Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε σήμερα 1.388 κρούσματα της νόσου covid-19, στη χώρα, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 93.006, εκ των οποίων το 53,3% άνδρες.
Τα 4.823 (5,2%) κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 23.998 (25,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 549 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Από αυτούς, οι 151 (27,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 81,2% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 482 ασθενείς.
Τέλος, έχουμε 84 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1.714 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 678 (39,6%) αφορούν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97,1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων
H γεωγραφική κατανομή των 1.388 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:
– 11 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 252 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
– 300 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
– 23 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
– 42 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
– 19 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
– 65 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου
– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
– 51 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
– 19 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
– 32 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
– 61 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
– 124 κρούσματα στην Π.Ε Μαγνησίας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
– 88 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
– 47 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
– 43 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
– 39 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
– 22 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
Τέλος, 7 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
- Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.388 νέα κρούσματα και 84 θανάτους. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 93.006 και των θυμάτων σε 1.714. Παραμένουν διασωληνωμένοι 549 συμπολίτες μας, ενώ 482 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Έχουν ελεγχθεί συνολικά 2.247.132 κλινικά δείγματα..Το ποσοστό εισαγωγών επί των κρουσμάτων αυξήθηκε ελαφρά παραμένοντας κάτω από 3%. Το ποσοστό εισαγωγών επί των κρουσμάτων αυξήθηκε ελαφρά παραμένοντας κάτω από 3%.Το ποσοστό των διασωληνωμένων προς τους νοσηλευόμενους κινείται γύρω στο 20% (στοιχεία εισαγωγών ΗΔΙΚΑ).Η θνητότητα (ως ποσοστό επί των συνολικών αναγνωρισμένων κρουσμάτων) αυξήθηκε και πάλι λίγο σήμερα (1,84% από 1,69% χθες. Η παγκόσμια μειώθηκε ελαφρά σε 2,36%). Η θνησιμότητα όμως εμφανίζει σημαντική άνοδο και από το 1,77/100.000 πληθυσμού την 23/6/2020 έφτασε το σχεδόν 16/100.000 σήμερα μετά από 5 μήνες…
- Ο Νοέμβριος αποτελεί ήδη τον χειρότερο μήνα της επιδημίας, καθώς 1.088 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε αυτό το μήνα.Δηλαδή μέσα σε 24 ημέρες έχει καταγραφεί το 62% του συνόλου των νεκρών από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα.Παράλληλα, οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 549 ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε όλη την Ελλάδα υπολογίζονται σε περίπου 4.000.Το 85% των θανάτων αφορά σε άτομα άνω των 65 και αυτό πάλι παραμένει σταθερό. Όμως μόνο μέσα στον Νοέμβριο διασωληνώθηκαν 183 συνάνθρωποι μας ηλικίας μικρότερης των 65 και χάθηκαν 117 άτομα κάτω των 65 ετών
- Υπό αυτά τα δεδομένα, το μεγάλο ερωτηματικό είναι αν το ΕΣΥ θα σταθεί όρθιο ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα και στην Θεσσαλονίκη, όπου τα περισσότερα νοσοκομεία αναφέρουν πληρότητες στο 100% των κλινών ΜΕΘ για covid, και ενώ όλες τις προηγούμενες ημέρες αναφέρονταν – πανελλαδικά – περίπου 350 με 400 εισαγωγές την ημέρα.Στην επικράτεια οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό ξεπερνούν τις 4 χιλιάδες, ενώ η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για covid-19 στην επικράτεια αγγίζει το 86%. Στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι 81% και στην Βόρειο Ελλάδα το ποσοστό φτάνει το 99%
- Πτέρυγα Covid δημιουργήθηκε και στα Κοιμητήρια Κομοτηνής.Η πτέρυγα Β τετράγωνο 15-16 στα κοιμητήρια της Κομοτηνής δημιουργήθηκε βάσει των όσων προβλέπονται για εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε περίπτωση θανάτου από λοιμώδεις νόσους.Oπως έχει γίνει γνωστό, για λόγους προστασίας ,για δέκα χρόνια δεν πρέπει να γίνει εκταφή. Σε όλες τις μεγάλες πόλεις έχουν δημιουργεί ανάλογοι χώροι στα Κοιμητήρια , ενώ ακολουθούνται και ειδικές οδηγίες ενταφιασμού.
