Η Οικονομική Διάσταση της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής, Του ΥΦΥΠΕΞ Δημήτρη Κούρκουλα

19 Φεβρουαρίου 201409:03

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Κούρκουλας, κατά την επίσημη έναρξη του συνεδρίου του ECONOMIST στη Θεσσαλονίκη, που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν νοείται εξωτερική πολιτική χωρίς οικονομική διάσταση.

Η ισχύς των κρατών και η θέση τους στο παγκόσμιο σύστημα καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Η οικονομική ευρωστία είναι αναμφισβήτητα ένας καθοριστικός παράγοντας.

Και μόνο μια οικονομικά εύρωστη χώρα μπορεί να διαθέτει και να χρηματοδοτεί όλα τα απαραίτητα εργαλεία και στην άμυνα και στη διπλωματία, για να υποστηρίζει και να προωθεί τα συμφέροντά της.

Μια επιτυχημένη και δυναμική οικονομική διπλωματία συνδράμει στην οικονομική ανάπτυξη και κατά συνέπεια στην κοινωνική και οικονομική ευημερία των πολιτών.

Αυτές είναι αλήθειες λίγο πολύ αυτονόητες, αλλά θεωρώ σκόπιμο να τις επαναλάβω για να απαντήσω στην ξεπερασμένη και λανθασμένη αντίληψη ότι ένα Υπουργείο Εξωτερικών δεν πρέπει να ασχολείται με “τεχνικά” θέματα οικονομίας, αλλά μόνο με “υψηλή διπλωματία”.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στις προτεραιότητες, στην οργάνωση και τη δράση των διπλωματικών υπηρεσιών όλων των σύγχρονων κρατών, θα αντιληφθεί ότι η έμφαση στην οικονομική διπλωματία είναι πλέον κοινός τόπος.

Σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών έχει καταστεί απολύτως σαφές ότι η οικονομική διπλωματία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Η ελληνική οικονομική παρουσία σε τρίτες χώρες είναι όπλο άσκησης εξωτερικής πολιτικής και άρα αντικείμενο άμεσου ενδιαφέροντος του ΥΠΕΞ.

Η χώρα μας κινδύνευσε με άτακτη χρεωκοπία. Αποφύγαμε τα χειρότερα, αλλά έχουμε υποστεί μεγάλη οικονομική οπισθοχώρηση. Η διαφαινόμενη έξοδος από την κρίση, που στηρίζεται στην εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή και σε ορισμένες απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, για να είναι επιτυχής και βιώσιμη, πρέπει να συνοδευθεί από μεγαλύτερη έμφαση στην εξωστρέφεια.

Τι προγραμματίζουμε για το 2014:

Από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών, σκοπεύουμε, στο μέτρο που μας επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση, να ενισχύσουμε το δίκτυο Οικονομικών και Εμπορικών Γραφείων ανά τον κόσμο και, για να μπορέσουμε να τα στελεχώσουμε ικανοποιητικά, σκοπεύουμε να ενισχύσουμε και το δυναμικό του κλάδου ΟΕΥ.

Στόχος μας είναι να παράσχουμε ακόμη υψηλότερης ποιότητας υπηρεσίες στις ενδιαφερόμενες εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις, βελτιώνοντας το θεσμικό πλαίσιο των διμερών σχέσεων, επιλύοντας υφιστάμενα προβλήματα, συνδράμοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα πρώτα τους βήματα και εκείνες με μεγαλύτερη εμπειρία και δυναμικό στη διεκδίκηση σημαντικότερων μεριδίων από τις διεθνείς αγορές.

Στο στόχο μας αυτό, ο υπό ίδρυση ενιαίος φορέας εξωστρέφειας του Υπουργείου Ανάπτυξης θα είναι σημαντικός συνεργάτης μας, ιδίως σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές πτυχές της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας. Θα συνεργαστούμε στενά μαζί του.

Ειδικότερα, σχεδιάζουμε επέκταση των γραφείων ΟΕΥ σε νέες αγορές, εκεί όπου υπάρχουν ευκαιρίες για νέες επιχειρηματικές δράσεις και όπου το ΥΠΕΞ οφείλει να προετοιμάσει το έδαφος για την επέκταση των ελληνικών επιχειρήσεων.

Θα επιδιώξουμε να έχουμε σύντομα Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων σε πόλεις όπως το Ναϊρόμπι (Κένυα) και το Λάγος (Νιγηρία). Στην Αστάνα (Καζακστάν) και στο Γκουανγκζού (Κίνα). Στην Αγία Πετρούπολη (Ρωσία) και στην Πόλη του Μεξικού. Και, τέλος, νέα Γραφεία στην Ντόχα (Κατάρ) και στο Κουβέιτ.

Ο στόχος μας είναι να αυξήσουμε τις εξαγωγές και να προσελκύσουμε επενδύσεις από αυτές τις χώρες.

H έμφαση μας το 2014 θα δοθεί σε μεγάλες, ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές, όπως η Ρωσία και η Κίνα, όπου θέλουμε να αυξήσουμε την παρουσία μας, διπλασιάζοντας και τριπλασιάζοντας αντιστοίχως στις χώρες αυτές τις υπηρεσίες μας. Προτεραιότητά μας είναι επίσης η Αφρική και ειδικότερα η Υποσαχαρική Αφρική, όπου σχεδιάζουμε να βρεθούμε σύντομα με δύο Γραφεία ΟΕΥ, όπως και στον Περσικό Κόλπο.

Από την άλλη πλευρά, στο πλαίσιο της ΕΕ, αξιοποιούμε την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ πολλαπλώς:
– για να βελτιώσουμε τη διεθνή εικόνα της χώρας,
– για να προωθήσουμε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της ΕΕ και
– για να θωρακίσουμε την Ευρωζώνη με την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης».

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr