Η διπλωματία του χαλβά και η Θράκη

16 Μαρτίου 202205:00

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

“Αναζητείται ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο διεκδίκησης, διαπραγμάτευσης και lobbying και κυρίως να υιοθετηθεί μία κινητικότητα με νέες ιδέες, με προβολή λύσεων και να αντιληφθούμε την πραγματικότητα που ίσως να σχετίζεται και με τα νέα “περάσματα” του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία και που ίσως μπορεί να βάλει και το Κυπριακό στο παιχνίδι… Η διπλωματία θέλει φαντασία..” επισημαίναμε ακριβώς έναν χρόνο πριν, χωρίς να μπορούσαμε να φαντασθούμε ότι απο την διπλωματία του καβγά θα περνούσαμε τόσο γρήγορα στην διπλωματία του χαλβά και μάλιστα με στραγάλια (Leblebi Helvasıείναι ένα πολύ δημοφιλές γλυκό στην Κωνσταντινούπολη, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά με γεύση που διαρκεί).

Την ίδια στιγμή ο προαιώνιος εχθρός του Γένους εξακολουθεί να εφαρμόζει τα όσα έχει από καιρό σχεδιάσει, με πεδία αναφοράς το Αιγαίο, την Θράκη και την Κύπρο που συμπεριλαμβάνει τις “γκρίζες ζώνες”, την κατάληψη απομακρυσμένων ελληνικών εδαφών, τον έλεγχο ελληνικού κυριαρχικού χώρου και κατάληψη μέρους της μη κατεχόμενης Κύπρου ή και όλης της Κύπρου.

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν μπορεί να πραγματοποιήθηκε υπό την σκιά της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, να είχε την δική της σημειολογία και σεναριολογία, αλλά ταυτόχρονα έχουμε την αίσθηση ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργος αντιλαμβάνεται τις τουρκικές μεθοδεύσεις του νεοοθωμανικού δόγματος Ερντογάν για σταδιακό περιορισμό της ελληνικής κυριαρχίας στο Αν. Αιγαίο και τα νησιά μας και την ικανοποίηση επιμερους κι ενδιαμέσων στόχων της αναθεωρημένης «νεοθωμανικής ατζέντας» στην Θράκη στα πλαίσια του ελληνοτουρκικού υβριδικού πολέμου.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Γραφείο του Πρωθυπουργού δεν εξέδωσε ξεχωριστή ανακοίνωση, ενώ στον διάλογο που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε ότι “Είμαι προσεκτικός στις διατυπώσεις μου γιατί όπως καταλαβαίνετε έχουμε μεγάλες διαφορές οι οποίες δεν γεφυρώνονται από τη μία στιγμή στην άλλη. “

Το κλίμα, άλλωστε, είχε διαμορφωθεί προ συναντήσεως και από τα μέσα ενημέρωσης, με τον τουρκικό τύπο να προαναγγέλει τον “βαρύ φάκελλο” και τον ελληνικό να μιλάει για “χαμηλές προσδοκίες”, ενώ αποτελεί “κοινό μυστικό” ότι η συνάντηση έγινε υπό την επίβλεψη του διεθνούς παράγοντα και ιδιαίτερα των ΗΠΑ, στα πλαίσια της multi track διπλωματίας που εφαρμόζουν (και) στα ελληνοτουρκικά.

Στο ανακοινωθέν της Τουρκικής Προεδρίας είδαμε ότι ετέθη και το “ζήτημα των μειονοτήτων” ενώ δύο ημέρες πριν, σίγουρα δεν είναι τυχαίοα ότι στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας είχαμε δει τον “θαρραλέο” κ. Τζεμήλ Καπζά (πρώην δήμαρχο Μύκης) και τον περιφερόμενο ιδιώτη θεολόγο κ. Ιμπραήμ Σερήφ ενδεδυμένο με κοστούμι και όχι με την ιερατική ενδυμασία του μουσουλμάνου πρωθιερέα της Κομοτηνής. Στην παρέα τους κι ο γνωστός δημοσιογράφος κ. Ιλχάν Ταχσίν.

Στην Θράκη την ίδια περίοδο παρατηρείται μία έντονη κινητικότητα των τοπικών δρώντων που υπαγορεύεται τόσο από την προοπτική διεξαγωγής προώρων εκλογών (ακόμη και προς τα τέλη Μαΐου του τρέχοντος έτους σύμφωνα με κάποιες διαρροές) όσο και από την “βιασύνη” του τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής ν’ανανεώσει τα πιόνια του στην τοπική και ίσως στην κεντρική πολιτική σκηνή με όχημα το εθνικιστικό κόμμα ΚΙΕΦ και πάντα στα πλαίσια του εν εξελίξει ε/τ υβριδικού πολέμου.

Πιο συγκεκριμένα οι μηχανισμοί του μειονοτικού παραϊερατείου μέσα από ένα πλέγμα δραστηριοτήτων:

Η “διπλωματία του καβγά και του χαλβά” με την λογική του κατευνασμού και των ευσεβών πόθων δεν φαίνεται να αποτελεί έναν μηχανισμό απόκρουσης της άνω περιγραφείσας επιθετικής πολιτικής της Άγκυρας στην Θράκη.

Η Ελληνική Πολιτεία καλείται άμεσα να εφαρμόσει με πυγμή και σιδερένια θέληση τα όσα περιέχονται

  • α) στην μελέτη της Ακαδημίας Αθηνών που είχε συνταχθεί με ευρεία συμμετοχή ερευνητών υπό την επιστημονική ευθύνη των ακαδημαϊκών Ξεν. Ζολώτα, Α. Θ. Αγγελοπούλου και Ιω. Πεσμαζόγλου,το 1994 (Πρακτικά της Ακαδημίας Αθηνών 69 (Β΄) (1994) 283-284) και κυκλοφορεί στο εμπόριο: «Η ανάπτυξη της Θράκης. Προκλήσεις και προοπτικές». Β΄ έκδοση. Αθήνα 1995, 232 σελίδες.
  • β)το πόρισμα της Διακομματικής για την Ανάπτυξη της Θράκης

Οι πολιτικές δυνάμεις της Χώρας, καλούνται

  • α)να επιλέξουν τα στελέχη που θα τους εκπροσωπήσουν στην Ελληνική Θράκη υπηρετώντας το Εθνικό Συμφέρον και
  • β) να αντιληφθούν ότι η Θράκη πλέον είναι υπόθεση του σκληρού πυρήνα της Άγκυρας, με τον Υπουργό Αμύνης κ. Χουλουσί Ακάρ και τις τουρκικές ΕΔ να εκπονούν και να εφαρμόζουν τα σχέδια της Γαλάζιας Πατρίδας με την Θράκη να αποτελεί έναν από τους πιο βασικούς στρατηγικούς στόχους.

Αντί επιλόγου διαβάστε ΕΔΩ

Τί σηματοδοτεί η παρουσία των ΤΕΔ στην εκδήλωση για τον Αχμέτ Σαδήκ στην Άγκυρα;

Αρθρογράφος