Ηλίας Ηλιακόπουλος: Οι Μεταξάδες δείχνουν την δημογραφική κατάρρευση του Έβρου

11 Απριλίου 202316:06

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Τον Ιανουάριο του 2021 είχαμε αναφερθεί στο Komotinipress στον οικονομικό μαρασμό της Θράκης ως απότοκο της πανδημίας που δημιούργησε ένα εκρηκτικό ποσοστό ανεργίας σε μία ΠΑΜΘ με 211.000 περίπου ανέργους και ποσοστό 20,5% σύμφωνα με το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας βάσει στοιχείων ΕΛΣΤΑΤ.

Συνακόλουθος ήταν και ο πληθυσμιακός μαρασμός της περιοχής. Τα στατιστικά στοιχεία της περιόδου εκείνης έδειχαν ότι οι περιοχές του Βόρειου και Κεντρικού Έβρου είναι από τις πιο γηρασμένες της Ελλάδας, με τα ποσοστά ατόμων άνω των 65 ετών να κυμαίνονται από 40% έως και πάνω από 60%. Ο δείκτης γήρανσης προκύπτει από την αναλογία του πληθυσμού 0-15 ετών προς τον πληθυσμό 65+ ετών. Αντίστοιχα ο δείκτης αντικατάστασης προκύπτει από την αναλογία του πληθυσμού 14-19 ετών προς τον πληθυσμό 60-64 ετών. Οι δύο δείκτες υποδεικνύουν το δυναμισμό της δημογραφικής ανάπτυξης μιας κοινωνίας την επόμενη πενταετία, με το δείκτη αντικατάστασης να είναι περισσότερο στραμμένος προς την οικονομία, δεδομένου ότι οι παραγωγικές ηλικίες είναι οι ηλικίες 20-65 ετών

“Ο Έβρος δεν πέφτει”

Ποιός ο αναπτυξιακός σχεδιασμός για τα 25 χωριά που αποτελούν την Δημοτική Ενότητα Τριγώνου και την Δημοτική Ενότητα Κυπρίνου είχαμε αναρωτηθεί τότε, τονίζοντας μετ’επιτάσεως ότι οι υποβαθμίσεις σχολείων στα χωριά, η απροθυμία στελέχωσης των υγειονομικών μονάδων στην περιφέρεια του Δήμου Ορεστιάδας σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη των υποδομών, καθιστούν, χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, αδύνατη τη διαβίωση των δημοτών των χωριών μας.

Οι διαρκείς αναφορές τον Μάρτιο του 2023 στον “Φράκτη του Έβρου” και τον “Ενεργειακό Γεωστρατηγικό Κόμβο της Αλεξανδρούπολης” με την παράλληλη οικιστική ανάπτυξη αυτής και μόνον της πόλης, προκαλούν μία σειρά άλλων (αναπάντητων) ερωτημάτων που συνδέονται με την απογραφή του 2021 για τον Νομό Έβρου ο οποίος παρουσιάζει μείωση του πληθυσμού κατά 9,5% σε σχέση με το 2011 δηλ 13.668 κάτοικοι λιγότεροι. Ενώ ο Δήμος Αλεξανδρούπολης φαίνεται να διατηρεί περίπου τον πληθυσμό του, οι υπόλοιποι Δήμοι παρουσιάζουν μεγάλη μείωση όπως στην Ορεστιάδα κατά 16%, στο Διδυμότειχο κατά 17% και στο Σουφλί κατά 21%.

Τα παραπάνω, δυστυχώς, δεν αποτελούν καθημερινό θέμα στην ημερήσια διάταξη του προεκλογικού αγώνα των ελληνικών κομμάτων ενώ δεν έχει προωθηθεί κανένα μέτρο για την δημογραφική, οικονομική και αναπτυξιακή τόνωση της περιοχής.

Εξαίρεση σε αυτή την “ενορχηστρωμένη σιωπή” αποτελεί ο Δρ. Ποινικών Επιστημών κ . Ηλίας Ηλιακόπουλος, δικηγόρος Αλεξανδρούπολης και υποψήφιος βουλευτής με την Ελληνική Λύση, ο οποίος σε συνέντευξή του στον κ. Δημήτρη Κολιό παρουσίασε με μελανά χρώματα την πραγματικότητα που επικρατεί στους Μεταξάδες όπου πλέον απο τους 800 κατοίκους έχουν μείνει περίπου 340 εκ των οποίων μόνο 42 είναι τα παιδιά σχολικής ηλικίας, χωρίς ιατρική περίθαλψη (πηγαίνει ένας γιατρός μια φορά την εβδομάδα), χωρίς υποδομές, χωρίς δημόσιες υπηρεσίες ακόμη και χωρίς αυτόματο μηχάνημα συναλλαγών (ΑΤΜ) και χωρις καμία προοπτική για ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Όπως τόνισε ο κ. Ηλίας Ηλιακόπουλος ,στο τετρακοσίων πενήντα ( 450) σελίδων πρόγραμμα της Ελληνικής Λύσης αναφέρονται συγκεκριμένες προτάσεις, που οι μισές να υλοποιηθούν θα αλλάξει ο Έβρος και η Ελλάδα.”

Ακούστε την συνέντευξη του κ. Ηλία Ηλιακόπουλο στον Δημήτρη Κολιό, στο Radio Maximum 93,6 FM

Αρθρογράφος