Οι υπεύθυνοι της Palco στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής αδειάζουν το εργοστάσιο από τα μηχανήματα

15 Οκτωβρίου 202214:16

Συμβαίνει με την ΕΡΤ Κομοτηνής, στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, οι υπεύθυνοι του εργοστασίου  της Palco  μεταφέρουν 80 πλεκτικές μηχανές του εργοστασίου εκτός των εγκαταστάσεων στην Κομοτηνή. 

Στον εξωτερικό χώρο του εργοστασίου βρίσκονται συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι που διεκδικού τα δεδουλευμένα τους που είναι της τάξης και των 80.000 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της ΕΡΤ Κομοτηνής ,σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Γενικό Δ/ντη, Δημήτρη Αμμανατίδη, η συνέχιση της εδώ και 12 χρόνια προβληματικής πορείας του εργοστασίου κρίθηκε μη βιώσιμη, καθώς το κόστος του ρεύματος από τα 9.000 ευρώ, εκτοξεύθηκε στα 25.000 ευρώ. Η επιχείρηση ενημέρωσε τους εργαζόμενους πως από την Δευτέρα δεν θα πάνε για δουλειά.

Στο εργοστάσιο βρέθηκαν και ο αντιπρόεδρος με τον ταμία του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, Βασίλης Ταμπατζάς και Γιώργος Χατζηαθανασίου αντίστοιχα, οι οποίοι δεν έγιναν δεκτοί από τους υπεύθυνους του Εργοστασίου.

Ο κ.Χατζηαθανσίου σε δηλώσεις του τόνισε πως από πλευράς Εργατικού Κέντρου θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να πάρουν τα χρήματά τους οι εργαζόμενοι, ενώ κάλεσε και άλλους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν προβλήματα πληρωμής να ενημερώνουν το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής.

Η εταιρεία, η οποία διατηρούσε μέχρι σήμερα την παραγωγική μονάδα της Κομοτηνής, η οποία  όταν είχε ολοκληρωθεί, το 1998, είχε θεωρηθεί από τις πρότυπες και υπερσύγχρονες μονάδες πλεκτικής.

Η Palco είχε βρεθεί στο επίκεντρο και προ δεκαπενταετίας όταν η τότε ελβετική μητρική της, η Schiesser Group είχε λάβει την απόφαση για παύση της λειτουργίας της παραγωγικής εγκατάστασης στην Αθήνα της τότε θυγατρικής της βιομηχανίας εσωρούχων Schiesser Pallas, η οποία είχε κριθεί ως μη ανταγωνιστική, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου αναδιάθρωσης του ομίλου, με αποτέλεσμα την απώλεια τότε 560 θέσεων εργασίας.

Οι ημερομηνίες- σταθμοί

1917: Ένας νεαρός δικηγόρος από την Πάτρα ιδρύει στην Αθήνα, μια από τις πρώτες φανελοποιίες στην Ελλάδα. Το όνομά του, Ανδρέας Παλαιολόγος. Η εταιρεία του πολύ γρήγορα αναπτύσσεται, ξεχωρίζει και γίνεται έργο ζωής, αποκτώντας την επωνυμία PALCO. Μέσα σε λίγα χρόνια τα εσώρουχα Palco γίνονται συνώνυμα της άφθαστης ποιότητας και κατακτούν την πρώτη θέση στην αγορά.

1967: Η PALCO 50 χρόνια μετά την ίδρυση της έχοντας αναπτύξει την απαραίτητη δυναμική εγκαινιάζει την συνεργασία της με τον ελβετικό όμιλο Schiesser, έναν από τους πρωτοπόρους στην παραγωγή εσωρούχων στην Ευρώπη, αυξάνοντας την παραγωγή στα 6,000,000 τμχ ετησίως.

1985: Μια νέα εποχή αρχίζει. Η PALCO γίνεται και επίσημα μέλος του Ελβετικού πολυεθνικού ομίλου Schiesser. Ο όμιλος πλέον αριθμεί εργοστάσια από την Ευρώπη και την Χιλή μέχρι το Hong Kong και την Ινδία και παρουσιάζει ένα εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων στην Ευρώπη την Αμερική και τον Καναδά. Μέσω της στρατηγικής ανάπτυξης το εργοστάσιο στην Ελλάδα εκσυγχρονίζεται, οργανώνεται το τμήμα marketing, υιοθετούνται νέοι τρόποι προβολής και η παραγωγή και οι πωλήσεις αυξάνονται κατακόρυφα.

1995: Η PALCO είναι Νο1 στα ανδρικά σλιπ και στις γυναικείες φανέλες, θέση που θα κρατήσει για πολλά χρόνια.

1998: Η εταιρεία επενδύει περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου εργοστασίου πλεκτικής στην Κομοτηνή. Η επένδυση ολοκληρώνεται με την μετεγκατάσταση τόσο του κέντρου διανομής όσο και των γραφείων διοίκησης σε νέες κτηριακές υπόδομες το 2005.

2003: Ο πολυεθνικός όμιλος ανακοινώνει το κλείσιμο του εργοστασίου, λόγω μη ανταγωνιστικού κόστους, στα Κάτω Πετράλωνα και την μεταφορά του σε βουλγαρικό έδαφος

2012:Ένας ακόμη σημαντικός σταθμός στην ιστορία της PALCO όταν τις μετοχές της εταιρείας αποκτά η «Horizon Capital Management».
Σήμερα, η PALCO παράγει και διαθέτει ανδρικά, γυναικεία παιδικά εσώρουχα και ανδρικές πιτζάμες, με ένα δίκτυο που αριθμεί περισσότερα από 700 σημεία πώλησης, έχει παρουσία σε τα μεγάλα πολυκαταστήματα στην Ελλάδα και την Κύπρο καθώς και σε επιλεγμένα καταστήματα στην Ν. Αφρική.

Αρθρογράφος