Στη Θράκη είχαμε συνηθίσει, ειδικά τα τελευταία χρόνια, την έντονη δραστηριότητα εκπροσώπων των ΑΝ.ΕΛ. και των δορυφόρων τους όσον αφορά στα «εθνικά θέματα».
Ακόμη αντηχεί στα αυτιά του γράφοντος, τον περασμένο Μάϊο στην Κομοτηνή, η δήλωση του κ. Τέρενς Κουΐκ ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν διανοείται ότι θα τεθεί σε αμφισβήτηση η ελληνικότητα της Θράκης και δεν πρόκειται να μείνει αδρανής μπροστά στα όσα επιχειρούνται από ξένα κέντρα με Δούρειους Ίππους» και υπογράμμισε ότι «κανένας δεν θα μετατρέψει τη Θράκη σε Κόσοβο».
Περίπου την ίδια κουβέντα σε προσωπικό επίπεδο είχε ο γράφων στο Βελιγράδι, όταν συνάντησε τον κ. Τέρενς Κουΐκ λίγο πριν ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση το «δημοψήφισμα», παραμονές της επίσκεψης του κ. Ν. Κοτζιά στα Βαλκάνια. Η απάντηση του Υπουργού Επικρατείας ήταν ότι «απέναντι στην τουρκική προπαγάνδα θα απαντήσουμε με ενίσχυση της πλατφόρμας Digea”
Έκτοτε, δεν είδαμε πουθενά την αντίδραση των ΑΝ.ΕΛ. στις κινήσεις των τουρκόφρονων κύκλων της Θράκης στα πλαίσια μιας συντονισμένης και πολυεπίπεδης ψυχολογικής επιχείρησης παραμονές του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, κάτι που συνιστά ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Χώρας.
Πιο συγκεκριμένα:
- Η Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού (TİKA) έστειλε βοήθεια σε οργανώσεις ΑΜΕΑ της μουσουλμανικής μειονότητας σε Ελλάδα και Βουλγαρία με αφορμή τον μήνα του Ραμαζανιού.Τα μέλη της αποστολής την πρώτη μέρα της επίσκεψης επιθεώρησαν επί τόπου τις δραστηριότητες της υπηρεσίας και παρακάθισαν σε δείπνο ιφτάρ στο χωριό Κεντητή της Ξάνθης με τον Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας στην Κομοτηνή Αλή Ριζά Ακιντζί, τον παράτυπα εκλεγμένο Μουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, τον βουλευτή Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και τον δήμαρχο Μύκης Τζεμίλ Καμπζά. Στη συνέχεια τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης η αποστολή επισκέφθηκε ορφανοτροφείο στον δήμο Κρουμόβγκραντ και το Κέντρο Εκπαίδευσης Ατόμων με Νοητική Αναπηρία «Nadejda» όπου τους παρέδωσαν διάφορα είδη ανάγκης που έστειλε η Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού.
- Κανείς εκπρόσωπος της Νέας Ελληνικής Κυβέρνησης αλλά ούτε και οι ευαισθητοποιημένοι ΑΝ.ΕΛ. δε αντέδρασαν στις δηλώσεις του υπουργοόυ Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μπόζκιρ ο οποίος και αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα δηλώνοντας ότι η Ελλάδα εντάχθηκε στην Ευρωζώνη παρόλο που δεν εκπλήρωνε τα κριτήρια του Μάαστριχτ και ότι το αποτέλεσμα είναι η σημερινή κατάσταση μέσα στην οποία βρίσκεται.Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων είπε πως η Τουρκία μπορεί να προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα σε περίπτωση που υπάρξει αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά ότι μέχρι στιγμής δεν διατυπώθηκε τέτοιο αίτημα και τόνισε πως είναι τεράστιες οι διαστάσεις του οικονομικού προβλήματος στην Ελλάδα.
- Την ίδια σιωπή κάλυψε και η δήλωση του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος κι εξέφρασε την ετοιμότητα της Τουρκίας να βοηθήσει την Ελλάδα σε αυτή την κρίση. Πρότεινε δε την σύγκλιση υψηλού επιπέδου συνάντηση των δύο ηγεσιών, για συνεργασία σε θέματα τουρισμού, ενέργειας και εμπορίου. Νωρίτερα ο βουλευτής του HDP Ερτουγρούλ Κιουρκτσού είχε δηλώσει ότι «η Τουρκία μπορεί να αναλάβει το χρέος ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Έτσι θα κερδίσει τη φιλία του ελληνικού λαού και τη δυνατότητα να μετατραπεί το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης. Η Τουρκία κατά το έτος 2013 προχώρησε σε βοήθεια προς διεθνείς οργανισμούς ύψους 1,9 δισ. δολαρίων. Οι πηγές της Τουρκίας είναι αρκετές για τη βοήθεια αυτή προς την Ελλάδα. Μπορεί επίσης να παράσχει τη στήριξη αυτή προς την Ελλάδα και υπό μορφή δανείου με μηδενικό επιτόκιο».
- Τέλος, έκπληξη αποτελεί η στάση των ΑΝ.ΕΛ. και των δορυφόρων τους στη στάση του τουρκικού προξενείου που πλέον ανοιχτά υποστηρίζει το ΟΧΙ αφού επιβεβαιώθηκαν οι φήμες των προηγούμενων ημερών για ωμή παρέμβασή του στην εσωτερική πολιτική κατάσταση της Ελλάδας. Η “γραμμή” της Άγκυρας σήμερα έγινε γνωστή σε όλους τους μουσουλμάνους της Ελληνικής Θράκης, στους οποίους έγινε προτροπή (μέσα στα τζαμιά) να ψηφίσουν “Όχι” στο δημοψήφισμα της Κυριακή .
- Επίσης ασχολίαστη παραμένει από τους θεματοφύλακες των Εθνικών Θεμάτων τη ς Κυβέρνησης οι δηλώσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα και η επίσημη επίσκεψη Τούρκου Υπουργού στη Θράκη κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.
Οι παραπάνω εξελίξεις δημιουργούν παραμόρφωση στο κάτοπτρο της συναισθηματικήςφόρτισης που συνοδεύει το δημοψήφισμα καθώς καλείται η Νέα Ελληνική Κυβέρνηση να αποδεχθεί ενδεχομένως τη δράση ανθελληνικών κύκλων στο εσωτερικό της Χώρας με αντάλλαγμα της συμπαράταξη αυτών στην επίσημη πολιτική τη Συγκυβέρνησης, παραβλέποντας το ενδεχόμενο αυτή να αποτελεί έναν ακόμη «Δούρειο Ίππο» για τα Εθνικά Θέματα στην περιοχή της Θράκης.
(Via Diplomacy)