Στροφή σε γευστικές παραδοσιακές συνήθειες αλλοτινών χρόνων σημειώνεται την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στη Ροδόπη. Ακόμη και τα άτομα νεαρής ηλικίας αυτές τις μέρες αναζητούν το διαφορετικό, το παραδοσιακό, το όχι και τόσο γνώριμο για να το βάλουν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, να το μοιραστούν με φίλους και συγγενείς, με τους αγαπημένους τους. Όχι τυχαία…
Παλιότερα όλα τα σπίτια στη Θράκη έτρεφαν γουρούνια και τα έσφαζαν τα Χριστούγεννα. Κρατούσαν και αξιοποιούσαν ακόμη και τα λιπαρά κομμάτια για να σιτιστεί η οικογένεια καθ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.
«Οι παραγγελίες για τις χριστουγεννιάτικες παραδοσιακές γεύσεις έχουν αρχίσει να δίνονται στους εστιάτορες της πόλης» δηλώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων και Γαλακτοπωλών Ανέστης Βαφειάδης σημειώνοντας ότι εκεί που απουσιάζει η γιαγιά και η μαμά απλά δεν προλαβαίνει, εκεί η γεύση επιστρέφει μέσω… των παραδοσιακών εστιατορίων. Έτσι, θρακιώτικες τσιγαρίδες με πράσα, ο γεμιστός κόκορας με ντολμάδες και λάχανο τουρσί, αλλά και ο τσιγεροσαρμάς, ακόμη και η «Μπάμπω» περιμένουν τους μερακλήδες της γεύσης, όπως κάθε χρόνο κι αυτά τα Χριστούγεννα στη Θράκη…
Πηγή: ert.gr
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας σας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Tι είναι τα Cookies;