- Στα 24 ανέρχονται συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στις μοναχές της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου «Παναγία του Έβρου» στην Μάκρη Αλεξανδρούπολης.Μια θετική στον κορονοϊό μοναχή διακομίσθηκε στη μονάδα Covid-19 του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, ενώ ένας ιερέας της Μονής μεταφέρθηκε με συμπτώματα πυρετού και νοσηλεύεται στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του νοσοκομείου. Στο μοναστήρι της Μάκρης και 5 μοναχές γιατροί, οι οποίες και έχουν αναλάβει την φροντίδα των υπολοίπων.
- Εξήντα δύο (62) είναι οι θάνατοι ασθενούς με κορωνοϊό που καταγράφονται στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.Σήμερα στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 93 ασθενείς, εκ των οποίων 73 στη covid-19, στη ΜΕΘ 14 και στη ΜΕΛ 6.
- Ανησυχητική πορεία φαίνεται πως ακολουθεί ο κορονοϊός στην Ξάνθη τα τελευταία 24ωρα, καθώς η περιοχή συνολικά μετρά 5 νέα θύματα της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα την Κυριακή απεβίωσαν τρία άτομα με Covid-19 στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, μια ηλικιωμένη 90 ετών και δύο νέες γυναίκες 54 και 57 χρονών αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή απεβίωσαν ακόμη δύο άτομα με κορονοϊό από την Ξάνθη που νοσηλεύονταν ωστόσο στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για μια 52χρονη και έναν 73χρονο.
- Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Δράμας εξαιτίας της αύξησης των περιστατικών με covid. Δώδεκα ασθενείς θετικοί στον ιό νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι μέχρι το Σάββατο, ενώ και ο χώρος του νεκροτομείου έχει πλέον γεμίσει, σύμφωνα με όσα έχει κάνει γνωστά η πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών του Νοσοκομείου της Δράμας, κ. Παρθένα Κιόρτεβε.Παράλληλα, αυτή τη στιγμή συνεχίζει να είναι υπαρκτή και η έλλειψη φιαλών οξυγόνου, λόγω των αυξανόμενων αναγκών των ασθενών με covid. Για το πρόβλημα αυτό έχει ήδη κινητοποιηθεί η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, προχωρώντας σε σχετική παραγγελία φιαλών οξυγόνου από την Ιταλία καθώς στη χώρα μας δεν υπάρχει διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο κ. Παπαδόπουλος οι φιάλες οξυγόνου εκτιμάται ότι θα έχουν παραδοθεί μέχρι και αύριο, Τετάρτη.
- Την ίδια ώρα περίπου 60 υγειονομικοί δεν βρίσκονται στις θέσεις τους είτε γιατί νοσούν από covid, είτε γιατί βρίσκονται σε καραντίνα καθώς έχουν έρθει σε επαφή με ασθενείς θετικούς στον κορωνοιό.Όπως έχει δηλώσει η πρόεδρος του Συλλόγου των Ιατρών του Νοσοκομείου, κ. Κιόρτεβε αυτή τη στιγμή για την νοσηλεία των ασθενών με covid είναι διαθέσιμοι μόνο ένας επικουρικός πνευμονολόγος και δυο παθολόγοι, με τη συνδρομή ενός ιδιώτη πνευμονολόγου που προστέθηκε το τελευταίο τριήμερο.
- Τη δραματική αυτή εικόνα συμπληρώνει η μαρτυρία του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, κ. Γιώργου Παπαδόπουλου ο οποίος επεσήμανε ότι οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του κορωνοιού, είναι περισσότεροι από 50 σε διάστημα μόλις ενός μήνα. Όπως είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά, την Παρασκευή υπήρχαν ασθενείς, θετικοί στον κορωνοιό, που περίμεναν για να εισέλθουν στο Νοσοκομείο για περίπου 6 με 8 ώρες.Οι Δραμινοί που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τους 200. Οι καταγεγραμμένοι νεκροί στο Νοσοκομείο Δράμας ξεπέρασαν ήδη τους 30
- Μετά τα τελευταία rapid tests που έγιναν στην Δράμα προκύπτει ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού νοσεί. “Είμαστε σήμερα το 25% της Δράμας, ασυμπτωματικοί και αυτό είναι το χειρότερο. Μεταφέρουμε τον ιό, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τι κάνουμε. Και κάθε φορά που μεταφέρεται ο ιός σε έναν πιο ευάλωτο συνάνθρωπό μας από τους ασυμπτωματικούς, έχουμε τις δυσάρεστες εξελίξεις” σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας.
- Συναγερμός έχει σημάνει στο Παράρτημα Χρονίων Παθήσεων «Ο Άγιος Παντελεήμων» του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, με έδρα στη Θεσσαλονίκη, όπου εντοπίστηκαν 60 περιθαλπόμενοι θετικοί στον κορωνοϊό, όπως και εργαζόμενοι. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ίδρυμα προνοιακής φροντίδας στη Βόρεια Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας και των Βαλκανίων, που παρά τα μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο της πανδημίας δεν κατάφερε να αποτρέψει την έλευση του ιού.
Εδώ και κάποιες ημέρες, σε προληπτικό τεστ, δύο εργαζόμενοι βγήκαν θετικοί, με αποτέλεσμα τα επαναλαμβανόμενα τεστ να βγάζουν θετικά κρούσματα και για περιθαλπόμενους.
- Σε μια προσπάθεια να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, στήνεται στον προαύλιο χώρο του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου, μια κινητή υγειονομική μονάδα, η οποία θα διαθέτει 50 κλίνες νοσηλείας και ακτινολογικό εργαστήριο για τα πιο ήπια περιστατικά με covid ενώ ερωτηματικό αποτελεί εάν μετά τις δύο ιδιωτικές κλινικές – θεραπευτήρια που επιτάχθηκαν και ήδη συνδράμουν το σύστημα, θα υπάρξουν και άλλες επιτάξεις.
- Πάντως, επίταξη ιδιωτικής κλινικής αποφασίστηκε και στη Λάρισα όπου οι κλίνες ΜΕΘ για covid είναι κατειλημμένες και στα δύο νοσοκομεία της πόλης.
- Στον Βόλο, η πίεση που ασκείται στο «Αχιλλοπούλειο» είναι ακόμη μεγάλη, και για τον λόγο αυτό σήμερα στήθηκαν τρεις μεγάλες νοσοκομειακές σκηνές εκστρατείας της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.Στις σκηνές αυτές θα γίνεται η λήψη επιχρισμάτων από τους πολίτες που επιθυμούν να κάνουν μοριακά τεστ κορωνοϊού, ώστε να αποσυμφορηθούν χώροι του νοσοκομείου και να περιοριστεί η αναμονή τους κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες.Ωστόσο, όπως επισημαίνουν και προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι γιατροί, ο αγώνας δεν τελείωσε, η πίεση που ασκείται στο «Αχιλλοπούλειο» είναι ακόμη μεγάλη, και για τον λόγο αυτό σήμερα στήθηκαν τρεις μεγάλες νοσοκομειακές σκηνές εκστρατείας της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.Στις σκηνές αυτές θα γίνεται η λήψη επιχρισμάτων από τους πολίτες που επιθυμούν να κάνουν μοριακά τεστ κορωνοϊού, ώστε να αποσυμφορηθούν χώροι του νοσοκομείου και να περιοριστεί η αναμονή τους κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες.
- Στο μεταξύ, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας ολοκλήρωσε την κατάρτιση του καταλόγου εθελοντών ελεύθερων επαγγελματιών γιατρών που επιθυμούν να συνδράμουν τους συναδέλφους τους νοσοκομειακούς ιατρούς.Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει 18 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων εκ των οποίων οι υπόλοιποι 17 επιθυμούν να βοηθήσουν επικουρικά και χωρίς αμοιβή στη νοσηλεία των ασθενών με κορωνοϊό στο «Aχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου.