Ιλχάν Αχμέτ: Σε 20 εκ. ευρώ η απώλεια εισοδήματος για τους αγρότες της Ροδόπης

15 Οκτωβρίου 201818:57

Σειρά επαφών στις Βρυξέλλες με ευρωπαίους αξιωματούχους είχε αυτή την εβδομάδα ο βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ. Είναι η δεύτερη εξόρμηση του στις Βρυξέλλες μέσα σε διάστημα δύο ετών για την υποστήριξη της αναπτυξιακής ατζέντας της Θράκης. Τον Ιλχάν Αχμέτ συνόδευε σε αυτό του ταξίδι ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρίας Ροδόπης, Στάθης Κεφαλίδης.

Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ παραχώρησε συνέντευξη τύπου σήμερα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, από την οποία παραθέτουμε τα κυριότερα σημεία:

 

  • Μέσα σε δύο χρόνια πραγματοποίησα μαζί με τους συνεργάτες μου δύο αποστολές στην έδρα της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να διερευνήσω και να εξαντλήσω όλες τις δυνατότητες που παρέχουν η ευρωπαϊκή νομοθεσία και οι κανονισμοί για την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών στην Θράκη με έμφαση στην φθίνουσα οικονομικά ομάδα των καπνοπαραγωγών.
  • Φέτος ειδικά υπολογίζεται ότι μπορεί να λείψουν από την οικονομία της Ροδόπης περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ που καταγράφονται ως απώλεια εισοδήματος από την νεκρωτική ίωση που έπληξε τα καπνά.
  • Ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή επιτακτικά από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με ευαισθησία και αποτελεσματικότητα του πρόβλημα που αποτελεί οικονομική βόμβα για την περιοχή μας. Δυστυχώς, παρά τα ευχολόγια που εκφράστηκαν αρχικά δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.
  • Η Ελλάδα διαθέτει ένα πλαφόν 16 εκατομμυρίων ευρώ για ετήσιες αποζημιώσεις από ΠΣΕΑ, χρήματα που δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε καν τις απώλειες του εισοδήματος των καπνοκαλλιεργητών της Θράκης.
  • Ζητάμε παράλληλα από το ΥΠΑΑΤ, οι αποζημιώσεις που θα δοθούν να είναι εύλογες, δίκαιες και να καλύπτουν το σύνολο της συντελεσθείσας ζημίας καθώς και να οριστεί χρονοδιάγραμμα πληρωμών, ΑΜΕΣΑ.
  • Θα συνεχίσουμε να ελέγχουμε την κυβέρνηση και να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση αυτή μέχρι την επίτευξη τους στόχου της ολικής αποζημίωσης των αγροτών μας και της δικαίωσης του δίκαιου αγώνα τους.
  • Στις Βρυξέλλες επέλεξα να συναντήσω τον Μαργαρίτη Σχοινά, έναν κορυφαίο παράγοντα της Κομισιόν που αποτελεί ταυτόχρονα τον πιο στενό συνεργάτη του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν ΚλοντΓιούνκερ.
  • Ο κ. Σχοινάς μου επεσήμανε ότι πολλές φορές η εκπροσώπηση της Θράκη απουσιάζει από διεθνή φόρα και τα κέντρα λήψης των ευρωπαϊκών αποφάσεων, την ίδια στιγμή που η ένταξη στην συνθήκη Schengen το προσεχές χρονικό διάστημα χωρών όπως είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία, διανοίγει ευρύτατους αναπτυξιακούς διαδρόμους για όλη την βόρεια Ελλάδα σε μια γεωγραφική ενότητα που εκτείνεται από τον Αλιάκμονα έως τον Δούναβη. Παράλληλα, δεσμεύτηκε να μεταφέρει στο υψηλότερο επίπεδο την πολιτική ατζέντα της Θράκης όπως τέθηκε μέσα από την συζήτησή μας.
  • Από την συνάντηση εργασίας με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Στρατηγικής, Απλοποίησης και Αναλύσεων Πολιτικής στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τάσο Χανιώτη, προέκυψε η δυνατότητα της στήριξης του εισοδήματος για αγρότες μειονεκτικών, ορεινών και ημιορεινών περιοχών, ακόμα και όταν καλλιέργειες όπως είναι τα καπνά έχουν τεθεί εκτός του πλαισίου ενισχύσεων από την εφαρμοζόμενη ΚΑΠ.

Ειδικότερα, προχωρώ άμεσα σε νέα ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης όπου θα θέσω τα εξής ζητήματα:    

  • Ο κ. Χόγκαν κάνει ξεκάθαρο ότι ο τρόπος της διανομής είναι ευθύνη του κράτους-μέλους.
  • Αυτό που μετράει είναι τα στοιχεία της εισοδηματικής ανισότητας και το επίπεδο φτώχειας στην κάθε περιοχή.
  • Δεύτερο στοιχείο είναι ο μικρός κλήρος που δίνει την δυνατότητα μεγαλύτερης διανομής, τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά είναι εκείνα που μπορούν να στηρίξουν τις ενισχύσεις.
  • Μετά το 2020 α) η πρόταση της Επιτροπής ξεκάθαρα δίνει την δυνατότητα στην χώρα-μέλος να κάνει διανομή με μια σειρά κριτήρια β) τονίζεται το γεγονός ότι χρειάζεται αναδιανομή προς τους μικρότερους παραγωγούς, γ) χρειάζεται μεγαλύτερη ενίσχυση στις περιοχές που η γεωργία έχει θετική επίδραση στο περιβάλλον, στην κοινωνική συνοχή και στο εισόδημα.
  • Η στρεμματική ενίσχυση θα πρέπει να είναι υψηλότερη στις φτωχότερες περιοχές. Η σημερινή στρεμματική ενίσχυση στην Ελλάδα είναι 55 ευρώ στο στρέμμα.
  • Το 4% του ΑΕΠ που εκπροσωπεί ο γεωργικός τομέας στην Ελλάδα παίρνει περισσότερα ευρωπαϊκά χρήματα από το υπόλοιπο 96% που είναι οι υπόλοιποι τομείς της οικονομίας.

Μετά όλα τα παραπάνω το εύλογο ερώτημα παραμένει προς την κυβέρνηση αν σκοπεύει να ενισχύσει, να στηρίξει, να εκπονήσει πολιτικές που θα στοχεύουν στην διατήρηση των σημερινών θέσεων απασχόλησης στον αγροτικό τομέα της περιοχής μας, ή αν αντιθέτως θα συνεχίσει την ανερμάτιστη πορεία προς την συνολική απαξίωση και μελλοντική εξαφάνιση εντέλει των καπνοπαραγωγών της Θράκης.

 

 

Αρθρογράφος