Ιλχάν Αχμέτ στη Χλόη Ροδόπης: “Εμείς είμαστε Οθωμανοί. Το Ισλάμ είναι θρησκεία ειρήνης”

17 Ιουνίου 201909:41

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Τηρήθηκε κι εφέτος το έθιμο στο ορεινό Πομακοχώρι Χλόη του Ν. Ροδόπης, που είναι γνωστό ως “40 Κουρμπάνια” προς τιμή των πρώτων 40 Οθωμανών πεσόντων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή της κατά την κατάληψη της Θράκης από τον Οθωμανικό στρατό.

Πρόκειται για μία εκδήλωση που με τη συνδρομή και στήριξη εξωχωρίων κύκλων και το σχεδιασμό της γείτονος μετεξελίχθηκε από “ζωοπανήγυρη” σε μία “τουρκογιορτή” με έντονες συγκεκαλυμμένες ανθελληνικές αναφορές έχοντας και την ενεργό στήριξη (ειδικά την τελευταία δεκαετία) από το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής.

Αν και δεν παρατηρείται μαζική στήριξη του ντόπιου στοιχείου, φαίνεται ωστόσο ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί ένα είδος “εξέτασης προόδου” τόσο για τα τοπικά στελέχη της μειονότητας όσο και για τους “χορηγούς” της εκδήλωσης που με μεθοδικό και συστηματικό τρόπο κι εκμεταλλευόμενοι την ενδοτικότητα και την ηττοπάθεια της τοπικής κρατικής μηχανής αναπτύσσουν μία εχθρική ρητορική επί Ελληνικού Εδάφους, χωρίς να διαλάθει της προσοχής μας και ο συστηματικός εκτουρκισμός του τοπικού πομακικού στοιχείου.

Ο προεκλογικός χαρακτήρας της συγκέντρωσης ήταν προφανής σε μία ημέρα μάλιστα έντονα φορτισμένη για την ελληνική εξωτερική πολιτική αν λάβει κανείς υπόψη του και την έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, χωρίς αυτό να εμποδίζει βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, απερχόμενο δημοτικό σύμβουλο και νεοεκλεγέντα περιφερειακό αλλα και υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ να παραστούν στην εκδηλωση και μάλιστα δίπλα στον κ. Ιμπραήμ Σερήφ, που ως γνωστόν περιφέρεται υποδυόμενος παρατύπως τον “Μουφτή Κομοτηνής”.

Από το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ ξεχωρίσαμε την ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του Βουλευτή ΚΙΝΑΛ Ν. Ροδοπης (κι εκ νέου υποψήφιο) κ. Ιλχάν Αχμέτ ο οποίός μεταξύ άλλων ανέφερε:

(…) Μετά ήρθαν στα Βαλκάνια και συνάντησαν το χριστιανικό κόσμο. Αυτοί έχουν πανηγύρια. Το δικό μας δεν είναι πανηγύρι.
Ιδρύθηκαν τεκέδες χωρίς να έρθουν οι οθωμανικές στρατιές σε αυτά εδώ τα μέρη. Έζησαν εδώ για χρόνια μέσα σε χριστιανικό περιβάλλον χωρίς να κάνουν πόλεμο.εζησαν φιλικά και αδέρφικα και μας άφησαν αυτά ως παρακαταθήκη. Αυτά τα έθιμα και σήμερα πρέπει να συνεχιστούν από τα εγγόνια τους τους μουσουλμάνους. Εμείς είμαστε Οθωμανοί. Οι πρόγονοί μας ήρθαν σε αυτά εδώ τα μέρη πριν 700 χρόνια, κράτησαν ζωντανές τις παραδόσεις μας. Και οι σημερινές γενιές συνεχίζουν να κρατάνε ζωντανές αυτές τις παραδόσεις. Εμείς ερχόμαστε στα μέρη εδώ επειδή κρατάμε ζωντανές αυτές τις παραδοσεις”ειπε.
Ο βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ ευχαρίστησε απο καρδιας τους κατοίκους της Χλοης και δήλωσε ότι επισκέπτεται αυτήν την περιοχή εδώ και περίπου 16 χρόνια και παρακολουθεί την εκδήλωση. Εξέφρασε “ερχόμαστε εδώ για να στηρίξουμε και την κουλτούρα μας και αυτό το έθιμο, για να το κρατήσουμε ζωντανό και για να ενισχύσουμε την ενότητα και την ομοψυχία μας. Είμαι ένας άνθρωπος που έχει χρησιμοποιήσει εδώ και χρόνια τον τίτλο του μειονοτικού βουλευτή ως πολιτικός. Δε χρησιμοποίησα τον κομματικό τίτλο. Σκοπός μου ήταν η ενότητα και η ομοψυχία. Αυτός είναι και η προϋπόθεση της στήριξης και της προστασίας της θρησκείας μας και της γλώσσας μας στη Βουλή. Η θρησκεία μας είναι θρησκεία της ειρήνης. Σεβόμενος τη θρησκεία της χώρας στην οποία ζούμε, ως πολιτικός αγωνίστηκα για να προστατεύσω τη θρησκεία μας και τη γλώσσα μας και θα συνεχίζω να αγωνίζομαι. Με ευχαριστεί το να βλέπω ότι αυτός ο αγώνας μου γίνεται αποδεκτός από τους αδελφούς μου.”

Ο Μεχμέτ Ισμαήλ, εκπρόσωπος του Δήμου Αρριανων, ευχαρίστησε τους κατοίκους της Χλόης επειδή συνεχίζουν αυτό το έθιμο και επειδή κάνουν τους ανθρώπους να συναντιούνται εδώ.

Ο Μουσταφά Κατραντζή, γενικός γραμματέας της ΠΕΚΕΜ και περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ  ευχαρίστησε τους κατοίκους της Χλόης επειδή κρατούν ζωντανό αυτό το όμορφο έθιμο και ειπε”εδώ και χρόνια είμαστε μαζί σας με τη καρδιά μας,όχι μόνο ως εικόνα. Ευχόμαστε η αδελφοσύνη μας από δω και περα να γίνει πιο ισχυρή και να συνεχιστεί”

“Με λαμπρό τρόπο γιορτάστηκε και φέτος η 700 ετών παράδοση μας 40 κουρμπάνια. Ο Αλλάχ να βοηθάει όλο τον κόσμο της περιοχής που μόχθησε” αναφέρεεται σε ανάρτηση του Ερντεμ Χουσεΐν-στελεχους του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιου Δημάρχου στις τελευταίες εκλογές στον Δήμο Αρριανών.

info

Ο τουρκικός στρατός μετά την κατάληψη της Αδριανούπολης και του Διδυμοτείχου συνέχισαν την πορεία τους προς τα δυτικά, και στην περιοχή Τανριντάγ υπήρξαν σφοδρές συγκρούσεις. Οι Τούρκοι επιδρομείς είχαν επικεφαλής τους 40 στρατιώτες από την περιοχή του Χορασάν, είχαν εκατοντάδες θύματα-μάρτυρες αλλά τελικά κέρδισαν μεγάλες νίκες και κατέκτησαν την περιοχή. Αυτή η σύγκρουση λοιπόν λέγεται ¨40 Πολεμιστές¨ επειδή σε αυτήν πέθαναν οι 40 πολεμιστές που είχαν έρθει από το Χορασάν. Ο εορτασμός λοιπόν της νίκης των 40 πολεμιστών λεγόταν ¨Γιορτή των Πολεμιστών¨, ¨Θυσία Πολεμιστών¨ και τέλος στις μέρες μας ¨40 Κουρμπάνια¨.

Από τους ήρωες αυτούς στις μέρες μας έχουν μείνει μόνο πέντε τάφοι. Οι υπόλοιποι βρίσκονται σε απόσταση 10 χλμ μέσα στη Βουλγαρία. Εκείνοι οι τάφοι που βρίσκονται κοντά στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα λέγονται ¨Σωστοί Πολεμιστές¨.

Πριν τον καθορισμό των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων στην τελετή μετείχαν και ομογενείς από την Βουλγαρία. Μετά τον καθορισμό των συνόρων το 1920 η τελετή καθορίστηκε να γίνεται σε περιοχή της Χλόης.

Είναι μια εκδήλωση που κάνει ο λαός της περιοχής για να τιμήσει τους 40 Τούρκους επιδρομείς που κατέλαβαν την περιοχή ¨40 Κουρμπάνια¨ και μια έκφραση ευχαριστίας για την νίκη τους.

Με βάση την παράδοση τα ¨40 Κουρμπάνια¨ αιώνες τώρα γιορτάζονταν κατά την πρώτη Πέμπτη και 40 μέρες από το Χιντρελλέζ (6- Μαΐου). Στις μέρες μας όμως για να είναι μεγαλύτερη η συμμετοχή μεταφέρθηκε την Κυριακή.

 

Αρθρογράφος