Η νέα λιτότητα και η επενδυτική βαθμίδα

16 Σεπτεμβρίου 202310:32
Η Πολιτική και Οικονομική Αναλυτρια Ιωάννα Λιούτα στον Flash 99,4 fm με την Βασιλική Πολίτου για την επενδυτική βαθμίδα και τα 2,25δις από την ΕΕ  ανέφερε:
Η ΝΕΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΙ Η ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δεν σημαίνει κάτι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.Αυτό το οποίο θα κερδίσουν είναι μία νέα επέκταση της λιτότητας για την διατήρηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Θα κουτσουρεύεται οτιδήποτε προορίζεται για να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά με το πρόσχημα του αξιόχρεου της χώρας
Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ.Πατέλης το επιβεβαίωσε λέγοντας ότι η επενδυτική βαθμίδα φέρνει και υποχρεώσεις και τη σφραγίδα της αξιοπιστίας.
Κερδισμένες θα είναι οι Τράπεζες όπου θα έχουν τεράστια κέρδη και δεν πρόκειται να δανείζουν φθηνότερα.Το χουν αποδείξει:
Το διάστημα 2020-2022, η ΕΚΤ χορήγησε στις Ελληνικές Τράπεζες 52 δις με αρνητικό επιτόκιο και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν πήραν κανένα ποσό όπως και δεν δόθηκαν κεφάλαια για έργα υποδομής ή για την υγεία.
 
ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ
Η καταστροφή στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας είναι ανυπολόγιστη.
  • Παράγεται το 5,5% του ΑΕΠ της χώρας και έχει καταστραφεί σχεδόν στο σύνολο ο πρωτογενής τομέας: Οι αρχικές εκτιμήσεις των ζημιών ξεπερνούν τα 10 δις.
  • Οι καταναλωτές θα έρθουν αντιμέτωποι με νέες ανατιμήσεις που θα προστεθούν στο ήδη μεγάλο κύμα ακρίβειας,για το οποίο δεν είχε επιβληθεί κανένα μέτρο προκειμένου να καταλαγιάσει
  • Τα 2,25 δις. είναι αναξιοποίητοι πόροι από τα ΕΣΠΑ. Πρόκειται δηλαδή για χρήματα που η Ελλάδα δεν απορρόφησε ως όφειλε μέχρι τώρα.
  • Τα 400 εκατομμύρια από το Ταμείο Αλληλεγγύης είναι η νέα παροχή βοήθειας από την ΕΕ, αλλά από το 2024
  • Η Σλοβενία επιδίωξε και κατάφερε να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων πόρων για τις δικές της φυσικές καταστροφές δρώντας γρήγορα και αποφασιστικά.
     
  • Δυστυχώς μία φωτογραφία του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δεν είναι αρκετή και τα λεφτά δεν φτάνουν.
  • Ένας συμπληρωματικός κρατικός δανεισμός φέτος είναι απαγορευτικός
  • Η απόδοση του ελληνικού 10/ετούς ομολόγου αγγίζει το 4% και αν πραγματοποιηθεί έκτακτη ομολογιακή έκδοση μεγάλου ποσού το επιτόκιο θα είναι πολύ υψηλό.🆘Το Μarket Pass και το έκτακτο επίδομα συνταξιούχων για το 2023 δεν θα δοθούν.
  • Ένα σενάριο που συζητείται είναι η επιβολή έκτακτης εισφοράς σε εισοδήματα φυσικών προσώπων και στα κέρδη επιχειρήσεων.

Αρθρογράφος