Ημερολόγιο Covid19- 22/3/2021: 11,5% θετικότητα, 7.462 νεκροί από την αρχή της πανδημίας

22 Μαρτίου 202109:17

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.514, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 237.125 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 68 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.757 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 41, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.462 θάνατοι. Το 95.9% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 674 (65.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 81.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.577 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 512 (ημερήσια μεταβολή -0.19%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 481 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 44 έτη ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 79 έτη.

Γεωγραφική κατανομή των 1514 κρουσμάτων covid-19

Η γεωγραφική κατανομή των 1514 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

120 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
84 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
82 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
57 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
214 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
92 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών
117 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς
8 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων
179 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
18 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
6 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας
2 κρούσματα στην Π.Ε Αρτας
36 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
18 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
7 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών
2 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
21 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
8 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου
18 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
8 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας
32 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου
8 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
1 κρούσμα στην Π.Ε Θήρας
22 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
3 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
5 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου
13 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
6 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς
11 κρούσματα στην Π.Ε.Κέρκυρας
1 κρούσμα στην Π.Ε Κεφαλληνίας
6 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς
23 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης
15 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
4 κρούσματα στην Π.Ε. στην Κω
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
47 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας
1 κρούσμα στην Π.Ε Λασιθίου
5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
1 κρούσμα στην Π.Ε Μήλου
11 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
1 κρούσμα στην Π.Ε Πάρου
20 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
3 κρούσματα στην Π.Ε.Πρέβεζας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
1 κρούσμα στην Π.Ε Ροδόπης
5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
2 κρούσματα στην Π.Ε Σάμου
19 κρούσματα στην Π.Ε.Σερρών
1 κρούσμα στην Π.Ε.Σποράδων
6 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
22 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
20 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
12 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
3 κρούσματα στην Π.Ε.Χίου
35 κρούσματα υπό διερεύνηση.

  • Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.514 νέα κρούσματα και 41 θανάτους. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 237.125 και των θυμάτων σε 7.462. Σύνολο νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία. Στον «διαδραστικό» χάρτη της ΗΔΙΚΑ με τα στοιχεία ανά περιοχή, το άθροισμα των νοσηλευόμενων είναι 3.079 (+45).Νέες εισαγωγές 20/3/2021 (στοιχεία ΕΚΑΒ): 512Παραμένουν διασωληνωμένοι 674 συμπολίτες μας, ενώ 1.577 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Ο αριθμός των αναρρώσεων / ιάσεων έφτασε τις 198.920 (χθεσινά στοιχεία) με λόγο προς τους θανάτους 26,8:1. Ο αριθμός των ενεργά θετικών έφτασε χθες τις 29.270.Η θνητότητα επί των 237.125 αναγνωρισμένων κρουσμάτων είναι 3,14% (αμετάβλητη) ενώ η θνησιμότητα στον πληθυσμό αυξήθηκε σε 69,6 θανάτους / 100.000 κατοίκους.Έχουν ελεγχθεί συνολικά 4.020.586 κλινικά δείγματα PCR και 2.099.431 δείγματα Rapid Ag.• Νέες εξετάσεις κλινικών δειγμάτων: 7.593 μοριακές PCR & 10.465 Rapid Test Ag.
  • Αρνούνται τον εμβολιασμό νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό στο ΕΣΥ
    Ενώ το υπουργείο βρίσκεται σε μια αδιάκοπη δραματική προσπάθεια να ενισχύσει το σύστημα υγείας και να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών, η άρνηση μεγάλου ποσοστού του νοσηλευτικού προσωπικού να εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού, υπονομεύει τη μάχη του ΕΣΥ, και μάλιστα εκ των έσω, για τη διαχείριση της επιδημίας. Αναφερόμενος στο θέμα την περασμένη Παρασκευή, με αφορμή τη μεγάλη ενδονοσοκομειακή διασπορά κρουσμάτων κορωνοιού στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο του Πειραιά «Μεταξά», ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, χαρακτήρισε απογοητευτική την ανταπόκριση του νοσηλευτικού προσωπικού στον εμβολιασμό «καθώς μόλις το 51% έχει εμβολιασθεί, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των γιατρών είναι 71%».
    Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΘΕΜΑ, το ποσοστό του νοσηλευτικού προσωπικού που έχει εμβολιαστεί, δεν ξεπερνά το 20% στα δημόσια νοσοκομεία – αντίθετα στα ιδιωτικά νοσοκομεία αγγίζει το 50%. Το ποσοστό του 51% που ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αφορά στον μέσο όρο του εμβολιασμένου υγειονομικού προσωπικού στο ΕΣΥ πλην του ιατρικού.
    Με εξαίρεση το ιατρικό προσωπικό δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων που ανταποκρίθηκε θετικά εξαρχής και με μαζικότητα στον εμβολιασμό, το νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό (μαίες, τραυματιοφορείς, πληρώματα ΕΚΑΒ) «αντιστέκεται» αμφισβητώντας την αξία του εμβολιασμού και παραβλέποντας τις ανθρώπινες απώλειες στον κλάδο τους αλλά και τους νοσούντες συναδέλφους τους. Το βασικότερο, όμως, όπως τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης είναι ότι «ξεχνούν την ηθική τους υποχρέωση έναντι των πολιτών που προσέρχονται για υπηρεσίες υγείας στα νοσηλευτικά ιδρύματα και σε άλλες δομές στη χώρα».
    Νοσοκομεία στην Αττική που μετρούν μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων εργαζομένων, κυρίως νοσηλευτών, γεγονός που μεταφράζεται σε λοιμώξεις covid-19 και σε αναρρωτικές άδειες, είναι «Ευαγγελισμός», «Γ. Γεννηματάς», «Ιπποκράτειο», «Θριάσιο», «Αττικόν» και «Μεταξά». Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), μόνο στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια νοσούν περίπου 200 εργαζόμενοι. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα ήταν οι πρώτοι που μπορούσαν να θωρακιστούν έναντι του κορωνοϊού.
  • Δέκα νεκρούς σε δεκαοκτώ ημέρες μετρά η μικρή κοινωνία της Μαλεσίνας Φθιώτιδας, καθώς ο κορωνοϊός φαίνεται πως έχει εξαπλωθεί ευρέως στην κοινότητα.Η περιοχή βρίσκεται από τις 28 Φεβρουαρίου σε 24ωρο περιορισμό μετακίνησης, χωρίς ωστόσο να έχει βελτιωθεί ιδιαιτέρως η επιδημιολογική εικόνα.Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, που επικαλείται μαρτυρίες κατοίκων αλλά και του Μητροπολίτη Λαμίας Συμεών, αίτια του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου αποτέλεσαν τόσο η τέλεση ενός γάμου με 30 καλεσμένους εντός της εκκλησίας και περί τους 200 εκτός αλλά και το γεγονός ότι υπήρχε γενικότερη χαλάρωση των μέτρων με ενδεικτικό αυτού ότι πλήθος κόσμου συνωστιζόταν στα καφενεία για να παρακολουθήσει ποδοσφαιρικούς αγώνες.