό και Τουρκία, δεν το βλέπει συνδυαστικά σαν «πακέτο» με την παράμετρο του ξένου παράγοντα, τις περιφερειακές εξελίξεις σε Βαλκανία και ανατολική Μεσόγειο και με τις κινήσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
  • Η αρθρογραφία του ελληνικού διαδικτύου για την ονομασία των Σκοπίων και για την τουρκική προκλητικότητα στοχεύει στο σύνολό της σε συγκεκριμένο κοινό, προσπαθεί να καθοδηγήσει και επηρεάζεται από το συναίσθημα βλέποντας το «δέντρο» και όχι το «δάσος».
Η ανάλυση έγινε με την υπηρεσία paloPro, το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης φήμης στο διαδίκτυο.

 *Η υβριδική διπλωματία περιλαμβάνει τη συνεργασία μεταξύ κρατικών και μη κρατικών φορέων σε ένα δίκτυο διπλωματίας που περιλαμβάνει παραδοσιακούς διπλωμάτες και κυβερνήσεις, κοινωνία των πολιτών, ΜΚΟ, επιχειρήσεις, διεθνείς οργανισμούς και άλλους φορείς. Η υβριδική διπλωματία ασχολείται επίσης με τους πολλαπλούς υβριδισμούς στον διπλωματικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των διπλωματικών πρακτικών που συνδυάζουν την επικοινωνία  και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

___________________________________________

* Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των διεθνών σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά,  βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.

Ο Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Sr. Data Analyst της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστήμιου Kent. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies, Digital Marketing & Advertising .

Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό Palo Pro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των social media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.

Αρθρογράφος