Ιλχάν Αχμέτ: Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την ελεύθερη βούληση της Μειονότητας

8 Οκτωβρίου 202421:55
Ακολουθεί η  τοποθέτηση του κ. Ιλχάν Αχμέτ, βουλευτή Ροδόπης (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) στις εργασίες του συνεδρίου ‘ Regional Growth Conference Ανατολική Μακεδονία & Θράκη (RGC ΠΑΜΘ)’ με θέμα « Η γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία της Περιοχής σε ένα ρευστό τοπίο».  Αναφέρονται τα εξής:
 
Στη συνεδρία που συντόνισε ο Κωνσταντίνος Φίλης (Αναπληρωτής Καθηγητής, Επικεφαλής Παγκόσμιων Υποθέσεων στο Ινστιτούτο ACG),Μαζί με τους Ευριπίδη Στυλιανίδη (Βουλευτής Ροδόπης – ΝΔ), Ευάγγελο Αποστολάκη (πρώην Υπουργός Άμυνας – ΣΥΡΙΖΑ), Κώστα Υφαντή (Καθηγητή Πάντειο Πανεπιστήμιο), Σωτήρη Σέρμπο (Καθηγητή Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης).
 
Στις ομιλίες μου έθιξα εν συντομία τα ακόλουθα σημεία:
 
1) Η περιοχή της Θράκης έχει γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία. Η ειρήνη που πάντα επικρατούσε στην περιοχή είναι ένα καλό παράδειγμα και από αυτή την άποψη για να την διασφαλίσουμε θα πρέπει να στηρίξουμε τη διαδικασία διαλόγου που διεξάγουν οι ηγέτες των δύο χωρών ο κ. Ερντογάν και ο κ. Μητσοτάκης. Η προστασία της ειρήνης απαιτεί διάλογο .
 
2) Κατά την πρώτη επίσκεψη του κ. Ερντογάν ως Πρωθυπουργού το 2004, τον φιλοξένησα στην Κομοτηνή ως τότε μοναδικό βουλευτής της Μειονότητάς . Στην ομιλία του στα Αρριανα εκείνη την ημέρα, ο κ. Ερντογάν συμβούλεψε τη μειονότητα ‘ να εργαστεί για την ανάπτυξη της Ελλάδας, τηρώντας τους νόμους της χώρας στην οποία ζείτε ‘ τους είπε . . Αν και οι πολιτικές εξελίξεις μεταξύ των δύο χωρών παρουσιάζουν διακυμάνσεις κατά καιρούς λόγω της επιρροής της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης σε κάθε χώρα , η πρόσφατη επιτάχυνση των καλών σχέσεων είναι εξαιρετικά θετική και πολύτιμη και γίνετε αποδεκτή από τους λαούς των δυο χωρών .
 
3) Όλοι πρέπει να υποστηρίξουν τους δύο ηγέτες , οι διπλωμάτες που έχουν καθήκοντα , δημοσιογράφοι, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί. Τα κόμματα που ωφελούνται και τρέφονται από την ένταση μεταξύ των δύο χωρών θα πρέπει να απομονωθούν.
 
4) Κατά την προεκλογική περίοδο, έγινε παρέμβαση στις εθνικές εκλογές ιδίως στην βούληση της Μειονότητάς από κάποιους κύκλους και ήμουν αυτός που φιμώθηκε και έγιναν παρέμβασης κατά μου να μην εκλεγώ . Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης έχει εκφράσει τη δυσφορία για τις άνω παρεμβάσεις που έγιναν στις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2023 υπέρ κάποιον υποψηφίων βουλευτών στο ΣΥΡΙΖΑ μειονοτικών με τα ονόματα τους και είχε καταγγέλλει όσα έγιναν εκείνη την περίοδο. Αυτό που συνέβη τότε στην προεκλογική περίοδο άφησε βαθιές πληγές στην κοινωνία μας , τόσο στην κοινή γνώμη της πλειοψηφίας όσο και της μειοψηφίας.
 
5) Η Περιφερειακή ανάπτυξη στη Θράκη μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν εμποδίσουμε να κυριαρχήσουν οι ακραίες φωνές . Αυτοί που δεν θέλουν την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα στην Θράκη και εξυμνούν το λόγο του διχασμού και του διαχωρισμού αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο και εμπόδιο για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας .
 
6) Η Αθήνα δεν πρέπει να βλέπει τη Μειονότητά μας ως εχθρό και απειλή. Η Τουρκία από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να θεωρεί τη Μειονότητά υπό την κηδεμονία της και δεν πρέπει να παρεμβαίνει στην ελεύθερη βούληση και τις επιλογές της.
 
7) Οι ηγέτες και των δύο χωρών πρέπει να ακούσουν τη φωνή του λαού τους. Οι λαοί θέλουν ειρήνη, ευημερία και καλές σχέσεις. Τους παρακαλώ ευγενικά ως Βουλευτης να ακούσουν αυτή τη φωνή του λαών μας .

 

Αρθρογράφος