Η αφρικανική πανώλη των χοίρων απειλεί τους χοιροτρόφους της ΠΑΜΘ (video)

30 Ιουλίου 201908:18

Εντείνονται τα μέτρα προφύλαξης και επιτήρησης σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις και συνοριακά σημεία διέλευσης εντός της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μετά την επιβεβαίωση νέας εστίας αφρικανικής πανώλης των χοίρων, πριν από δέκα ημέρες (19/07), σε μεγάλη χοιροτροφική μονάδα στη Βουλγαρία, που αποτελεί και το πρώτο κρούσμα σε συστηματική εκμετάλλευση.

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες βρίσκονται σε υψηλή επαγρύπνηση, δεδομένου ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων αποτελεί μεγάλης μεταδοτικότητας νόσημα, και εφιστούν την προσοχή των χοιροτρόφων, των κυνηγών, των εμπλεκόμενων επαγγελματιών και κάθε εμπλεκόμενου φορέα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν συνολικά τρεις περιοχές της Βουλγαρίας, Πλέβεν, Ράζγκραντ και Ρούσε, έπειτα τον εντοπισμό κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε εκμεταλλεύσεις εμπορικής αξίας. Την ίδια ώρα, η νόσος εκδηλώθηκε με μεγάλη ταχύτητα και στη Ρουμανία, όπου έχουν ήδη ανιχνευθεί 416 εστίες κρουσμάτων σχεδόν σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Στη Βουλγαρία, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει μέχρι τις 31 Ιουλίου και στις τρεις περιφέρειες και σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο θα παραταθεί. Στην περιφέρεια του Ρούσε εντοπίστηκε μία νέα εστία της νόσου. Πρόκειται για εκμετάλλευση εμπορικής αξίας με περισσότερους από 40.000 χοίρους.

Στη Ρουμανία εντοπίστηκαν 416 εστίες κρουσμάτων σε περισσότερες από εκατό περιοχές της χώρας και έχουν ήδη θανατωθεί 372.325 γουρούνια από κτηνοτροφικές μονάδες. Εξάλλου, η αρμόδια υπηρεσία της χώρας, ANSVSA, ανακοίνωσε ότι κρούσματα αφρικανικής πανώλης εντοπίστηκαν και σε αγριόχοιρους, με τον αριθμό τους να υπερβαίνει τα 1.000.

Για την αποτροπή εισόδου της νόσου στη χώρα μας, είναι απαραίτητη η συνεργασία υπηρεσιών, η επαγρύπνηση  κτηνιάτρων (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα), κατόχων χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων και οικόσιτων χοίρων, υπεύθυνων σφαγείων, εμπόρων, κυνηγών, φορέων διαχείρισης απορριμμάτων των αεροδρομίων και των λιμένων, κυνηγετικών συλλόγων, θηροφυλάκων, δασικών υπηρεσιών, ορειβατικών συλλόγων, Φορέων Διαχείρισης βιοτόπων, ομίλων πεζοπορίας και συλλόγων κτηνοτρόφων, προς άμεση ενημέρωση της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής για οποιαδήποτε υποψία Αφρικανικής Πανώλης σε εκμεταλλεύσεις χοίρων (εντατικών, ημιεκτατικών εκτροφών μαύρων χοίρων, οικόσιτων χοίρων για ιδιωτική χρήση), ώστε να εφαρμοστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα του Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (Υ.Α. 260918/22.01.2009 (ΦΕΚ Β’ 75).

Κριτήρια όπως «η δυναμικότητα, η εμπορική δραστηριότητα, τα μέτρα βιοασφάλειας, ο πληθυσμός των χοίρων, η πυκνότητα των εκμεταλλεύσεων σε μια περιοχή, η παρουσία παραγόντων κινδύνου (ποτάμια, λίμνες υδατοσυλλογές)» λαμβάνονται υπόψη για την εκτίμηση της επικινδυνότητας μιας εκμετάλλευσης ή περιοχής, στο πλαίσιο της επαγρύπνησης και εντατικής επιτήρησης για τη νόσο, με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό και διερεύνηση οποιασδήποτε υποψίας της νόσου.

Στο πλαίσιο της παθητικής επιτήρησης της νόσου, θα πρέπει να διενεργείται λήψη δειγμάτων αίματος (ολικού και ορού) σε ζώντα ζώα και λήψη δειγμάτων από το σπλήνα, λεμφογάγγλια, οστών (για εξέταση του μυελού των οστών) από νεκρά ζώα, με συμβατή κλινική εικόνα. Η δειγματοληψία και αποστολή των δειγμάτων θα πρέπει να διενεργούνται πάντα σε συνεννόηση με το αρμόδιο εργαστήριο (Κτηνιατρικό Κέντρο Αθηνών).

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο προϊστάμενος υγείας ζώων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ΑΜΘ, Νίκος Φωτινιάς, επιβεβαίωσε ότι οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε υψηλή επαγρύπνηση για την αποτροπή της εισόδου του νοσήματος σε ελληνικό έδαφος, καθώς είναι η πρώτη φορά που η αφρικανική πανώλη των χοίρων πλησιάζει τόσο τα σύνορα της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος ιός δεν έχει εκδηλωθεί ποτέ στην Ελλάδα.

filadio_afrikaniki_panoli_xoiron_xoirotrofoi

Αρθρογράφος