Η ορεινή Χαλκιδική και τα διατροφικά «μυστικά» του μαύρου χοίρου

12 Νοεμβρίου 201913:12

Την ιδιαίτερη διατροφική αξία των μαύρων χοίρων που, όπως είπε, “ οι ιστορίες λένε πως είχε μαζί του ο Μέγας Αλέξανδρος, στις εκστρατείες του, κι έτρεφε μ’ αυτούς τον στρατό του”, υπογράμμισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Γιάννης Τσουκαλάς, ειδικευμένος εκτροφέας μαύρων χοίρων από την ορεινή Χαλκιδική.
“ Διατηρώ αυτή τη φάρμα μαύρων χοίρων, που υπάρχει από την εποχή του παππού μου ακόμη”, ανέφερε ο 70χρονος κ. Τσουκαλάς, από το χωριό Βαρβάρα, εξηγώντας πως μέχρι πριν από μερικά χρόνια ούτε και ο ίδιος γνώριζε -πέρα από τη γευστική- την “ ιδιαίτερη διατροφική αξία των συγκεκριμένων ζώων” για τον άνθρωπο. 
“ Χρόνια το είχαμε εδώ και δεν γνωρίζαμε ούτε εμείς τη σημασία, τη διατροφική αξία που έχει το κρέας της συγκεκριμένης ράτσας. Λέγαμε μόνο πως διαθέταμε ένα νόστιμο κρέας. Όλα αυτά μέχρι που τα τελευταία χρόνια ενημερωθήκαμε από τους επιστήμονες πως το συγκεκριμένο είδος χοίρου -που μάλιστα τελούσε υπό την απειλή της εξαφάνισης- έχει αυτά τα ιδιαίτερα στοιχεία όπως το Ω3, όπως και άλλα πολύ ωφέλιμα για τον άνθρωπο λιπαρά”, εξήγησε ο κ. Τσουκαλάς.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσουκαλάς, στις ενημερώσεις που γίνονται σε εκτροφείς μαύρου χοίρου, οι επιστήμονες αρμόδιων πανεπιστημιακών τμημάτων έχουν αναφερθεί και σε ζητήματα υγείας, όπως π.χ. αυτό της χοληστερίνης, όπου τα αποτελέσματα της κατανάλωσης μαύρου χοίρου είναι “ πολύ ενθαρρυντικά”, όπως λέγεται.
Η συγκεκριμένη ράτσα, σύμφωνα με τον εκτροφέα, είναι ελευθέρας βοσκής και με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σίτισης γι’ αυτό και δεν είναι εύκολη η παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων κρέατος.
Όσο δε για τους λόγους που η γεύσης και τα διατροφικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ράτσας απέχουν από τα ίδια στοιχεία μιας έτερης κλασικής παραγωγής, ο κ. Τσουκαλάς σημείωσε πως υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων, αφού “ τα ιδιαίτερα στοιχεία της ράτσας είναι το 50% της επιτυχίας με το άλλο 50% να είναι τα διατροφικά στοιχεία, ότι τρώει ελεύθερα στην περιοχή”.
Περιγράφοντας, δε, το περιβάλλον στο οποίο ζουν οι μαύροι χοίροι, σημείωσε: “ Είμαστε στα 600 μέτρα υψόμετρο, εδώ τα ζώα βόσκουν, θρέφονται από αυτά που βρίσκουν στο δάσος και τον φυτικό πλούτο της περιοχής -οξιά, βελανιδιά- ό,τι έχει εδώ η φύση. Χρειάζεται, δε, ένας χρόνος για να φτάσει ένα ζώο στα 50 κιλά βάρος, όταν μια πιο κλασική ράτσα χοίρων φτάνει τα 60 με 70 κιλά σε πέντε μήνες”.
Όλες οι παραπάνω παράμετροι, όπως εξήγησε στο “ Πρακτορείο FM” ο κ. Τσουκαλάς, συντελούν στο να υπάρχει σήμερα ένας ιδιαίτερα μικρός αριθμός από πιστοποιημένους παραγωγούς. Ο ίδιος επισήμανε πως δεν πρέπει να υπάρξει σύγχυση στους καταναλωτές με άλλες παραγωγές ή θηράματα που φτάνουν στο τραπέζι του καταναλωτή. “ Το αρκετά γνωστό στο κοινό αγριογούρουνο, σε πολλές περιπτώσεις εκτρέφεται με παρόμοιο τρόπο, δεν έχει ωστόσο καμία σχέση με τον μαύρο χοίρο, που περιγράφεται από τα παραπάνω δεδομένα ράτσας, γης και τροφής”, εξήγησε ο 70χρονος εκτροφέας, από την ορεινή Χαλκιδική.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr