ΥΠΕΞ:Η παραποίηση της ιστορίας και η εμπρηστική ρητορική δεν προωθούν σχέσεις καλής γειτονίας

19 Μαΐου 202120:39

Με ιδιαίτερη απογοήτευση διαπιστώνουμε να επαναλαμβάνεται για μία ακόμη φορά η αδόκιμη απόπειρα μέσω ανακοίνωσης του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών της παραποίησης της ιστορικής αλήθειας.

Τα ψεύδη, η παραποίηση της ιστορίας και η χρήση εμπρηστικής ρητορικής, δεν συνάδουν με την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας από χώρα, η οποία επιθυμεί να αποτελέσει μέλος της Ευρωπαϊκής Οικογένειας.

Η νηφάλια αναγνώριση των γεγονότων, από κάθε χώρα, στην προκειμένη περίπτωση από την Τουρκία, συνιστά αναγκαίο βήμα και εχέγγυο της δέσμευσης ότι ζοφερές στιγμές όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού δεν θα επαναληφθούν.

Η αυτοκριτική, η συγγνώμη στους συγγενείς των θυμάτων και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού αποτελούν ένδειξη δύναμης και όχι αδυναμίας. Αποτελούν προϋπόθεση για τον καλόπιστο διάλογο στην βάση του Διεθνούς Δικαίου και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού. Για την επούλωση των πληγών του παρελθόντος και τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών. Για την εμπέδωση της ειρηνικής συμπόρευσής τους.

Πρόκληση Τουρκίας για τη Γενοκτονία των Ποντίων: Η Ελλάδα διέπραξε θηριωδίες και φρικαλεότητες

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε μιλάει για εισβολή της Ελλάδας στη Σμύρνη και προσπάθεια θυματοποίησής της, όταν η ίδια διέπραξε εγκλήματα πολέμου στην Ανατολία.

Μάλιστα καλεί την Ελλάδα να μη διαστρεβλώνει την Ιστορία και να μην τη διαβάζει ανάποδα, αν θέλει ένα ενήμερο μέλλον με την Τουρκία.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

«Ο Αγώνας της Ανεξαρτησίας, που ξεκίνησε στις 19 Μαΐου 1919 υπό την ηγεσία του Μεγάλου Ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ενάντια στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που εποφθαλμιούσαν την πατρίδα μας, όχι μόνο οδήγησε σε μια νίκη της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας που οδήγησε στην ίδρυση της Δημοκρατίας μας, αλλά έθεσε επίσης τέλος στις φρικαλεότητες της κατοχικής δύναμης και των συμμοριών που ήταν υπό τον έλεγχό της στην Ανατολία, ενώ αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για άλλα καταπιεσμένα έθνη που λαχταρούσαν την ανεξαρτησία τους.

Κανονικά η Ελλάδα, η οποία προσπάθησε να εισβάλει στην Ανατολία ως εργαλείο άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της εποχής, δεν πρέπει να ξεχνά τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν σε αυτά τα εδάφη. Γι’ αυτό και απορρίπτουμε ως εντελώς αβάσιμες και ως παραληρητικές τις δηλώσεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου και των αρχών με το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου 1919, που διαστρεβλώνουν εντελώς την ιστορία. Ομοίως, καταδικάζουμε τις προσπάθειες των λόμπι εκείνων, εκτός της Ελλάδας, που στρέφονται ενάντια στην Τουρκία, προκειμένου να εξαπατήσουν τρίτες χώρες προβάλλοντας στρεβλές κατηγορίες, οι οποίες δεν έχουν ιστορική βάση.

Δεν έχουν καμία αξιοπιστία οι ισχυρισμοί της Ελλάδας, που αργότερα θυματοποιήθηκε, καθώς η ίδια έχει καταγραφεί στην ιστορία ως η χώρα που διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας όταν εισέβαλε στη Σμύρνη στις 15 Μαΐου 1919 και σφαγή στην Ανατολία με την υποστήριξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Αντιμέτωποι με τη φρικτή διάσταση των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν κατά τους πρώτους μήνες της ελληνικής κατοχής, οι Σύμμαχοι έπρεπε να ερευνήσουν αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με τη σύσταση Επιτροπής Ερευνών, σε έκθεση της οποίας αποκαλύπτεται ότι αυτή η εισβολή, η οποία ήταν μία θηριωδία, μετατράπηκε σε μία επαίσχυντη εισβολή.

Καλούμε την ελληνική ηγεσία να αντιμετωπίσει τη δική της ιστορία, να θυμηθεί τις ελληνικές φρικαλεότητες που αντικατοπτρίζονται στις εκθέσεις της Επιτροπής Ερευνών και να αποδεχτούν τα ιστορικά γεγονότα, όπως καταγράφονται στο 59ο άρθρο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης και είναι αντίθετα στις πρακτικές του πολέμου.

Μετά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, υπάρχουν σημαντικά μαθήματα που πρέπει να πάρει η σημερινή ελληνική ηγεσία, όπως το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Βενιζέλος πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τον ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, ο οποίος ηγήθηκε του αγώνα για ανεξαρτησία στις 19 Μαΐου 1919, για Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Υπενθυμίζουμε ότι θα είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας ειδικά, αν σταματήσει την ανεύθυνη πολιτική αντίληψη που την οδηγεί να διαβάζει την ιστορία ανάποδα.

Αντί να προσπαθούμε να διαστρεβλώνει τα γεγονότα, καλούμε την Ελλάδα να συνεργαστεί για την ειρήνη, τη σταθερότητα και για ένα ενήμερο μέλλον στη βάση της συνεργασίας».

Αρθρογράφος