Υποχρεωτική από σήμερα η διπλή μάσκα ή η ενισχυμένη σε σουπερμάρκετ και ΜΜΜ

24 Δεκεμβρίου 202113:13

Νέα μέτρα με βάση τις αποφάσεις της Επιτροπής των Ειδικών για τον κορονοϊό τέθηκαν σε εφαρμογή από τις 6 το πρωί και θα διαρκέσουν έως και τις 2 Ιανουαρίου, όπως ανανακοίνωσε χθες ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης.

   Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, η μάσκα πλέον είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους ακόμα και στα γυμναστήρια και στα μπαρ. Συγκεκριμένα, κάποιος δεν χρησιμοποιεί τη μάσκα μόνο όταν καταναλώνει τροφή ή κάποιο ποτό.

   Η διπλή μάσκα ή οι ενισχυμένες μάσκες είναι πλέον υποχρεωτικές στα σουπερμάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Κορωνοϊός: Τελικά, να φοράμε μάσκες ή όχι; – Τι λένε οι ειδικοί

   Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι δημόσιες ή ιδιωτικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα δεν θα γίνουν σε καμιά περιοχή της χώρας. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται τα θεματικά πάρκα. Επίσης, όσοι μπαίνουν στη χώρα, πέρα από το τεστ που υποχρεούνται να έχουν πριν την είσοδο τους, θα πρέπει – μετά από ισχυρή σύσταση της επιτροπής- να υποβάλλονται σε επαναληπτικά τεστ τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την ώρα που έρχονται στη χώρα μας.

   Ισχυρή σύσταση, επίσης, κάνει επιτροπή για testing πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Όπως είπε ο υπουργός υγείας Θ. Πλεύρης, οι νεότεροι να βγουν, άλλα να προσέξουν τις επαφές τους με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους τις επόμενες μέρες από την έξοδο τους.

   Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων όπως είπε θα επανασυνεδριάσει στις 27 Δεκεμβρίου και θα εκτιμήσει την αποδοτικότητα των νέων μέτρων έως τότε, αλλά -όπως εξήγησε- είναι έτοιμη να προτείνει από τις 3 Ιανουαρίου νέα μέτρα τα οποία έχει ήδη εισηγηθεί και θα ανακοινωθούν όταν κριθεί αναγκαίο.

   Τα νέα αυτά μέτρα που θα ισχύσουν μετά τις 3 Ιανουαρίου έχουν να κάνουν με τη διασκέδαση -καθώς επεξεργάζεται η επιτροπή διάφορα σενάρια για το ωράριο – τις αθλητικές εκδηλώσεις, το σκέλος της τηλεργασίας και δραστηριότητες που δεν είναι ανάγκες.

   Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι δεν θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα τύπου lockdown και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα επαναφοράς του SMS. Όπως τόνισε, τα μέτρα δεν θα αφορούν τα σχολεία αλλά μόνο την ψυχαγωγία, τη διασκέδαση και την τηλεργασία. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η μάσκα παραμένει υποχρεωτική και στην εκκλησία και στα θέατρα και τα σινεμά, ενώ εντείνονται οι έλεγχοι των μέτρων.

   Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Πλεύρης οι έλεγχοι που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, θα είναι αναλογικά όσοι έχουν γίνει σε όλον τον προηγούμενο χρόνο. Εάν δούμε ότι δεν υπάρχει τήρηση των μέτρων, η επιτροπή προφανώς μπορεί να συστήσει επιπλέον μέτρα, προσέθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πολύ σημαντική η τήρηση των μέτρων, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με νεότερα.

  Ο υπουργός Υγείας τόνισε χθες ότι η Όμικρον βρίσκεται και στη χώρα μας και μάλιστα τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων γεγονός που διερευνάται αν οφείλεται στον μεγάλο συγχρωτισμό που παρατηρείται λόγω των εορτών.

Τα νέα μέτρα για την πανδημία

   Η Όμικρον έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο, είπε ο υπουργός Υγείας και τόνισε ότι όσον αφορά την νοσηρότητα και τη βαρύτητα της νόσησης που μπορεί να κάνει, είναι κάτι το οποίο θα γνωρίζουμε μέσα στις επόμενες 10 με 15 ημέρες.

   Ο υπουργός Υγείας τόνισε, επίσης, ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η εμβολιαστική κάλυψη και είναι πάνω από 80% στο σύνολο του πληθυσμού, ενώ πρόσθεσε ότι πάνω από το 72% όσων δικαιούνται την αναμνηστική δόση την έχουν ήδη κάνει.

Μάσκες (ξανα)πουλάνε στο παζάρι….

Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών από την Αν. Υπουργό Υγείας Μ. Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Β.Παπαευαγγέλου , τον Επ. Καθηγητή Επιδημιολογίας Γκ. Μαγιορκίνη, τον ΓΓ ΠΦΥ Μ. Θεμιστοκλέους και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θ. Ζαούτη

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Καλησπέρα σας από το Υπουργείο Υγείας. Ξεκινάει η ενημέρωση από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Μαζί μας σήμερα είναι και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης.

Κυρία Υπουργέ ο λόγος σε εσάς.

Μ. ΓΚΑΓΚΑ: Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους. Και σήμερα είχαμε αρκετά κρούσματα, 6.667, κυρίως στην Αττική, που είναι 2.630. Είχαμε, δυστυχώς, 71 θανάτους και 655 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι.

Τα κρούσματα, λοιπόν, όπως βλέπετε, είναι λίγο αυξημένα σήμερα και είναι μέρες που θέλουμε όλοι να περάσουμε καλά και να νιώσουμε τα Χριστούγεννα.

Είναι σημαντικό να βγούμε και να δούμε τους δικούς μας, να περάσουμε καλά και να αισθανθούμε το πνεύμα των Χριστουγέννων. Είναι επίσης σημαντικό να προσέξουμε.

Άρα, βγαίνουμε, βλέπουμε φίλους, περνάμε καλά, αισθανόμαστε Χριστούγεννα, αλλά παράλληλα προσέχουμε. Εύχομαι σε όλους σας καλά Χριστούγεννα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ευχαριστούμε πολύ, Υπουργέ. Το λόγο έχει η κυρία Παπαευαγγέλου.

Β. ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Ευχαριστώ πολύ. Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά. Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας είχε σταθεροποιητικές τάσεις κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά είναι πια σαφές ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες παρατηρείται μία σημαντικά αυξητική τάση. Σταμάτησε δηλαδή αυτή η μείωση που παρακολουθούσαμε τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες.

Σήμερα το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι σημαντικό με 37.000 ενεργά κρούσματα στην επικράτεια, ενώ σημειώνεται και μία πτώση της διάμεσης ηλικίας των κρουσμάτων στα 33 έτη, κυρίως λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στους νεαρούς ενήλικες ηλικίας 18 έως 34 ετών.

Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται στη Λακωνία, στα Χανιά και στο Ρέθυμνο, περιοχές όπου ήδη έχουν εντοπιστεί κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον, αλλά όπως ήδη ακούσαμε και στην Αττική έχουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων.

Την τελευταία εβδομάδα μειώθηκε ο αριθμός των νέων εισαγωγών και έτσι σήμερα το σύνολο των νοσηλευόμενων για Covid-19 στην επικράτεια είναι κάτω από τις 3.000. 3 στους 4 νοσηλευόμενους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών, ενώ σταθερά χαμηλός παραμένει ο αριθμός των παιδιών και εφήβων που νοσηλεύονται. Μειώθηκε, επίσης, για πρώτη φορά ο αριθμός των συνανθρώπων μας που παραμένουν διασωληνωμένοι, αλλά και αυτών που χάνονται καθημερινά.

Όμως, η αγωνία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αφορά στην αύξηση των κρουσμάτων που συνδέεται με την αναμενόμενη επικράτηση της Όμικρον και στη χώρα μας, όπως σε όλη την υφήλιο.

Στη χθεσινή μας συνεδρίαση, συζητήσαμε αναφορικά με τα πιθανά νέα μέτρα που θα βοηθήσουν να συγκρατήσουμε αυτό το νέο επιδημικό κύμα, έτσι ώστε να προλάβουν να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάνθρωποί μας τόσο με την πρώτη όσο και με την αναμνηστική δόση.

Βρισκόμαστε σε μία φάση, όπου η υποχρεωτικότητα και τα περιοριστικά μέτρα πρέπει να συμπληρωθούν, ή και να αντικατασταθούν, θα τολμούσα να πω, από την ατομική υπευθυνότητα όλων μας.

Έτσι, πέρα από τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η Κυβέρνηση, πολλά είναι τα αυτονόητα μέτρα στα οποία θα ήθελα να αναφερθώ.

Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, όπου η κινητικότητα αλλά και η κοινωνικοποίηση όλων μας ευλόγως θα αυξηθεί σημαντικά, ενώ ταυτόχρονα στη χώρα μας έχει ήδη κυκλοφορήσει η παραλλαγή Όμικρον, ένα στέλεχος αυξημένη μεταδοτικότητα, είναι σημαντικό όλοι μας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ο καθένας από μας θα πρέπει να φροντίσει να μειώσει τις πιθανότητες τόσο να εκθέσει όσο και να εκτεθεί στον ιό.

Ιδιαίτερα όλοι όσοι ήρθαν πρόσφατα από το εξωτερικό, εκτός από τα δυο επιπλέον εργαστηριακά τεστ που οφείλουν να κάνουν, λογικό θα ήταν τις πρώτες μέρες μετά την επιστροφή τους στην χώρα μας να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις στενές επαφές τους, κυρίως με ευάλωτους συγγενείς και φίλους ή να κάνουν χρήση μάσκας όταν τους συναντούν.

Πολλοί οργανισμοί, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το CDC αλλά και το ΕCDC εξέδωσαν οδηγίες για την περίοδο των εορτών και τονίζουν τη σημασία που έχει ο εμβολιασμός και η θωράκιση με την αναμνηστική δόση εμβολίου.

Θυμίζουν την προστασία που μας προσφέρει η ορθή χρήση της μάσκας, η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των αποστάσεων, που δεν επηρεάζονται ούτε από τις μεταλλάξεις, ούτε από τις παραλλαγές του ιού.

Συστήνουν αποφυγή πολυπληθών συγκεντρώσεων και την συχνή χρήση τεστ έναντι κορονοϊού, ιδιαίτερα πριν την συμμετοχή στις γιορτές.

Προτείνουν την παραμονή στο σπίτι όταν κάποιος έχει συμπτώματα κρυολογήματος, αλλά και την αποφυγή έκθεσης στον ιό εάν προγραμματίζει κάποιος να συναντήσει συγγενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου τις επόμενες μέρες.

Τις τελευταίες μέρες ακούμε συνεχώς γύρω μας εμβολιασμένους συνανθρώπους μας που έχουν εκτεθεί, έχουν έρθει, δηλαδή, σε στενή επαφή με κρούσμα κορονοϊού.

Στις οδηγίες που είχαν εκδοθεί από τον ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων τον περασμένο Αύγουστο, είχαμε πει ότι οι εμβολιασμένοι ή οι πρόσφατα νοσήσαντες δεν μπαίνουν σε καραντίνα εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί, αλλά οφείλουν να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και να παρακολουθούν την υγεία τους για 14 μέρες μετά την έκθεση.

Δεν συστήναμε τότε εργαστηριακό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο εκτός ειδικών περιπτώσεων, όπως είναι οι κλειστές δομές. Σήμερα, όμως με δεδομένη την κυκλοφορία ενός ιδιαίτερα μεταδοτικού στελέχους και στην προσπάθεια μας να σταματήσουμε την μεγάλη διασπορά, θα ήταν σκόπιμο όλοι οι εμβολιασμένοι, μετά από στενή επαφή με κρούσμα, να μειώσουν κατά το δυνατόν την κινητικότητα μας και να διενεργήσουμε τουλάχιστον δυο τεστ τις επόμενες 7- 10 μέρες, έτσι ώστε να προστατεύσουμε το οικογενειακό και στενό φιλικό μας περιβάλλον.

Όπως έχει ήδη πολλές φορές ειπωθεί, ο καθένας από μας θα επιλέξει τις δραστηριότητες του και τον βαθμό έκθεσης του ανάλογα με την ηλικία του, τις ανάγκες του αλλά και το οικογενειακό του περιβάλλον.

Σήμερα, όσοι έχουμε πλήρως εμβολιαστεί, έχουμε μια σημαντική προστασία έναντι σοβαρής νόσου, γεγονός που μας επιτρέπει να κοινωνικοποιηθούμε.

Όμως η επικράτηση της Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα και έτσι υπάρχει ισχυρή σύσταση προς όλους να διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο πριν την συμμετοχή τους σε φιλικές συγκεντρώσεις με στόχο να προστατεύουν συγγενείς και φίλους, αλλά και να μειώσουν την διασπορά στην κοινότητα.

Όπως ανέφερε και σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Καθηγητής Φάουτσι και επικεφαλής της Επιτροπής έναντι Covid στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, καλό θα είναι να αποφεύγουμε το συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους δημόσιους ή και ιδιωτικούς.

Στις πολυπληθείς φιλικές συγκεντρώσεις των εορτών είναι δύσκολο να εξασφαλίσει κανείς ότι όλοι οι παρευρισκόμενοι είναι εμβολιασμένοι και συνεπείς. Έχουν δηλαδή κάνει τεστ πριν να προσέλθουν στη συγκέντρωση. Συνεπώς, εξαρτάται από τον καθένα μας πόσο θέλει να ρισκάρει.

Παράλληλα, ας μη ξεχνάμε ότι υπάρχουν απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και να μας προστατεύσουν, όπως είναι ο συχνός αερισμός του χώρου για λίγα λεπτά κάθε ώρα όταν έχουμε κόσμο στο σπίτι μας ή η χρήση της μάσκας από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας όταν συναντούν τους νεότερους.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, εμβολιαζόμαστε, κάνουμε τεστ, φοράμε μάσκα και επιλέγουμε προσεκτικά πού και με ποιους θα διασκεδάσουμε αυτές τις μέρες.

Παράλληλα, με την αύξηση της εμβολιαστικής μας κάλυψης και την απόκτηση εμπειρίας και γνώσεων σχετικά με τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις που στόχο έχουν να μειώσουν τη διασπορά, η ιατρική κοινότητα διευρύνει τις δυνατότητες πρόληψης και αντιμετώπισης σοβαρής νόσου με την διεύρυνση θεραπευτικών παρεμβάσεων που περιλαμβάνουν τόσο τη χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων, όσο και νεότερων αντιικών φαρμάκων.

Κλείνοντας, να ευχηθώ σε όλους ολόψυχα καλά Χριστούγεννα και να θυμίσω ότι εάν και οι γιορτές είναι σημαντικές για όλους μας, η ασφάλεια και η υγεία, η δική μας, αλλά και των αγαπημένων μας πρέπει να είναι προτεραιότητά μας σήμερα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ευχαριστούμε πολύ κυρία Παπαευαγγέλου. Το λόγο έχει ο κύριος Μαγιορκίνης.

ΓΚ. ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Καλησπέρα και από μένα. Θα δούμε τα στοιχεία στην παγκόσμια κοινότητα. Μέχρι σήμερα έχουμε καταγράψει 277 εκατομμύρια μολύνσεις και σχεδόν 5,4 εκατομμύρια θανάτους με τη νόσο Covid – 19 σε όλο τον κόσμο.

Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 11% εντός της τελευταίας εβδομάδας, καθώς καταγράφηκαν περίπου 687.000 διαγνώσεις ανά ημέρα.

Οι ασθενείς, ωστόσο, που καταλήγουν με τη νόσο, μειώθηκαν κατά 5% εντός της τελευταίας εβδομάδας, καθώς καταγράφηκαν περίπου 6.700 θάνατοι ανά ημέρα.

Ωστόσο, χθες, σε παγκόσμια κλίμακα καταγράφηκαν 904.000 διαγνώσεις, αριθμός που δεν έχει καταγραφεί από τις 29 Απριλίου και πλησιάζουμε να δούμε να σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ διαγνώσεων μετά το άλλο.

Η επιδημία στην Ευρώπη, αν και την προηγούμενη εβδομάδα είχε δείξει τα πρώτα σημεία υποχώρησης, την εβδομάδα που μας πέρασε έδειξε σημαντική επιδείνωση όσον αφορά τη διασπορά του ιού.

Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε 9% αύξηση στις διαγνώσεις, ενώ οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 8%. Πιο συγκεκριμένα καταγράφηκαν περίπου 2,7 εκατομμύρια διαγνώσεις και 24.700 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα.

Σε συνέχεια, λοιπόν, της μικρής ύφεσης της προηγούμενης εβδομάδας εμφανίζονται τα πρώτα σημεία αναζωπύρωσης της επιδημίας, καθότι από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 18 έδειξαν επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης.

Επιδείνωση μεγαλύτερη από 30% παρατηρείται σε 10 χώρες, 3 φορές περισσότερες από την προηγούμενη εβδομάδα. Μέτρια βελτίωση, δηλαδή πάνω από 20%, παρατηρήθηκε σε 4 χώρες, ενώ σημαντική, πάνω από 30%, παρατηρήθηκε επίσης σε 4 χώρες.

Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια μεσοσταθμικά έδειξε μία βελτίωση για 4η εβδομάδα στη σειρά. Συγκεκριμένα εντός της τελευταίας εβδομάδας καταγράφηκαν περίπου 8% λιγότερες διαγνώσεις από ότι την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι τις τελευταίες δύο ημέρες και σήμερα παρατηρείται τάση επιδείνωσης την οποία παρακολουθούμε στενά.

Σήμερα είναι χαρακτηριστικό ότι είδαμε περίπου 42% περισσότερες διαγνώσεις από την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας, δηλαδή την προηγούμενη Πέμπτη.

Ο αριθμός των θανάτων έδειξε επίσης μείωση της τάξης του 12%. Η πίεση στο σύστημα υγείας εξακολουθεί να είναι αυξημένη, αλλά υπάρχουνε συνεχιζόμενες τάσεις αποσυμπίεσης. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ παραμένει σταθερός με μικρή μείωση. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο, ωστόσο, υποχώρησε κατά 11% και το ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίων πλησιάζει στο 1.

Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-test, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 78 εκατομμύρια συσκευές self-test σε περίπου 6,5 εκατομμύρια πολίτες. 65 εκατομμύρια δηλώσεις πέρασαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας μέχρι εχθές το βράδυ, ήταν 221.000.

Ευχαριστώ πολύ και θα είμαι διαθέσιμος για ερωτήσεις.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Μαγιορκίνη. Το λόγο έχει ο κύριος Θεμιστοκλέους.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Γεια σας, καλησπέρα και από εμένα. Χρόνια πολλά. Θα δώσουμε λίγο τα αριθμητικά στοιχεία και κυρίως τα αριθμητικά στοιχεία που αφορούν την αναμνηστική δόση που, όπως έχει ήδη προαναφερθεί, έχει μία εξαιρετική σημασία, ειδικά λόγω της διαφαινόμενης επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον.

Ξεπεράσαμε τα 16.900.000 εμβολιασμούς. Περισσότεροι από 7.395.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον 1 δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 70,4% του γενικού πληθυσμού και 80,2% του ενήλικου πληθυσμού.

Δίνω τα αριθμητικά στοιχεία της αναμνηστικής δόσης: Δικαιούχοι αυτή τη στιγμή είναι περισσότεροι από 5.770.000, ποσοστό 83% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3.150.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 54% των δικαιούχων, και ακόμη 1.200.000 συμπολίτες μας έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 20,6% των δικαιούχων.

Συνολικά, δηλαδή, ένα ποσοστό 75% και συνεχίζονται να κλείνονται ραντεβού για την αναμνηστική δόση. Να σημειώσω εδώ ότι στις τελευταίες 10 ημέρες έχουν κλειστεί περισσότερα από μισό εκατομμύριο ραντεβού αναμνηστικής δόσης.

Βλέποντας λίγο τα ποσοστά, αν το χωρίσουμε σε δυο μεγάλες κατηγορίες, οι άνω των 60 ετών από τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης, έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 90%, ενώ κάτω από τα 60 έτη είναι 63,8%.

Για τις ηλικιακές ομάδες τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής.

