ΓΣΕΒΕΕ: Φόβοι για 170.000 νέα λουκέτα!

13 Μαρτίου 201322:02

Περίπου 170.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν κίνδυνο κλεισίματος μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο: μόνο στο δεύτερο μισό του 2012 χάθηκαν επιπλέον 61.000 θέσεις μισθωτής απασχόλησης, ενώ μέχρι το καλοκαίρι θα χαθούν άλλες 70.000!
ην ίδια στιγμή, ένας στους τρεις μικρομεσαίους επιχειρηματίες δεν περιμένει ανάκαμψη πριν από το 2020, ενώ ένας στους 15 έχει απελπιστεί και απαντά «ποτέ»(!), στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ).
Η έρευνα πραγματοποιείται από το 2009 και αποτελεί μια «ακτινογραφία» του κλίματος που επικρατεί στην πραγματική οικονομία, καθώς δείγμα της αποτελούν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις των κλάδων μεταποίησης, εμπορίου και υπηρεσιών, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 99% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΑ Ο ΤΖΙΡΟΣ
Στο β’ εξάμηνο του 2012 οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται σχεδόν κατά το ένα τρίτο (33,9%) σε σχέση με το α’ εξάμηνο του έτους, ενώ στις εμπορικές επιχειρήσεις η πτώση πωλήσεων είναι ακόμη μεγαλύτερη. Μόλις το 18,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η επιχείρηση είχε κέρδη το 2012 (20,1% το 2011), ενώ οι περισσότερες επιχειρήσεις (44,7%, έναντι 42,1% το 2011) προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στην κρίση, λειτουργώντας ακόμη και με ζημιές.
Την ίδια στιγμή, το 33% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών τοποθετεί χρονικά την ανάκαμψη της αγοράς από το 2020 και μετά, ενώ το 6,8% (δηλαδή, ένας στους δεκαπέντε) θεωρεί ότι η ανάκαμψη δεν θα έρθει ποτέ!
Ως άμεσο μέτρο για να σταματήσει η κατάρρευση των μισθών, του τζίρου και της ζήτησης, η ΓΣΕΒΕΕ προκρίνει την επαναφορά της επεκτασιμότητας στις συλλογικές συμβάσεις -κι αυτό παρά το ότι σήμερα μία στις δύο επιχειρήσεις (52,4%) αντιμετωπίζει προβλήματα στην έγκαιρη καταβολή των μισθών.

ΑΛΛΟΙ 195.000 ΑΝΕΡΓΟΙ…
Σύμφωνα με το μοντέλο του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, κατά το β’ εξάμηνο του 2012 χάθηκαν 61.000 θέσεις μισθωτής απασχόλησης, υπολογισμός που είναι μάλλον μετριοπαθής, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Ιούλιος-Νοέμβριος 2012).
Για το 2013, περίπου 170.000 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν κίνδυνο κλεισίματος (εκ των οποίων οι 64.000 στον κλάδο του εμπορίου). Από αυτές, το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι τελικώς θα βάλουν πράγματι λουκέτο οι 55.000 (οι 20.000 στον κλάδο του εμπορίου). Αυτό σημαίνει ότι, αν επαληθευτούν οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις της ΓΣΕΒΕΕ, τότε μέχρι το καλοκαίρι υπάρχει κίνδυνος απώλειας 69.000 θέσεων απασχόλησης συνολικά (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί), ενώ στο β’ εξάμηνο του 2013 η κατάσταση θα επιδεινωθεί, με απώλεια 126.000 επιπλέον θέσεων εργασίας -με απλά λόγια, εντός του 2013 υπολογίζεται ότι θα χαθούν συνολικά 195.000 θέσεις εργασίας.
Σημειωτέον ότι για κάθε μία πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα αντιστοιχούν περίπου τέσσερις απολύσεις (στην προηγούμενη έρευνα, τον Ιούλιο του 2012, η αναλογία ήταν 1 προς 7).
Και όσοι συνεχίζουν να εργάζονται, ωστόσο, δουλεύουν πολύ λιγότερες ώρες και αμείβονται με πολύ λιγότερα χρήματα: έξι στις δέκα επιχειρήσεις έχει προχωρήσει κατά το β’ εξάμηνο του 2012 σε μείωση τόσο των ωρών εργασίας όσο και των αποδοχών. Παράλληλα, το 47,7% των επιχειρήσεων με προσωπικό έχει προχωρήσει σε έμμεση μείωση του μισθολογικού κόστους, μειώνοντας ώρες ή ημέρες εργασίας. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα έτη 2010 και 2011 ήταν περί το 30%.

ΠΝΙΓΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΧΡΕΗ
Μία στις τρεις επιχειρήσεις (33,8%) έχει καθυστερημένες οφειλές σε προμηθευτές (το 30% και σε ενοίκια, τράπεζες και ΔΕΚΟ). Ένας στους έξι (17%) καθυστερεί να πληρώσει το ΙΚΑ, ενώ σχεδόν ένας τους δύο (43%) προτιμά να μείνει ο ίδιος ανασφάλιστος, μην πληρώνοντας εισφορές στον ΟΑΕΕ. Οι επιχειρήσεις που καθυστερούν να αποπληρώσουν οφειλές προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 25%, ενώ πάνω από τις μισές επιχειρήσεις του δείγματος (51,1%) εκτιμούν ότι το 2013 δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Για να καλύψουν τις υποχρεώσεις της επιχείρησής τους, οκτώ στους δέκα χρησιμοποιούν χρήματα από τις αποταμιεύσεις τους, ενώ ένας στους πέντε (21,5%) έχει βγάλει στο σφυρί την περιουσία της οικογένειάς του.

Επιχειρήσεις: «Βρήκαν πάτο» στην προσπάθεια μείωσης των τιμών

Το 83,7% των επιχειρήσεων του δείγματος έχει προχωρήσει στη διάρκεια των τελευταίων 2,5 ετών σε μείωση των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχουν, όμως δεν μπορούν να συνεχίσουν τη μείωση των τιμών, κυρίως εξαιτίας της «κρατικής ακρίβειας» -ένας στους δύο (50,9%) θεωρεί ότι επιβαρύνεται πολύ από φόρους, λογαριασμούς ΔΕΚΟ και ενεργειακό κόστος, ενώ για μόλις το 5% των επιχειρήσεων φταίει το μισθολογικό κόστος για το ότι δεν μπορεί να ρίξει περαιτέρω τις τιμές.
Την ίδια στιγμή, το ποσοστό των επιχειρηματιών που θεωρούν ότι οι καταθέσεις τους είναι ασφαλείς κάπου έξω («αλλού») από το συμβατικό τραπεζικό σύστημα (εγχώριο ή ξένο) έχει αυξηθεί. Η συμπεριφορά αυτή ενισχύεται, μεταξύ των άλλων, και από την παρατεταμένη φημολογία περί κατάσχεσης και δήμευσης των καταθέσεων, δημοσίευσης στοιχείων καταθετών και αναδρομικής φορολόγησης των τόκων.
Το ποσοστό των επιχειρηματιών που θεωρούν ότι η χώρα δεν έχει αποφύγει τον κίνδυνο χρεοκοπίας μειώθηκε από 54,3% (στο α’ εξάμηνο 2012) σε 44,9% (στο β’ εξάμηνο του ίδιου έτους). Αυτή η υποχώρηση της απαισιοδοξίας, ωστόσο, δεν έχει περάσει στην ίδια την επιχειρηματική δραστηριότητα…

Σχεδόν 9 στους 10 δεν θέλουν ανοιχτή αγορά τις Κυριακές

Οι έμποροι, σε συντριπτικά ποσοστά (85%), αποδοκιμάζουν το ενδεχόμενο ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, θεωρώντας ότι μια τέτοια ρύθμιση δεν θα έχει θετική επίδραση ούτε στη ζήτηση, αλλά ούτε και στην απασχόληση. Αυτό ενισχύεται και από την έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα, σύμφωνα με την οποία το 68,8% των νοικοκυριών επιλέγει αποκλειστικώς τους δύο μήνες των εκπτώσεων για τις αγορές του…
makthess.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr