Ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι μεταφέρθηκε μόνος στο υπουργείο Αμυνας, ανακοίνωσε τα ξημερώματα στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Ο Μόρσι χωρίσθηκε από την ομάδα του και μεταφέρθηκε στο υπουργείο Αμυνας”, δήλωσε ο Γκεχάντ αλ-Χαντάντ, αξιωματούχος της αδελφότητας. Προηγουμένως ο ίδιος είχε δηλώσει ότι ο Μόρσι και “ολόκληρη η προεδρική ομάδα βρίσκονταν υπό περιορισμό στο κλαμπ της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς της Προεδρίας”, προσθέτοντας ότι ο πατέρας του και δεξί χέρι του Μόρσι κρατείται επίσης εκεί.
Χθες το βράδυ και μετά την αποπομπή του προέδρου Μόρσι από τον αιγυπτιακό στρατό, άρχισε να σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.
Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου ανακοίνωσαν ότι ο ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ελευθερίας, της πολιτικής βιτρίνας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Σάαντ αλ -Κατάτνι και ο εκ των αναπληρωτών του Μοχάμεντ Μπάντι, του ανώτατου ηγέτη της αδελφότητας, ο Ράσεντ Μπαγιούμι, συνελήφθησαν.
Η κυβερνητική εφημερίδα Al-Ahram έκανε επίσης λόγο για 300 εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν κατά μελών της αδελφότητας. Νωρίτερα είχε εκδοθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα κατά του Μοχάμεντ Μπάντι και του αναπληρωτή του Χαϊράτ αλ Σάτερ απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Επιθέσεις κατά υποστηρικτών του Μόρσι
Αντίπαλοι και υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι συγκρούστηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης στην Αλεξάνδρεια, μετά την ανακοίνωση της αποπομπής του από τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ακούστηκαν πυρά όπλων και οι αντίπαλες ομάδες διαδηλωτών πέταξαν η μια στην άλλη πέτρες και τούβλα.
“Αντιμετωπίζουμε την κατάσταση… Καλέσαμε ενισχύσεις στην περιοχή”, δήλωσε ο Σερίφ Αμπντελχαμίντ, ένας ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας στην Αλεξάνδρεια.
Να σημειωθεί πως τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που σημειώθηκαν μεταξύ των υποστηρικτών του Αιγύπτιου προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας, δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Ματρούχ.
Ο Μπαντρ Ταντάουι δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters ότι οι νεκροί ήταν υποστηρικτές του Μόρσι.
Αξιωματούχοι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου δήλωσαν ότι υποστηρικτές του κινήματος που είχαν συγκεντρωθεί κοντά σε ένα τζαμί σε προάστιο του Καΐρου, δέχτηκαν επίθεση τα ξημερώματα της Πέμπτης, λίγες μόλις ώρες μετά την απομάκρυνση του προέδρου Μόρσι από την εξουσία.
Ο Τζιχάντ Ελ-Χαντάντ, επίσημος εκπρόσωπος του κινήματος, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι ήταν μεταξύ περίπου 2.000 ανθρώπων που εξακολουθούσαν να παραμένουν στο χώρο, όταν λίγο μετά τις 03:00 (τοπική ώρα) άνδρες με πολιτική περιβολή άρχισαν να πυροβολούν στο πλήθος, πολλοί εκ των οποίων προσεύχονταν.
Είπε επίσης ότι είδε πως υπήρχαν πολλοί τραυματίες. Αργότερα ανάρτησε στο Twitter ότι η επίθεση διήρκεσε περίπου 15 λεπτά.
Ένας ακόμα αξιωματούχος της Αδελφότητας ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή, ο Οσάμα Γκάμπο, δήλωσε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με το Ρόιτερς, ότι άνδρες πέταξαν βόμβες Μολότοφ κατά των υποστηρικτών του Μόρσι και άνοιξαν πυρ με κυνηγετικά όλα και τουφέκια. Ο ίδιος είπε ότι δεν ήταν σίγουρος εάν υπήρχαν θύματα.
Το τελευταίο μήνυμα του Μόρσι
Ο ανατραπείς ισλαμιστής Αιγύπτιος ηγέτης Μοχάμεντ Μόρσι δήλωσε -σε ένα μήνυμά του που μαγνητοσκοπήθηκε σε βίντεο λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση του επικεφαλής του στρατού που τον κήρυξε έκπτωτο-, ότι παραμένει “ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου”.
“Είμαι ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου”, δήλωσε ο Μόρσι στο βίντεο αυτό, το οποίο είναι κακής ποιότητας, καλώντας παράλληλα το λαό “να υπερασπιστεί τη νομιμότητά (του)”.
Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι οι αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας διέκοψαν το βράδυ την εκπομπή ενός τηλεοπτικού δικτύου που πρόσκειται στην Μουσουλμανική Αδελφότητα, την παράταξη στην οποία ανήκει ο αποπεμφθείς πρόεδρος Μόρσι.
Παράλληλα εργαζόμενοι στο αλ Τζαζίρα Μομπάσερ Μισρ, ένα δίκτυο που ανήκει μια θυγατρική του τηλεοπτικού δικτύου αλ Τζαζίρα του Κατάρ, συνελήφθησαν μετά τη μετάδοση από το σταθμό του μηνύματος του Μόρσι.
Σύμφωνα με τον Καρίμ Ελ Ασιούτι, έναν εργαζόμενο στο δίκτυο αυτό, συνελήφθησαν τουλάχιστον πέντε δημοσιογράφοι του καναλιού.
Οι καθοδηγούμενες από τον αιγυπτιακό στρατό αρχές προέβησαν, την Τετάρτη, στο κλείσιμο τριών τηλεοπτικών σταθμών που πρόσκεινται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την παράταξη στην οποία ανήκει ο αποπεμφθείς πρόεδρος Μόρσι, γεγονός που εγείρει ανησυχίες στη δημοσιογραφική κοινότητα.
Ο στρατός έκλεισε 3 τηλεοπτικούς σταθμούς
Οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στα γραφεία του ειδησεογραφικού σταθμού Αλ-Τζαζίρα, ενώ συνελήφθησαν τουλάχιστον 5 δημοσιογράφοι. Τέσσερις από αυτούς αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι. Παράλληλα εργαζόμενοι στο αλ Τζαζίρα Μομπάσερ Μισρ, ένα δίκτυο που ανήκει μια θυγατρική του τηλεοπτικού δικτύου αλ Τζαζίρα του Κατάρ, συνελήφθησαν μετά την μετάδοση από το σταθμό του μηνύματος του Μόρσι.
Ο τηλεοπτικός σταθμός Egypt25, ο οποίος πρόσκειται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, αναγκάστηκε να σταματήσει τη μετάδοσή και ανώτατα στελέχη συνελήφθησαν λίγο αργότερα, όταν ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ανακοίνωσε ένα σχέδιο για μια νέα πολιτική μετάβαση, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Ειδήσεων, ΜΕΝΑ. Οι αρχές έκλεισαν επίσης δύο ακόμα τηλεοπτικούς σταθμούς, τους αλ-Χαφίζ και αλ-Νας, δήλωσαν στο πρακτορείο Ρόιτερς πηγές ασφαλείας.
«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές οι αναφορές πως οι αρχές αποκόπτουν την τηλεοπτική κάλυψη, βασιζόμενες στην πολιτική προοπτική», δήλωσε στο Ρόιτερς από τη Νέα Υόρκη, ο Σερίφ Μανσούρ της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων. «Καλούμε το στρατό να μην στερήσει από τους Αιγυπτίους το δικαίωμα στην πληροφόρηση, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας τόσο σημαντικής περίστασης», είπε.
Μοχάμεντ Αμπού αλ-Γκαρ: Επανάσταση και όχι πραξικόπημα
Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αιγύπτου είπε ότι η απομάκρυνση του προέδρου Μόρσι από την προεδρία της χώρας, αποτελεί επανάσταση και όχι πραξικόπημα.
«Αυτό που συνέβη σήμερα στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και όλες τις περιοχές της Αιγύπτου, αποτελεί μια πραγματική λαϊκή επανάσταση κατά της κυβέρνησης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας», δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο Μοχάμεντ Αμπού αλ-Γκαρ.
«Δεν είναι στρατιωτικό πραξικόπημα, ήταν μια λαϊκή επανάσταση στην οποία βοήθησε ο στρατός. Δεν θέλουμε και δεν θα αποδεχτούμε ένα στρατιωτικό καθεστώς. Ο ρόλος του στρατού και της αστυνομίας πρόσκειται στη διατήρηση της ασφάλειας στο εσωτερικό και τα σύνορα της χώρας. Η πολιτική διαδρομή θα πρέπει να καθοδηγείται από τις αστικές δυνάμεις», δήλωσε ο Αμπού αλ-Γκαρ.
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης πρόσθεσε ότι ευελπιστεί πως θα υπάρξει «μια σύντομη μεταβατική περίοδος, η οποία θα λήξει με τις εκλογές που θα διεξαχθούν ώστε να αναδειχτεί ένας νέος πρόεδρος, κοινοβούλιο και ένα νέο σύνταγμα, κάτι που συμφωνήθηκε από όλα τα κόμματα».
Συγχαρητήρια επιστολή Αμπτάλα
Ο Σαουδάραβας βασιλιάς, Αμπτάλα, έστειλε επιστολή στον επικεφαλής του αιγυπτιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, Αντλί Μανσούρ, εκφράζοντας συγχαρητήρια για τον διορισμό του ως προσωρινό αρχηγό του κράτους, αφότου οι ένοπλες δυνάμεις ανέτρεψαν τον πρόεδρο Μόρσι, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, επικαλούμενο αναφορές του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας, SPA.
«Εις όνομα του λαού της Σαουδικής Αραβίας και εκ μέρους μου, εκφράζουμε τα συγχαρητήριά μας, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της ιστορίας της Αιγύπτου. Προσευχόμαστε στο Θεό να σας βοηθήσει ώστε να αντιμετωπίσετε τις ευθύνες που επήλθαν σε εσάς και να επιτύχετε τις φιλοδοξίες του λαού της Αιγύπτου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
ΗΠΑ: Θα υπάρξουν συνέπειες αν θεωρηθεί πραξικόπημα
Ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, προειδοποίησε την Τετάρτη τον αιγυπτιακό στρατό σχετικά με τις συνέπειες, εάν η απομάκρυνση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από την κυβέρνηση θεωρηθεί ως πραξικόπημα.
«Στο κάτω κάτω πρόκειται για τη δική τους τη χώρα και θα βρουν το δρόμο τους, ωστόσο θα υπάρξουν συνέπειες εάν γίνει κακή διαχείριση της κατάστασης», δήλωσε ο Ντέμπσεϊ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Υπάρχουν νόμοι που μας δεσμεύουν για το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τέτοιου είδους καταστάσεις».
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, οι παρατηρήσεις του Ντέμπσεϊ αναφέρονται στους νόμους, σύμφωνα με τους οποίους οι ΗΠΑ πρέπει να διακόπτουν την οικονομική ενίσχυση σε μια χώρα, εφόσον μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση ανατραπεί από στρατιωτικό πραξικόπημα ή διάταγμα. Οι ΗΠΑ αποστέλλουν ετησίως 1,5 δις δολάρια προς την Αίγυπτο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε τις βαθιές του ανησυχίες σχετικά με την απομάκρυνση του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από την κυβέρνηση και έκανε έκκληση για την άμεση επιστροφή της χώρας σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση.
Σε γραπτή του δήλωση, στην οποία σχολιάζει τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Κάιρο, ο Ομπάμα ανέφερε ότι έχει ζητήσει από τους αρμόδιους αμερικανικούς οργανισμούς να επανεξετάσουν τις συνέπειες που θα επέλθουν στην Αίγυπτο σχετικά με τη στρατιωτική παρέμβαση και να διαπιστωθεί εάν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην οικονομική βοήθεια που αποστέλλουν οι ΗΠΑ προς τη χώρα.
«Κατά τη διάρκεια αυτής αβέβαιης περιόδου, περιμένουμε από το στρατό να προστατεύσει τα δικαιώματα των Αιγυπτίων πολιτών, ανδρών και γυναικών», ανέφερε στη γραπτή του δήλωση ο αμερικανός πρόεδρος.
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών διέταξε την απομάκρυνση όλου του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού από την αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο, μερικές ώρες μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Εδώ και μερικές ημέρες, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε δώσει εντολή να εγκαταλείψει τη χώρα το «μη αναγκαίο» διπλωματικό προσωπικό το οποίο εργαζόταν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αίγυπτο.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας σας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Tι είναι τα Cookies;