Η Στρατηγική Εταιρική Σχέση που υπεγράφη με τη Γαλλία είναι μιά
σημαντική εθνική επιτυχία που προσπορίζει στη χώρα άμεσα κέρδη, ανοίγει ένα τεράστιο πεδίο ευκαιριών (αν τις αξιοποιήσουμε «έξυπνα»),αλλά και εγκυμονεί κάποιους κινδύνους.
Γιατί η Συμφωνία με τη Γαλλία είναι σημαντική και ποιά κέρδη αποκομίζουμε; Θα αξιοποιήσουμε τις μεγάλες ευκαιρίες που διανοίγονται, ή η Τουρκία θα την αποδυναμώσει με τις νέες προκλήσεις που ξεκίνησε; Συνάδουν οι νέοι εξοπλισμοί με την αποκήρυξη του χάρτη της Σεβίλης;
Α. Άμεσα κέρδη (ενδεικτικά) :
1. Η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής (αρκούντως σαφής) που εξασφαλίστηκε, ήταν εθνικό ζητούμενο επί δεκαετίες από ΗΠΑ και Γαλλία.
2. Ενισχύεται σημαντικά το αίσθημα ασφάλειας και η αποτρεπτική ισχύς της χώρας— Η Τουρκία θα το ξανασκεφτεί πλέον δέκα φορές πριν επιχειρήσει να επιτεθεί στην Ελλάδα.
3. Περί το 2025 η Ελλάδα θα έχει τα στρατιωτικά μέσα για αεροναυτική κυριαρχία και σοβαρή υπεράσπιση των συμφερόντων της στην Αν.Μεσόγειο και γύρω από την Κύπρο.
4. Διπλωματική αναβάθμιση της Ελλάδας στην ΕΕ και διεθνώς.
Β. Ευκαιρίες: πώς δηλ. θα «χτίσουμε» μιά πολυκατοικία με θεμέλιο τη Συμφωνία
1. Αποσαφήνιση του χώρου εφαρμογής (του όρου «επικράτεια»)που περιλαμβάνει το άρθρο 2
2. Αξιοποίηση των διαβουλέυσεων με Παρίσι για ενίσχυση των ελληνικών θέσεων και δεικδικήσεων με βάση τη Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας κλπ.
3. Επέκταση της συμμαχίας για να καλύψει και την Κυπριακή Δημοκρατία.
4. Από κοινού πρωτοβουλία για ουσιαστική πρόοδο στην ευρωπαική στρατηγική αυτονομία
(και πολλές άλλες…)
Γ. Κίνδυνοι: Ο κακός μας εαυτός!
1. Κίνδυνος να εφησυχάσουμε ότι λύσαμε αυτόματα όλα τα προβλήματα με την Τουρκία.Όμως πραγματική συμμαχία δεν υπάρχει χωρίς την αντίστοιχη αποφασιστικότητα (που μάς έλειψε συχνά)…
2. Η Άγκυρα να συνεχίσει ουσιαστικά ανενόχλητα τις καθημερινές και στρατηγικές προκλήσεις της (και να μην μάς καλύπτει αποφασιστικά η ερμηνεία του ά.2)
3. Για τα 2-3 επόμενα χρόνια, με λίγα Ραφάλ και καμία φρεγάτα ως ενδιάμεση λύση υπάρχουν κενά που μπορεί η Τουρκία να εκλάβει ως ευκαιρία. Μην ξεχνάμε ότι κι αυτή έχει ήδη ( παραλαμβάνει νωρίτερα σημαντικούς νέους εξοπλισμούς (υποβρύχια,
4. Ο/η επόμενος Πρόεδρος της Γαλλίας να μην δείξει την ίδια προσήλωση..
5. Να εμπλακούμε υπερβολικά σε επικίνδυνες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Αφρική κλπ.