«Υπερδόση» 7,5 δισ. αλλά… με δόσεις θα πάρει πάλι η Ελλάδα

14 Μαΐου 201311:00

Δυο δόσεις συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ και ενδείξεις πως η Ελλάδα θα επιστρέψει δειλά-δειλά στις αγορές από το 2014 περιείχε η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα. Η «διπλή δόση» εγκρίθηκε, ενώ στην έκθεση της Κομισιόν ανοίγει παράθυρο για μερική επιστροφή στις αγορές ομολόγων από τα 2014, όπως προβλέπει και ο κ.Γιάννης Στουρνάρας -αν και τονίζεται πως «η πλήρης πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές θα παραμείνει δύσκολη για πολλά χρόνια μετά το 2014».

Τα «καλά νέα» όμως σταματούν εκεί. Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν χτες να εφαρμόσουν (για δεύτερη φορά) το σύστημα «καρότο και μαστίγιο». Όπως και τον Δεκέμβριο που ενέκριναν την «υπερδόση» των 52,3 δισ. ευρώ (που μόλις προ 10ημέρου εισπράξαμε την τελευταία δόση της), η χώρα θα λάβει άμεσα μόνο την δόση των 4,2 δισ. ευρώ ενώ η δεύτερη δόση, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, θα εκταμιευτεί τον Ιούνιο, αν και εφόσον δώσουν πρώτα το πράσινο φως οι ελεγκτές της Τρόικας που θα καταφτάσουν για να ακτινογραφήσουν ξανά την ελληνική οικονομία.

Με βάση όσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, η πρώτη δόση των 4,2 δισ. ευρώ θα εγκριθεί από το EuroWorkingGroup και το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF τις επόμενες μέρες, με στόχο να καταφθάσει στην Ελλάδα πριν από την Δευτέρα 20 Μαΐου οπότε και λήγει ένα «ακούρευτο» ελληνικό ομόλογο ύψους 5,6 δις ευρω που έχει στο χαρτοφυλάκιο της η ΕΚΤ.

Η δεύτερη δόση των 3,3 δις ευρώ θα εκταμιευτεί τον ερχόμενο Ιουνιο και εφόσον προηγηθεί νέος εξονυχιστικός έλεγχος της οικονομίας που θα πραγματοποιήσει η τρόικα στην Αθήνα. Αρχές Ιουνίου αναμένεται να δοθεί στην Ελλάδα και ποσό 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ (δόση α’ τριμήνου του 2013).

Τα λεφτά που θα εισρεύσουν θα κατευθυνθούν για αποπληρωμή κρατικών ομολόγων που λήγουν, για χρέη του δημοσίου σε ιδιώτες και για να ενισχυθούν τα άδεια κρατικά ταμεία με διαθέσιμα.

Μέχρι τότε η κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει όμως άλλα 10 προαπαιτούμενα!

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά το Eurogroup αναφέρθηκε σε τρία νέα προαπαιτούμενα:
– να ανοίξει η συζήτηση για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας
– να ετοιμαστεί σχέδιο κατά της διαφθοράς στις Δημόσιο
– να προχωρήσουν οι ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο αλλά και προς τις τράπεζες (το σχέδιο έχει σταλεί στην ΕΚΤ προς έγκριση)

Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ κ.Ντάισελμπλουμ «φωτογράφισε» άλλα τρία προαπαιτούμενα:
– αλλαγές στο πεδίο της συλλογής φόρων,
– πλήρης απελευθέρωση αγορών και 20 κλειστών επαγγελμάτων,
– ολική αναδιάρθρωση του Δημοσίου, δηλαδή 2.000 απολύσεις άμεσα και προσλήψεις νέων προσοντούχων υπαλλήλων.

Επιπλέον, από την έκθεση της Κομισιόν προκύπτει ότι πρέπει:
– να επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις
– να εξοφλούνται (με ρυθμούς 700 εκατ. ευρώ το μήνα) τα παλαιά χρέη του δημόσιο σε ιδιώτες
– να υπογραφούν οι υπουργικές αποφάσεις για το νέο χαράτσι της ΔΕΗ,
– να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» (δημοσιονομικό κενό) της διετίας 2015-2016.

Για το θέμα έχουν εγερθεί ήδη μεγάλες αντιδράσεις, καθώς προ μηνός οι ελεγκτές το υπολόγιζαν σε 4 δισ. ευρώ, αλλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το αμφισβητούσε. Η έκθεση που κατατέθηκε χτες στο Eurogroup την ανεβάζει στα 8 δισ. (καθώς προεξοφλεί και υστέρηση στις αποκρατικοποιήσεις). Την κατάσταση επιχείρησαν αργά χθες να συμμαζέψουν τόσο ο Γιάννης Στουρνάρας όσο και ο αρμόδιος Επίτροπος Όλι Ρεν, λέγοντας πως όλα αυτά ίσως καλυφθούν από μία επιταχυνόμενη βελτίωση στην είσπραξη εσόδων και στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας παράλληλα πως θεωρείται πρόωρο να μιλά κανείς από τώρα για την ανάγκη λήψεως και νέων μέτρων.

Πολλά θα εξαρτηθούν όμως από την πρόοδο των αποκρατικοποιήσεων την διετία 2013-2014, για τις οποίες οι δανειστές κρατούν «μικρό καλάθι» και φαίνεται ότι αναθεωρούν προς τα κάτω του εισπρακτικούς στόχους του προγράμματος. Φέτος επιδιώκεται πλέον να αντληθούν μόλις 1,9 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, αντί προηγούμενης πρόβλεψης για 2,6 δισ. ευρώ, ενώ το 2016 τα έσοδα θα πρέπει να ανέλθουν σωρευτικά μόλις στα 7,9 δισ. ευρώ, αντί προηγούμενης πρόβλεψης για 11,1 δισ. ευρώ.

Οι δανειστές πιέζουν για επίσπευση του σχεδίου αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ και ολοκλήρωση του project αυτού ως το Γ΄ τρίμηνο του 2014. Από το ανθεωρημένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της διετίας 2013-2014 απουσιάζει πλέον η εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», ενώ πάνε πίσω πολλοί διαγωνισμοί (π.χ. ΕΛΒΟ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, «Ελευθέριος Βενιζέλος», ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΛΠ-ΟΛΘ-Μεγάλοι περιφερειακοί λιμένες, ΔΕΗ, Ψηφιακό μέρισμα).

Το νέο Χρονοδιάγραμμα για υποβολή δεσμευτικών προσφορών

2013
Β΄ τρίμηνο: ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ
Γ΄ τρίμηνο: ΟΔΙΕ, ΕΥΑΘ, Μικροί λιμένες και μαρίνες
Δ΄ τρίμηνο: ΕΛΠΕ, ΕΛΤΑ, Εγνατία Οδός, Περιφερειακά Αεροδρόμια
Δ΄ τρίμηνο: Ελληνικό (Ι), Αστέρας Βουλιαγμένης, Αγ. Ιωάννης Χαλκιδικής, Μη διαθέσιμη δέσμη ακινήτων 2,3 (τουλάχιστον 1.000 ακίνητα που θα μεταβιβαστούν στο ΤΑΙΠΕΔ έως τον Δεκέμβριο του 2013)

2014

Α΄ τρίμηνο: ΛΑΡΚΟ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Μεγάλοι περιφερειακοί λιμένες
Β΄ τρίμηνο: ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΟ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΔΑΑ
Γ΄ τρίμηνο: ΔΕΗ, ΕΑΣ
Δ΄ τρίμηνο: Ψηφιακό μέρισμα
www.protothema.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr