Ιλχάν Αχμέτ: Να στηριχθούν έμπρακτα αγρότες, κτηνοτρόφοι, εργαζόμενοι και επαγγελματίες

13 Απριλίου 202019:55

 

Στην πρώτη τηλεδιάσκεψη της Κ.Ο. με την συμμετοχή της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, έλαβε μέρος σήμερα από το πολιτικό του γραφείο στην Κομοτηνή, ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ.

Ο κ. Αχμέτ κατά την διάρκεια της παρέμβασής του αναφέρθηκε στο σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν την Ροδόπη και την Θράκη γενικότερα ενόψει των δεδομένων επιδημιολογικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, ενώ παρουσίασε αναλυτικά και τα μέτρα που λαμβάνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και οι δήμαρχοι της περιοχής για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διασφάλισης της δημόσιας υγείας.

Ειδικότερα, ο βουλευτής Ροδόπης επέμεινε στην κάλυψη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα που βιώνουν πιο έντονα τα αποτελέσματα της κρίσης ενώ ιδιαίτερο κεφάλαιο της τοποθέτησης του κάλυψε ο πρωτογενής τομέας παραγωγής και η κτηνοτροφία.

Ο βουλευτής Ροδόπης επέμεινε ότι θα πρέπει να ενταχθούν στους πληττόμενους ΚΑΔ οι αγρότες που αυτοί την εποχή καλούνται υπό αντίξοες συνθήκες να βρίσκονται στα χωράφια τους για καλλιεργητικές εργασίες και πιοπολύ εκείνοι που τα προηγούμενα χρόνια επλήγησαν από θεομηνίες και επιδημιολογικές καταστροφές αντιμετωπίζοντας δραστική μείωση των εισοδημάτων τους.

Παράλληλα, ο βουλευτής Ροδόπης ζήτησε και έγινε δεκτό από την κ. Γεννηματά να απαιτηθεί από την κυβέρνηση η εξαγορά από κοινοτικούς πόρους μεγάλων ποσοτήτων αμνοεριφίων που ενόψει Πάσχα και του Μπαϊραμιού που θα ακολουθήσει κινδυνεύουν να παραμείνουν απούλητα, γεγονός που θα αποτελειώσει οικονομικά ό,τι έχει απομείνει από το κομμάτι της κτηνοτροφίας στην Θράκη.

Ο κ. Αχμέτ πρόσθεσε ότι μετά την αγορά τους οι ποσότητες αυτές των κρεάτων θα μπορούσαν να μοιρασθούν στις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού ως ένδειξη ευαισθησίας και την ενίσχυσης συνανθρώπων μας που το έχουν ανάγκη στις δύσκολες συνθήκες που διάγουμε.

Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ.

Και τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγών, που να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να γνωμοδοτεί για τις αναγκαίες παρεμβάσεις.

Το ειδικό Πρόγραμμα να περιλαμβάνει:

  • Ενισχυμένες κρατικές εγγυήσεις για δάνεια σε επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία ρευστότητα.
  • Ένταξη στους ΚΑΔ αγροτών και συνεταιρισμών, με αναστολή πληρωμών και οφειλών, για φόρους, εισφορές και δάνεια. Ενισχύσεις για εργαζομένους στις αγροτικές επιχειρήσεις που πλήττονται. Ενεργοποίηση της διαδικασίας deminimis για τις αποζημιώσεις κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων, ιχθυοτρόφων αλλά και των παράκτιων αλιέων, που οδηγούνται σε αδιέξοδο.
  • Προκαταβολή στους παράγωγους τον Μάιο στο 50% της επιδότησης, μέσω ταμειακής διευκόλυνσης του ΟΠΕΚΕΠΕ
  • Επιδότηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών, για να εργασθούν άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ως εργάτες γης. Παράταση της ισχύος των αδειών εργατών γης που έχουν μετακληθεί από τρίτες χώρες.
  • Αγορά από το κράτος προϊόντων απευθείας από τους παραγωγούς για διανομή σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
  • Άμεση καταβολή των ενισχύσεων και αποζημιώσεων για καταστροφές που καθυστερούν
  • Αντιμετώπιση του θέματος των επιταγών, ώστε να μη σταματήσει η παραγωγική διαδικασία. Η ευθύνη να παραμείνει στον εκδότη και οι Τράπεζες να του χορηγούν ισόποσο δάνειο για να πληρώσει, εφ’ όσον δεν έχει την δυνατότητα.
  • Ειδικά για την αμπελουργία, ενεργοποίηση της διαδικασίας των άρθρων 216, 219 του Κανονισμού 1308/2013 της ΕΕ, για κάλυψη του κόστους παραγωγής.

Αρθρογράφος