85 και άνω, 82,2%.

80- 84, 90%.

75- 79, 92,1%.

70- 74, 92,3%.

65- 69, 91%.

60- 64, 88,4%

55- 59, 80,7%.

50- 54, 76,6%.

45- 49, 70,5%

40- 44, 64,7%.

35- 39, 58,1%.

30- 34, 51,6%.

25- 29, 45,2%.

Και 18- 24, το 40%.

Θα πρέπει να πούμε ότι σε σχέση με την αναμνηστική δόση και την προσαρμογή του εμβολιαστικού προγράμματος σε σχέση με την μετάλλαξη Όμικρον, είμαστε αρκετά πιο προωθημένοι από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε ξεκινήσει την αναμνηστική δόση νωρίτερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και έχουμε μειώσει και το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αναμνηστική δόση.

Συγκρίνοντας με τις υπόλοιπες χώρες τον γενικό πληθυσμό, να σημειώσω εδώ ότι ο παρανομαστής είναι το σύνολο του πληθυσμού, είναι ο γενικός πληθυσμός, η Ελλάδα βρίσκεται στην ένατη θέση, με ένα ποσοστό 30% επί του γενικού πληθυσμού, με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι στο 23%.

Αντίστοιχα, στον ενήλικο πληθυσμό η Ελλάδα βρίσκεται στο 35%, ενώ ο μέσος όρος των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στο 28%.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Θεμιστοκλέους. Τον λόγο έχει ο κύριος Ζαούτης.

Θ. ΖΑΟΥΤΗΣ: Καλησπέρα και από μένα, καλές γιορτές σε όλους. Θα ήθελα να εστιάσω στη μετάλλαξη Όμικρον. Όπως γνωρίζουμε, αυτή την στιγμή, η μετάλλαξη Όμικρον έχει απλωθεί σχεδόν σε όλο τον πλανήτη και η πρώτη ερώτηση που είχαμε θέσει για τη μετάλλαξη Όμικρον, όσον αφορά το πόσο μεταδοτική είναι αυτή η μετάλλαξη, νομίζω έχει απαντηθεί.

Η μετάλλαξη φαίνεται να μεταδίδεται περισσότερο από την μετάλλαξη Δέλτα που επικρατούσε μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα, το 73% των κρουσμάτων στην Αμερική είναι αυτή την στιγμή μετάλλαξη Όμικρον.

Όσο αφορά την νοσηρότητα και την νοσηλεία που προέρχεται από την μετάλλαξη Όμικρον- φαίνεται αυτή την στιγμή, αλλά δεν έχουμε τα τελικά δεδομένα- πως η μετάλλαξη Όμικρον έχει χαμηλότερη πιθανότητα νοσηλείας. Αυτά τα δεδομένα έρχονται από μελέτες στη Νότιο Αφρική, στη Σκωτία, στην Αγγλία και στην Αμερική.

Η εικόνα της μετάλλαξης στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, είναι ως εξής: Έχουμε 33 επιβεβαιωμένα κρούσματα Όμικρον στην Ελλάδα. Αυτά είναι κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί με έλεγχο για το γονίδιο της μετάλλαξης Όμικρον.

Τα 18 από τα 33 βρίσκονται στην Κρήτη. Πέρα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουμε 98 ύποπτα κρούσματα που έχουν το PCR που δείχνει σχεδόν με 98%, 99% σιγουριά πως η μετάλλαξη είναι Όμικρον.

Τα περιστατικά αυτά με Όμικρον έχουν ήπια συμπτώματα με διάρκεια συμπτωμάτων μέσης διάρκειας 3 ημέρες. Έχουν νοσηλευτεί δυο άτομα από αυτά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, χωρίς να εμφανίσουν επιπλοκή της νόσου.

Αναμένεται και στη χώρα μας αύξηση στη μετάλλαξη Όμικρον τις επόμενες μέρες και ο σκοπός, όπως έχετε ήδη ακούσει, είναι να μειώσομε τη διασπορά με τα μέτρα που ήδη γνωρίζουμε, τη χρήση της μάσκας, τα self test. Έχουμε δει μια αύξηση στα self test τις τελευταίες μέρες που δείχνει πως οι πολίτες όλοι προσπαθούν να κάνουν μια ινχηλάτηση από μόνοι τους.

Ευχαριστώ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ευχαριστούμε πολύ κύριε Ζαούτη. Να περάσομε σε κάποιες ερωτήσεις.

Γ.ΣΑΚΚΑΣ: Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω τρία διαφορετικά πράγματα. Πρώτα από όλα, αν μπορείτε να μας δώσετε μια εξήγηση γιατί έχουμε τρίτο συνεχόμενο ρεκόρ για την Αττική, δηλαδή ξεπεράσαμε πια τα 7.500 προς 8.000 κρούσματα στο τριήμερο. Τα ενεργά πρέπει να είναι πολύ υψηλά, δηλαδή να έχουμε φτάσει πάνω από 20.000. Θέλω να ρωτήσω και την κυρία Παπαευαγγέλου πιο συγκεκριμένα, θα αλλάξει το πρωτόκολλο για τις επαφές που είναι εμβολιασμένοι μεν ή απλά είναι σύσταση μόνο το να κάνουν τεστ και να μην μένουν σε καραντίνα; Δηλαδή αν πάρει κάποιος τηλέφωνο την Πολιτική Προστασία δεν θα του πει όχι έτσι, απλώς είναι η σύσταση της Επιτροπής. Και κάτι τελευταίο ακόμα τον κύριο Ζαούτη θα ήθελα να ρωτήσω, γιατί στη γεωγραφική κατανομή είναι πάρα πολλά, πρώτη φορά βλέπω τόσα κρούσματα που να είναι μη προσδιορισμένα. Δηλαδή προσδιοριστήκαν αλλά δεν ξέρουμε πού τα βρήκαμε αυτά;

Ευχαριστώ πολύ.

Θ. ΖΑΟΥΤΗΣ: Η αύξηση στα κρούσματα σίγουρα συμπεριλαμβάνει και κρούσματα από τη μετάλλαξη Όμικρον, αλλά δεν είναι μόνο η Όμικρον που οδηγεί στην αύξηση των κρουσμάτων που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες.

Όμως έχουμε και μία αύξηση σημαντική στη χρήση των self-test, κάτι που συγκριτικά με προηγούμενες ημέρες δεν είχαμε.

Και έτσι αναμένεται να ανέβει το ποσοστό των κρουσμάτων λόγω των self-test. Δηλαδή βρίσκουμε περισσότερα κρούσματα που δεν θα βρίσκαμε εάν δεν κάναμε τόσα πολλά self-test. Αλλά, σίγουρα, υπάρχει και ένα …

Γ. ΣΑΚΚΑΣ: Συγγνώμη που σας διακόπτω, πώς μπορούμε να το προσδιορίσουμε; Δηλαδή δηλώνονται τα self-test που κάνουν οι ενήλικες στην πλατφόρμα μέσα και το καταλαβαίνετε; Γιατί ξέρω ότι υποχρέωση είναι μόνο για τους μαθητές και νομίζω ότι δεν έχει και μεγάλη διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Θ. ΖΑΟΥΤΗΣ: Ναι, περνάνε στην πλατφόρμα τα self-test και έχουμε δει αύξηση και στη χρήση των self-test και σε αυτά που περνιούνται στη βάση δεδομένων.

ΓΚ. ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Να συμπληρώσω, στην ΗΔΙΚΑ, όταν βγαίνει κάποιος θετικός δηλώνει αν προέρχεται από θετικό self-test. Άρα όταν φτάσει στο σημείο να επιβεβαιωθεί το self-test αυτό καταγράφεται για όλα.

Β. ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Εγώ σας απάντησα ότι δεν έχουμε αλλάξει το πρωτόκολλο. Συζητήσαμε στην Επιτροπή τι μπορούμε να κάνουμε και είναι νομίζω μία κοινή λογική. Είναι μία χρήση της κοινής λογικής αυτή.

Γ. ΣΑΚΚΑΣ: Η άλλη ερώτηση ήταν γιατί έχουμε πάρα πολλά μη προσδιορισμένης γεωγραφικής προέλευσης κρούσματα στη σημερινή επιδημιολογική του ΕΟΔΥ. Είναι 400 τόσα κρούσματα, τα οποία δεν καταγράφεται σε ποια περιοχή βρίσκονται. Είναι η πρώτη φορά που βλέπω εγώ προσωπικά τέτοιο νούμερο. Ακόμη και στο ρεκόρ είχαμε γύρω στα 250 και τώρα είναι περίπου 400 και. Εάν έχει υπάρξει κάτι, κάποιο πρόβλημα εκεί στην καταγραφή.

Θ. ΖΑΟΥΤΗΣ: Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας απαντήσω. Θα πρέπει να το κοιτάξουμε και θα επανέλθουμε.

Ρ. ΣΚΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗ: Καλησπέρα σας. Ήθελα να ρωτήσω εκτός από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα και ό,τι άλλο γενικά σκοπεύετε και συζητάτε για να ανακοπεί η διασπορά της Όμικρον και γενικά της νόσου, υπάρχει κάτι άλλο που σκέφτεστε, αν τελικά ξεφύγει η κατάσταση και επιβεβαιωθούν τα μαθηματικά μοντέλα, που προβλέπουν μία πολύ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Και παρόλο που φαίνεται η Όμικρον να μην είναι τόσο πολύ βαριάς νόσησης, ωστόσο, όμως, από τη μεγάλη διασπορά θα έρθουνε πολλές νοσηλείες. Υπάρχει κάποιο σχέδιο να αυξηθούν κρεβάτια, όχι ακριβώς κρεβάτια ΜΕΘ, να βρεθούν πάντως κρεβάτια για να μπορέσουν να νοσηλευτούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που προβλέπουν τα μοντέλα ότι θα προκύψουν; Ένα είναι αυτό. Ένα δεύτερο που θέλω να ρωτήσω είναι στην Ιταλία είναι αυτά τα δεδομένα που υπάρχουν εκεί, δεν έχουμε αντίστοιχα εδώ, φαίνεται ότι αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες κατά 96%, είναι πολύ σημαντικό το ποσοστό, οι εισαγωγές παιδιών με κορονοϊό στα νοσοκομεία και τα μισά από αυτά είχαν ανεμβολίαστους γονείς. Αυτό είναι στατιστικό στοιχείο που προβληματίζει ιδιαίτερα. Θα μπορούσε κάτι να συσταθεί στους γονείς ή κάτι για τον εμβολιασμό των παιδιών; Δεν ξέρω αν το έχετε σκεφτεί, το έχετε συζητήσει. Ευχαριστώ.

Μ. ΓΚΑΓΚΑ: Κατ’ αρχάς, να σας απαντήσω για το αν υπάρχει plan Β. Η επιδημιολογική επιτήρηση όπως ξέρετε, είναι καθημερινή, συνεχής και πάλι τη Δευτέρα που μας έρχεται θα υπάρχει ξανά, ανάλογα με τα στοιχεία, και φυσικά ότι χρειαστεί θα γίνει ανάλογα με τα στοιχεία.

Αυτή την στιγμή τα μοντέλα είναι ένας τρόπος να προβλέψεις. Δεν είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος ούτε μπορούν να δουν πάρα πολύ μακριά, η αλήθεια είναι.

Άρα το σωστότερο είναι να παρακολουθούμε τα κρούσματα καθημερινά και να παίρνουμε μέτρα ανάλογα με τα κρούσματα. Και αυτό κάνουμε.

Άρα η επόμενη συνάντηση είναι την Δευτέρα, θα έχουμε καινούργια δεδομένα, πολύ γρήγορα και ό,τι χρειαστεί, αν χρειαστούν έξτρα μέτρα θα ληφθούν.

Νομίζω ότι δεν έχουμε δει περισσότερα παιδιά και δεν παρατηρείται γενικά σε όλο τον κόσμο, να πείτε και οι υπόλοιποι, η κυρία Παπαευαγγέλου ίσως είναι σωστότερο να απαντήσει εδώ.

Β. ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Αυτή την στιγμή το ποσοστό νοσηλειών στην Ελλάδα είναι κάτω από 2%, σταθερά. Δεν έχουν αυξηθεί. Σαφώς στην Αμερική έχει συσχετισθεί ο εμβολιασμός των γονέων με την πιθανότητα να νοσήσει βαριά και να νοσηλευτεί ένα παιδί.

Δηλαδή, είναι αυτονόητο ότι ξέρουμε ότι η ενδοοικογενειακή διασπορά είναι πάρα πολύ σημαντική και ιδιαίτερα τώρα με την Όμικρον θα είναι ακόμα περισσότερο. Συνεπώς, προφανώς, ο εμβολιασμός γονέων προστατεύει και τα παιδιά.

Από το καλοκαίρι είχαμε τέτοια στοιχεία από τις ΗΠΑ.

Μ. ΓΚΑΓΚΑ: Πάντως οι νοσηλείες δεν είναι πολλές. Για να ηρεμήσουμε και να μην φοβόμαστε.

Β. ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Μόνο 55 παιδιά είναι αυτή την στιγμή. Είναι 1,…

Μ. ΓΚΑΓΚΑ: 2% είναι οι νοσηλείες, ενώ τα κρούσματα στα παιδιά είναι πάνω από 20. Να το ξέρουμε αυτό. Όμως θέλουμε να τα αποφύγουμε όλα, έτσι; Και το 2% είναι πάρα πολύ όταν πρόκειται για παιδιά.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Αυτή την στιγμή, τα ραντεβού στην πλειοψηφία τους είναι κλεισμένα σε όλη την χώρα. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 12.000 παιδιά. 40.000 είναι τα ραντεβού. Από 3/1 επαναλαμβάνουμε και τις επόμενες μέρες θα ανοίξουμε και χιλιάδες ραντεβού εντός του Ιανουαρίου για να εμβολιαστούν και τα υπόλοιπα παιδιά.

ΓΚ. ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Επιτρέψετε μου μόνο να προσθέσω ότι αυτή την στιγμή δεν έχουμε στα χέρια μας μοντέλα που προβλέπουν αύξηση νοσηλειών. Δεν το έχουμε δει σε κανένα σύστημα, σε καμία χώρα.

Αυτό πρέπει να το τονίσουμε. Αυτή την στιγμή, δεν υπάρχει χώρα που πιέζεται από τον Όμικρον στα νοσοκομεία. Και εμείς είμαστε αρκετά πίσω σε σχέση με τις άλλες χώρες, όσον αφορά την αύξηση.

Χτες τα μοντέλα του Imperial- ενώ την προηγούμενη βδομάδα έλεγαν ότι, μάλλον, δεν βλέπουμε διαφορά στην νοσηρότητα- βρήκαν σημαντική διαφορά στην νοσηρότητα.

Αυτό δεν είναι λόγος, βέβαια, για εφησυχασμό. Και οι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί, δεν θα πρέπει να νομίζουν ότι θα κολλήσουν Όμικρον και θα το περάσουν στο πόδι.

Άρα λοιπόν θα πρέπει να κρατήσουμε μια ισορροπία. Ούτε από τη μια έχουμε μοντέλα που λένε ότι θα πιεστεί το σύστημα δημόσιας υγείας γιατί δεν το έχουμε δει σε καμία χώρα μέχρι στιγμής, αλλά και από την άλλη δεν σημαίνει ότι θα τρέξουμε να κολλήσουμε Όμικρον γιατί κάποιοι αρχίζουν και συζητάνε ότι η Όμικρον είναι η λύση της ζωής μας.

Τρέχουμε να εμβολιαστούμε αυτό είναι το σημαντικό.

Σ. ΚΩΣΤΑΡΑ: Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχουν στοιχεία για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, δηλαδή πόσοι ασθενείς οι οποίοι έχουν νοσηλευτεί με Covid τελικά έχουν καταλήξει λόγω ενδονοσοκομειακής λοίμωξης. Και δεύτερον, διαβάσαμε τις τελευταίες μέρες ότι τα αποτελέσματα των μελετών για τον εμβολιασμό παιδιών κάτω των 5 ετών δεν ήταν ενθαρρυντικά. Αν έχετε να μας πείτε κάτι περισσότερο αναφορικά με αυτό.

Θ. ΖΑΟΥΤΗΣ: Να απαντήσω εγώ για το θέμα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Παγκοσμίως, έχουμε δει μια αύξηση στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Το αμερικάνικο CDC καταγράφει 50% αύξηση. Ο λόγος είναι ότι έχουμε περισσότερα άτομα στις ΜΕΘ, άτομα που μένουν στις ΜΕΘ μεγαλύτερο διάστημα, και στο διάστημα που βρίσκεται κάποιος κάτω από Εντατική Θεραπεία, αυξάνεται ο κίνδυνος για ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.

Γνωρίζουμε πως η Covid- 19 και η πανδημία έχει τραβήξει πάρα πολύ το δυναμικό από τις Επιτροπές Λοιμώξεων να εστιάσουν στην Covid-19 και αυτό δεν είναι μόνο στο κράτος μας, είναι παγκοσμίως.

Σίγουρα υπάρχει αρκετά μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά τις λοιμώξεις. Είμαστε σε μια διαδικασία αυτή τη στιγμή να κάνουμε και δράσεις ως ΕΟΔΥ στην καταγραφή, να δούμε που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή που είμαστε στην πανδημία, αλλά και δράσεις μελλοντικά γιατί το πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων υπήρχε και πριν την Covid-19.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Σε σχέση με τον εμβολιασμό των μικρών είναι πρόωρο. Το έχουμε πει εδώ, ό,τι και να δείξει οποιαδήποτε κλινική μελέτη δεν πρόκειται να έχουμε σύντομα εμβόλια για τα παιδιά κάτω των 5 ετών.

Και το σημαντικότερο σε αυτή την ιστορία, το έχουμε πει και το ξαναλέμε, είναι ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα που είναι σωστά δομημένο και θα πρέπει να εμβολιαστούν οι ηλικίες ειδικά άνω των 60. Έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό και άνω των 60 και άνω των 50 που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε και εμείς σαν εμβολιαστικό πρόγραμμα, αλλά και οι πολίτες να εμβολιαστούν.

Αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα για τη χώρα.

Σ. ΚΩΣΤΑΡΑ: Να ρωτήσω κάτι ακόμα. Τρίτη δόση σε εφήβους προβλέπεται;

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών το έχει συζητήσει, απάντησε η κυρία Θεοδωρίδου. Αυτή τη στιγμή στο γενικό πληθυσμό των εφήβων κάτω των 18, η απάντηση είναι ότι δεν το εξετάζουν αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες παιδιών με συγκεκριμένα νοσήματα, τα οποία θα ανακοινωθούν και θα είναι αυτές που θα κάνουν την αναμνηστική δόση.

Μ. ΓΚΑΓΚΑ: Να πω κάτι τελευταίο για τη μάσκα, μία οδηγία γενικά. Η ΚΝ95 είναι αυτή που κλείνει καλά γύρω από το πρόσωπο και είναι αυτή που υπάρχει σύσταση να φοράμε στο σούπερ μάρκετ. Αυτό είναι σημαντικό. Η χειρουργική μάσκα από μόνη της είναι πολύ καλή για να αποφύγεις την επαφή με τα σταγονίδια, δεν κλείνει όμως το ίδιο καλά γύρω – γύρω από το πρόσωπο. Δεν έχει νόημα να φορέσουμε διπλή χειρουργική μάσκα. Εάν θέλουμε να προστατευτούμε καλύτερα πρέπει να βάλουμε μία μάσκα που κλείνει καλά γύρω από το πρόσωπο, δηλαδή ή να την κολλήσουμε ή να φορέσουμε μία μάσκα ΚΝ95.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη προστασία, για να ξέρουμε όλοι τι θα πει μεγαλύτερη προστασία στο σούπερ μάρκετ ή σε όποιο χώρο. Για όποιους φοβόμαστε, είναι σημαντικό να εφαρμόζει καλά, ώστε ο αέρας να περνάει όλος μέσα από τη μάσκα.

Να ευχηθώ και πάλι καλά Χριστούγεννα σε όλους. Με προσοχή, να δούμε τους αγαπημένους μας με προσοχή. Ευχαριστώ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Επόμενη προγραμματισμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου. Σας ευχαριστούμε πολύ. Καλό σας βράδυ και καλά Χριστούγεννα.

Αρθρογράφος