ΥφΥπΑΑΤ προς Ιλχάν Αχμέτ: Σε Περιφέρεια ΑΜ-Θ και Δήμους το κλειδί για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας (video)

10 Σεπτεμβρίου 202422:50
  • Ο Ιλχάν Αχμέτ παρουσίασε τα ελλείμματα που καθιστούν ευάλωτη την Ροδόπη σε ακραία φυσικά φαινόμενα και αθωράκιστη από πλευράς υποδομών
  • Δέσμευση για αποζημιώσεις με την ολοκλήρωση της καλλιεργητικής περιόδου και ανάλογα με τα αποτελέσματά της
  • Διονύσιος Σταμενίτης: «Το έργο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να αγωνίζεται, να διαπραγματεύεται, να έρχονται χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσω του ΠΑΑ να μπορεί μετά από αιτήσεις των περιφερειών ή των δήμων να υλοποιεί τέτοια έργα»

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία των ΟΤΑ α  και β βαθμού έδειξε ως την ενδεδειγμένη λύση για τη αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Ροδόπη , ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσης Σταμενίτης κατά την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, Ιλχάν Αχμέτ στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδοτεί τους ΟΤΑ για έργα και επενδύσεις στην ύδρευση και άρδευση μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού, του Προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης», ανάφερε ο κ. Σταμενίτης και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή το συνολικό ποσό που κατευθύνεται στη Ροδόπη μέσω των ετήσιων επιχορηγήσεων και ενταγμένων πράξεων του συγκεκριμένου Υπουργείου ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ και οι δήμοι μπορούν να υποβάλλουν και αίτημα και στην τρέχουσα πρόσκληση του Τομεακού Προγράμματος. «Ρόλο και χρηματοδότηση σε αυτό το πρόγραμμα έχει και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ρόλο και χρηματοδότηση έχουν και οι περιφέρειες μέσα από το Περιφερειακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο κ. Ιλχάν Αχμέτ παρουσίασε όλη την παθολογία του νομού Ροδόπης στο επίπεδο της έλλειψης έργων στον τομέα της προστασίας και διαφύλαξης του υδάτινου πλούτου καθώς και της υπολειτουργίας των υφιστάμενων υποδομών, όπως είναι το φράγμα των Ασκητών, των λιμνοδεξαμενών με χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνης του Νέου Σιδηροχωρίου, που βρίσκεται σε τραγική κατάσταση.

«Θέλουμε από εσάς μια ξεκάθαρη απάντηση. Εμείς δεν αναζητούμε ποιος έχει την ευθύνη για να τον μαλώσουμε. Το θέμα είναι να μπορέσει να γίνει η δουλειά.

Το Φράγμα Κομψάτου, παραδείγματος χάρη, είναι ένα έργο εθνικό, όπως το έχω χαρακτηρίσει, μπήκε στο πόρισμα της διακομματικής και εξήντα χρόνια είναι στα υπόγεια του Υπουργείου. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, ο κ. Λουρίκας, έκανε μια αναφορά και είπε ότι πήγε ο άνθρωπος να βρει αυτή τη μελέτη και λέει το Υπουργείο ότι αυτή η μελέτη θέλει επικαιροποίηση και ότι έγιναν ενστάσεις από διάφορες περιβαλλοντολογικές οργανώσεις. Στο τέλος, όμως, η επίλυση αυτών των ενστάσεων είναι πάλι δουλειά του Υπουργείου. Πάνω από πέντε Πρωθυπουργοί έχουν εξαγγείλει το Φράγμα Κομψάτου», τόνισε με έμφαση ο βουλευτής Ροδόπης.

Ο ίδιος κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής φωτογραφίες από την κατάσταση της ξηρασίας που επικράτησε το καλοκαίρι στις λίμνες και τα ποτάμια της Ροδόπης.

Πρότεινε, τέλος, την δημιουργία ενός Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων στα πρότυπα της Θεσσαλίας και για την Ροδόπη, με κρατικό, όμως έλεγχο, και με διαφάνεια στην λειτουργία του, όπως έχουν ζητήσει και οι βουλευτές της Θεσσαλία που εκλέγονται με το ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις από τις ξηροθερμικές συνθήκες που ευνόησαν την ανάπτυξη φυτικών νοσημάτων τα οποία απομειώνουν την φετινή παραγωγή στην Ροδόπη, αναφέρθηκε συνολικά σε βαμβάκι, καλαμπόκι , σιτηρά, βιομηχανική ντομάτα και πιπέρια, ενώ μιλώντας ειδικότερα για τα καπνά τόνισε χαρακτηριστικά :

«Δεν αμφισβητούμε ότι οι καπνοπαραγωγοί στηρίχθηκαν δύο φορές από την Κυβέρνηση αυτή στην προηγούμενη θητεία. Μάλιστα, γι’ αυτό εγώ εξέφρασα και δημοσίως τις ευχαριστίες μου στον Πρωθυπουργό. Εγώ προσωπικά δεν μηδενίζω τίποτα, κύριε Υπουργέ. Ωστόσο, βρίσκομαι εδώ όχι απλά για να βρίσκομαι, αλλά γιατί πρέπει να στηρίξουμε αυτούς τους φτωχούς ανθρώπους. Καλώ, λοιπόν, την Κυβέρνηση να δείξει μεγάλη προσοχή για ακόμη μία φορά και στο θέμα της λειψυδρίας, αλλά και στο θέμα της απώλειας εισοδήματος των φτωχών ανθρώπων στη Ροδόπη.»

Στην δευτερολογία του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε ότι Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εκπονεί με τη σειρά της μελέτη για τα δίκτυα διανομής του νερού του Φράγματος του Ιασίου, έργο που αφορά την κατασκευή υπόγειου αρδευτικού δικτύου έκτασης 21.000 στρεμμάτων και τεσσάρων αρδευτικών αντλιοστασίων.

Παραπέμποντας και πάλι στη ΠΑΜ-Θυποστήριξε ότι «η Περιφέρεια θα υλοποιήσει τους απαραίτητους αναδασμούς, προκειμένου να είναι εφικτή η κατασκευή των δικτύων διανομής. Έχει αναλάβει την επικαιροποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Φράγματος Ιάσμου για να προχωρήσει η αδειοδότηση και η κατασκευή του που είχε ανασταλεί λόγω αντιρρήσεων περιβαλλοντικών φορέων της περιοχής».

«Η συγκεκριμένη πράξη μελέτης και κατασκευής ήταν ενταγμένη στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Χρηματοδοτεί από το ΕΣΠΑ την πράξη κατασκευής εγγειοβελτιωτικών  έργων μέσω του περιφερειακού προγράμματος ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2021-2025 με αντικείμενο την ανόρυξη και αξιοποίηση γεωτρήσεων και την κατασκευή δικτύων άρδευσης με δικαιούχους όλους τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Εκτελεί εργολαβία που αφορά τον καθαρισμό και την εκβάθυνση των ταμιευτήρων του Νέου Σιδηροχωρίου και της Δύμης, έχει προσδιορίσει δεκαεφτά κατάλληλες θέσεις κατασκευής μικρών ταμιευτήρων στα πεδινά, ημιορεινά του νομού, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες άρδευσης και εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφορέα και προχωρά στην υλοποίηση δύο εξ αυτών».

«Αναφέρω χρηματοδοτικά εργαλεία στα οποία μπορούν να αιτηθούν δήμοι, περιφέρειες και να χρηματοδοτηθούν. Αυτή είναι η δουλειά του Υπουργείου. Αυτό είναι το έργο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να αγωνίζεται, να διαπραγματεύεται, να έρχονται χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσω του ΠΑΑ να μπορεί μετά από αιτήσεις των περιφερειών ή των δήμων να υλοποιεί τέτοια έργα. Εκεί αρχίζει και ολοκληρώνει τη δουλειά όσον αφορά τη χρηματοδότηση.

Όλα τα υπόλοιπα είναι θέμα σχεδιασμού περιφέρειας ή δήμων ή άλλων φορέων της περιοχής. Σημαντικό όμως είναι ότι έχουμε αναπτύξει και μια άλλη δράση και μπαίνουμε λίγο σε μεγαλύτερα ζητήματα τεχνολογίας. Και αυτό αφορά το έργο της «Ευφυούς Γεωργίας» προϋπολογισμού 33 εκατομμυρίων ευρώ που φιλοδοξούμε ότι θα μεταβάλει όλη τη λογική της ελληνικής καλλιεργητικής πρακτικής με την εγκατάσταση σύγχρονων τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας που θα εξορθολογίσει και θα περιορίσει τις ανάγκες σε νερό για άρδευση, με σαφές όφελος ποιοτικό και οικονομικό για τον παραγωγό», κατέληξε ο κ. Σταμενίτης.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις αγροτικές αποζημιώσεις από την επικράτηση ξηροθερμικών συνθηκών στην Ροδόπη, ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι παρά το γεγονός ότι η λειψυδρία είναι ένα αίτιο που δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ μόλις υπάρξει πλήρης εικόνα από την φετινή παραγωγή και σε ό,τι αφορά ειδικότερα το βαμβάκι, τον καπνό και τα υπόλοιπα προϊόντα, θα διερευνηθεί η δυνατότητα εύρεσης χρηματοδοτικού εργαλείου για την στήριξή τους.     

 

Αρθρογράφος