Guardian: Η βία στην Ελλάδα απειλεί τη διάσωσή της

21 Σεπτεμβρίου 201319:15

Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, τέσσερα χρόνια αυστηρών μέτρων λιτότητας και του μεγαλύτερου οικονομικού πακέτου διάσωσης στην παγκόσμια ιστορία, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι Έλληνες έχουν περάσει σε άλλη «φάση», πέρα από τον φόβο, την κούραση και την μανία που έχουν προκαλέσει η φτώχεια και η ανεργία, που έχουν φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ.

Μαζί με τα δακρυγόνα, που εκτοξεύτηκαν τη Δευτέρα για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπάρχει μία νέα αίσθηση φόβου: η πεποίθηση ότι μπορεί να μην σωθούν ποτέ, και ακόμη χειρότερα, ότι μπορεί ο ένας να στραφεί απέναντι στον άλλον.

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων η Έλενα Σμιθ της βρετανικής εφημερίδας Guardian σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά.

«Δεν ήταν το σκηνικό που οι διεθνείς συντονιστές της Ελλάδας οραματίζονταν όταν επισκέφθηκαν τελευταία φορά τη χώρα εν μέσω του οικονομικού χάους της Ευρώπης. Όταν οι εκπρόσωποι της τρόικας κατέφθασαν τον Ιούνιο, τα λογιστικά ήταν χωρίς προβλήματα και η αξιολόγηση περιγράφηκε ως “σχεδόν βαρετή”. Η μεγάλη κρίση χρέους της Ελλάδας τελικά καταλάγιασε» ξεκινά το δημοσίευμα.

«Όταν οι επικεφαλής που εκπροσωπούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φθάσουν στην Ελλάδα την Κυριακή – για την αρχή μίας αξιολόγησης από την οποία εξαρτάται το μέλλον της Ελλάδας – θα βρουν μία χώρα στο χείλος του γκρεμού: ο λαός της διχασμένος όσο ποτέ, η διάθεσή του εύθραυστη, οι δρόμοι της σκηνικό μαχών μεταξύ αντιφασιστών και νεοναζιστών. Και τα συνδικάτα ετοιμοπόλεμα» γράφει η ανταποκρίτρια. Όπως αναφέρεται, κανένα κόμμα δεν έχει επωφεληθεί περισσότερο από την κρίση όσο η Χρυσή Αυγή «της οποίας το σήμα θυμίζει τη σβάστικα και η ηγεσία θαυμάζει ανοιχτά τον Αδόλφο Χίτλερ».

«Υπάρχουν φόβοι ότι εκτός και αν η πίεση προς την Ελλάδα χαλαρώσει , η χώρα θα ξανακυλήσει στον αλληλοσπαραγμό Δεξιάς – Αριστεράς που κράτησε τη χώρα διχασμένη, αιματοβαμμένη και φτωχή τη δεκαετία του 1940 και την απομόνωσε στα επτά χρόνια στρατιωτικής χούντας πριν την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974» προειδοποιεί η βρετανίδα ανταποκρίτρια. Και καταλήγει: «Οι Έλληνες αξιωματούχοι ελπίζουν ότι από τη στιγμή που θα εκλεγεί η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία, το Βερολίνο θα συμφωνήσει να συζητήσει τη διαγραφή του χρέους – κάτι που θεωρείται ως ο μοναδικός τρόπος προκειμένου να χαρακτηριστεί βιώσιμο το χρέος των 321 δισ. ευρώ. Αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από την πολιτική σταθερότητα και αυτή μόνο δεδομένη δεν είναι».

Πηγή : ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr