Η ΠτΔ υποδέχθηε τους εκπροσώπους των τριάντα αμερικανικών ΑΕΙ

10 Νοεμβρίου 202223:34

Χαιρετισμός της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη δεξίωση που παρέθεσε με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Ελλάδα εκπροσώπων Αμερικανικών Πανεπιστημίων στο πλαίσιο της Συνόδου «Φάρος 2022: Συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης»

Με μεγάλη μου χαρά καλωσορίζω στο Προεδρικό Μέγαρο μία τόσο διακεκριμένη αντιπροσωπεία. Το Pharos Summit αποτελεί έναν ισχυρό συμβολισμό για τις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας. Τα δύο έθνη μας συνδέονται με στενούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς. Τα θεμέλια της αμερικανικής δημοκρατίας ανατρέχουν στην αθηναϊκή δημοκρατία, η οποία ήταν πηγή έμπνευσης για το όραμα που ενσαρκώνεται στα Federalist Papers. Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές κοινότητες στις ΗΠΑ είναι μεταξύ των πιο σημαντικών της ελληνικής διασποράς ανά τον κόσμο.

Πρόκειται πράγματι για τη μεγαλύτερη ποτέ αμερικανική αντιπροσωπεία του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης σε μία συγκεκριμένη χώρα. Από τη στιγμή της άφιξής σας, είχατε την ευκαιρία να επισκεφθείτε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και τα ανώτατα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα. Οι Έλληνες προσδίδουν ιδιαίτερη αξία στην εκπαίδευση, των πανεπιστημίων μη εξαιρουμένων, τα οποία παραδοσιακά θεωρούνται ως ένας κρίσιμος παράγοντας κοινωνικής κινητικότητας και ανάπτυξης. Εξερευνώντας τα, θα αντιληφθείτε την υψηλή ποιότητα του ακαδημαϊκού προσωπικού, το ταλέντο και την έμπνευση της νέας γενιάς φοιτητών. Οι συνέργειες που αναπτύσσετε διαθέτουν μία μεγάλη δυναμική για αλλαγές. Αυτή η διατλαντική γέφυρα αποτελεί μία μείζονα εκπαιδευτική πρόκληση για τα ελληνικά πανεπιστήμια και βελτιώνει κατά πολύ τη διεθνή τους εικόνα. Η διάδραση μεταξύ Αμερικανών και Ελλήνων καθηγητών, φοιτητών και ερευνητών αποσκοπεί στη διεύρυνση και εμβάθυνση του επιστημονικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να συμβάλει στην ακαδημαϊκή καινοτομία και σε αντίστοιχα επιτεύγματα, καθώς και στην αύξηση της κινητικότητας των σπουδαστών και του προσωπικού και στην εισαγωγή νέων προγραμμάτων και πτυχίων. Ενώ οι συνεργασίες στους τομείς που παραδοσιακά σχετίζονται με την Ελλάδα, όπως κυρίως οι κλασικές σπουδές και η αρχαιολογία, είναι εξαιρετικά σπουδαίες, χαίρομαι που βλέπω ότι αυτοί δεν είναι οι μόνοι τομείς που ακμάζουν. Κοινά προγράμματα και έρευνα πραγματοποιούνται επίσης στις μεταναστευτικές σπουδές, την κλιματική αλλαγή, τη μηχανική, τη διοίκηση επιχειρήσεων, τα οικονομικά και αλλού.

Στο τέλος αυτού του ταξιδιού, που διήρκεσε μία εβδομάδα, επιθυμώ να σας συγχαρώ θερμά και ελπίζω ότι τις επόμενες, εβδομάδες, μήνες και χρόνια, θα συνεχίσετε να τιμάτε και να μεριμνάτε για τους σπόρους που φυτέψατε με αυτή την επίσκεψη. Και, με το πέρασμα του χρόνου, θα συνεχίσετε να καλλιεργείτε τις σχέσεις σας με τους Έλληνες ομότεχνούς σας, οικειοποιούμενοι τα αποτελέσματα αυτής της αξιοσημείωτης συνεργασίας. Το να γίνει η Ελλάδα ένας εκπαιδευτικός κόμβος, ελκυστικός για τους καθηγητές ανά τον κόσμο, εξαρτάται κυρίως από τις στρατηγικές συνέργειες με τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου. Νέες και ρηξικέλευθες εκπαιδευτικές προοπτικές και ευκαιρίες αναδεικνύονται διαμέσου της μοναδικής αξίας των διεθνικών συνεργασιών και των διαπροσωπικών δεσμών.

Αρθρογράφος