Το Υπουργείο Υγείας επιμένει στις περικοπές δαπανών για την ειδική αγωγή!

24 Φεβρουαρίου 201708:26

Να αμβλύνουν τις εντυπώσεις και να κάμψουν τις αντιδράσεις γονέων και επαγγελματιών ειδικής αγωγής, επιχείρησαν με μία φωνή σήμερα από τη Βουλή, ο υπουργός κι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, που βομβαρδίστηκαν με ερωτήσεις από την αντιπολίτευση, η οποία τους άσκησε δριμεία κριτική με αιχμές περί «μεθοδεύσεων» για την επιβολή «κόφτη» στις ανάγκες των παιδιών.

Αφορμή στάθηκε η απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να μην υπάρχει καμία ειδικότητα επιστήμονα χωρίς σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και να καταργηθεί το σύστημα προπληρωμής των επιστημόνων από τους ίδιους τους γονείς που λάμβαναν ένα συγκεκριμένο ποσό μηνιαίως.

Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης, παρείχαν τη ρητή διαβεβαίωση ότι «κανένα παιδί και καμία ανάγκη ειδικής αγωγής δεν θα μείνει ακάλυπτη». Όπως υποστήριξαν οι ίδιοι η ειδική Επιτροπή που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Υγείας, θα αποφασίσει το τελικό σύστημα.

«Και στην ειδική αγωγή θα υπάρξει η ενιαία ρύθμιση που υπάρχει για όλους τους παρόχους υγείας. Η Επιτροπή που συγκροτήσαμε – για να σταματήσει η σπέκουλα – θα καταλήξει ποια παιδιά, ποιες νόσοι, τι θεραπείες χρειάζονται και για πόσο διάστημα. Αυτά όλα θα καλυφθούν. Μην κάνει κανείς μπας και πάρει κανένα ψηφαλάκι επίδειξη ευαισθησίας σ’ εμάς. Όλες οι πραγματικές ανάγκες θα καλυφθούν. Θα υπάρξει εξισορρόπηση των αμοιβών. Θα κάνουν όλοι συμβάσεις, θα εξορθολογιστούν και θα ενοποιηθούν οι αμοιβές των επιστημόνων ειδικής αγωγής για να μην έχει κανένα παιδί πρόβλημα. Αλλά το γλέντι προηγούμενων δεκαετιών θα σταματήσει και σε αυτό τον τομέα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Παύλος Πολάκης.

Στην προσπάθεια ελέγχου της σχετικής δαπάνης και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, απέδωσε τις αλλαγές στις παροχές ειδικής αγωγής από τον ΕΟΠΥΥ, ο Υπουργός, Ανδρέας Ξανθός, τονίζοντας ότι: «η επιστημονική επιτροπή θα θέσει το πλαίσιο για να υπάρξει μία σύμβαση, που θα διασφαλίζει ότι θα καλύπτονται οι ανάγκες, θα υπάρχουν πρωτόκολλα θεραπείας κι ασθένειας και να βρούμε μία αποζημίωση ώστε να μην υπάρχουν κλυδωνισμοί. Θα καταγράψουμε τις πραγματικές ανάγκες και μετά θα κάνουμε ότι πρέπει και μπορούμε για να καλύψουμε δημοσιονομικά αυτή τη δαπάνη».

Αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, Τάκη Γεωργακόπουλου, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, για «παραοικονομία» που έχει αναπτυχθεί στο χώρο της ειδικής αγωγής. Επιχειρώντας να ενισχύει μάλιστα το επιχείρημά του για την ανάγκη ελέγχου της δαπάνης, είπε: «στις λογοθεραπείες συνταγογραφούνται 15 το μήνα ενώ στην ουσία γίνονται 8. Το 2015 από τα 104 εκατομμύρια ευρώ δαπάνη τα περισσότερα ήταν για λογοθεραπεία, άρα φαίνεται ότι υπάρχει κατάχρηση και θέλουμε να κάνουμε έλεγχο. Να αντιστοιχείτε κάθε τι με την ανάγκη παιδιού, γιατί γράφουν τα φροντιστήρια λογοθεραπείες και πάνε τα παιδιά και κάνουν Αγγλικά».

Ο ίδιος ανέλαβε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και σχετικά με το σάλο και τις σφοδρές επικρίσεις, που είχε προκαλέσει η δημοσιοποίηση της απαίτησης του ΕΟΠΥΥ για την εκτίμηση του προσδόκιμου ζωής ασθενών με καρκίνο ή άλλες βαριές νόσους, για την έγκριση φαρμάκων υψηλού κόστους.

«Η διατύπωση προσδόκιμο ζωής συμπεριλαμβάνεται στα κριτήρια του πρωτοκόλλου βάσει του οποίου το φάρμακο πήρε την έγκριση, γιατί είναι ραδιενεργό φάρμακο, άκρως τοξικό και το ζητούμενο είναι ο γιατρός να ζητάει ένα τέτοιο φάρμακο όταν υπάρχει πραγματικά ανάγκη για το καλό του ασθενούς. Ο όρος προσδόκιμο ζωής διατυπώνεται σε όλα τα έντυπα παγκοσμίως, δεν ήταν πρωτοτυπία ελληνική, ούτε του ΕΟΠΥΥ, απλώς δημοσιοποιήθηκε με χυδαίο τρόπο για άλλους λόγους», υποστήριξε ο κος Γεωργακόπουλος.

Αναφορικά με το λεγόμενο claw back και τους υπαινιγμούς του Βασίλη Οικονόμου από τη ΝΔ περί «συναλλαγής» ΕΟΠΥΥ και ηγεσίας Υπουργείου Υγείας ιδιώτες υγείας, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, πέρασε στην αντεπίθεση, υποστηρίζοντας ότι θα εισπραχθεί μέσω συμψηφισμών οι οποίοι θα γίνουν τμηματικά ανά μήνα και όχι μαζικά, για να μην προκληθεί όπως επιχειρηματολόγησε «ασφυξία» στις ιδιωτικές επιχειρήσείς με επιπτώσεις τα αλλεπάλληλα λουκέτα και τις απολύσεις.

Αρθρογράφος