Στις 3 Μαρτίου η περιοχή θρήνησε τον πρώτο νεκρό από κορωνοϊό, έναν άνδρα ηλικίας 84 ετών. Μέσα στις επόμενες ημέρες κι άλλοι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους με 3 εξ αυτών να πεθαίνουν μέσα σε μόλις 2 ημέρες. Επρόκειτο για μια 69χρονη κι έναν 38χρονο πατέρα ο οποίος έχασε την μάχη με τον ιό την Παρασκευή ενώ τα ξημερώματα της Κυριακής πέθανε ένας 44χρονος, πατέρας δυο παιδιών, ο οποίος μάλιστα δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα. Την ίδια ώρα στους 50 υπολογίζονται οι ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται.Το κλίμα στην περιοχή είναι ιδιαιτέρως βαρύ με τον Δήμαρχο Λοκρών Θανάση Ζακεντέ, να δηλώνει χαρακτηριστικά πως η Μαλεσίνα πλήρωσε πολύ βαρύ τίμημα από την εξάπλωση της ασθένειας.Ταυτόχρονα κάτοικοι τονίζουν πως η κατάσταση στην περιοχή είναι πολύ δύσκολη με πολύ κόσμο να νοσεί και τους πολίτες να βρίσκονται σε καθεστώς φόβου, θλίψης και πανικού. «Νέοι άνθρωποι πληρώνουν το κακό», δηλώνει μάλιστα ένας εξ αυτών.
  • Τον κώδωνα του κινδύνου κρούσει η ΠΟΕΔΗΝ για τη διασπορά του κορωνοϊού στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.Το σωματείο κάνει λόγω για κατάσταση εκτός ελέγχου και δηλώνει πως πρόκειται να ζητήσει την επέμβαση εισαγγελέα.Δύο ασθενείς έχουν καταλήξει από τις επιπλοκές της νόσου, οκτώ κινδυνεύουν νοσηλευόμενοι σε Νοσοκομεία αναφοράς και 36 ψυχικά ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται με κορωνοϊό στο Δρομοκαΐτειο, το οποίο δεν διαθέτει ούτε τα στοιχειώδη, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.«Γνωρίζουν ότι η αυτή η απόφασή τους θα στείλει στο θάνατο πολλούς ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες», καταγγέλλει ο Μιχάλης Γιαννάκος, επισημαίνοντας πως όλοι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς σε όλο το Δρομοκαϊτειο είναι πλέον ύποπτα κρούσματα.
  • Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του γιατρού και ερευνητή στις ΗΠΑ Γιώργου Παυλάκη για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.Ο κ. Παυλάκης υπογράμμισε, πως βρισκόμαστε εν μέσω ενός τρίτου κύματος κορωνοϊού και επομένως δεν θα έπρεπε να ανοίξει η οικονομία.Ο ερευνητής έκανε λόγο για κίνδυνο 3.000 νεκρών μέχρι τον επόμενο μήνα από τον Covid, μιλώντας στο Mega.«Από την αρχή της επιδημίας έλεγα ότι το σωστότερο είναι σκληρά μέτρα όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να χτυπηθεί ο ιός.Αυτό έχει αποδώσει στο ¼ της ανθρωπότητας που τα έχει πάει μια χαρά με την πανδημία.Δυστυχώς Αμερική και Ευρώπη δεν το έκαναν αυτό.Η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από τους χειρότερους της Ευρώπης και της Αμερικής, όμως είναι στο μέσο ενός τρίτου κύματος που είναι πολύ επικίνδυνο και μπορεί να εκτροχιαστεί ανά πάσα στιγμή» σημείωσε.
    «Για τις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρχει αύξηση θανάτων.Μέχρι τον επόμενο μήνα θα υπάρξουν 3.000 νεκροί, λόγω της διάδοσης του ιού τις προηγούμενες εβδομάδες.
    Ελπίζω να μη φθάσουμε πάλι τους 100 νεκρούς ημερησίως.Αν δεν υπάρξει καλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα, το τρίτο κύμα μπορεί να επεκταθεί πολύ μέσα στον Απρίλιο, επισήμανε.Ο κ. Παυλάκης στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των νοσοκομείων, τα οποία θα πιεστούν, όπως τόνισε και πρόσθεσε, πως θα πρέπει να υπάρξει γενική επιστράτευση των ιδιωτικών νοσοκομείων για να αντιμετωπιστεί το 3ο κύμα, τουλάχιστον στην Αττική.Αναφερόμενος στα νέα μέτρα, είπε πως δεν πρόκειται για άνοιγμα αλλά για μία «μικρή ανάσα».«Αν τα μέτρα ερμηνευθούν στο ότι ανοίγουμε, θα γίνει χειρότερη ζημιά και καταστροφή.Ο ιός είναι εδώ. Δεν είμαστε ακόμη στην κορύφωση του.
    Ήμουν αντίθετος στο οτιδήποτε μπορεί να ερμηνευτεί σαν άνοιγμα.Πρόκειται για συμβολική κίνηση, που είναι λάθος.Αλλά δεν είναι άνοιγμα» πρόσθεσε.Τόνισε δεν την πλήρη αντίθεσή του στο άνοιγμα της εστίασης και της οικονομίας υπό τις παρούσες επιδημιολογικές συνθήκες, χαρακτηρίζοντάς το ως «παράλογο».
    «Αν υπάρξει συμμόρφωση με το lockdown, στα μέσα Απριλίου θα πρέπει να βλέπουμε ελάττωση κρουσμάτων, που θα επιτρέψει ένα σταδιακό άνοιγμα με το σταγονόμετρο.
    Άλλαξαν τα δεδομένα από το πρώτο κύμα.Τα μεταλλαγμένα στελέχη μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα» συνέχισε.

Αρθρογράφος