Γιώργος Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα δεν θα κάνει πίσω στις εθνικές γραμμές – Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα επί του εδάφους στο Κυπριακό

4 Ιουλίου 202323:26

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη (Λευκωσία, 04.07.2023)

Είναι πράγματι ιστορικές οι στιγμές που ζούμε. Η συγκυρία είναι αρκετά επιβαρυμένη περιφερειακά και διεθνώς. Νομίζω ότι οι προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες. Θα πρέπει, στο πλαίσιο της κοινής μας κατανόησης και της συναντίληψης του τρόπου με τον οποίο θα πρέπει να προάγονται τα εθνικά μας συμφέροντα, να φροντίσουμε έτσι ώστε το Κυπριακό να τύχει της δίκαιης, βιώσιμης λύσης, την οποία όλοι επιθυμούμε. Νομίζω ότι είναι ακόμη μία ιστορική ευκαιρία να δοκιμάσουμε, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία φαίνεται να αναλαμβάνει έναν πιο ενεργό ρόλο χάρη και στις δικές σας προσωπικές προσπάθειες και στη στήριξη του Πρωθυπουργού της Ελλάδος. Νομίζω ότι οι καιροί θα δείξουν ότι είναι μεγάλη η πρόκληση αλλά και μεγάλη η ευκαιρία.

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Κόμπο (Λευκωσία, 04.07.2023)

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Κόμπο (Λευκωσία, 04.07.2023)Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Αγαπητέ φίλε Κωνσταντίνε,

Επιτρέψτε μου, πρώτα απ’ όλα, να αναφερθώ στο δυστυχές συμβάν και να απευθύνω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του νεαρού Εύελπι ο οποίος έχασε τη ζωή του πριν από λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια ασκήσεων στην Ελλάδα.

Με μεγάλη χαρά και βαθύτατη συγκίνηση βρίσκομαι σήμερα στη Μεγαλόνησο, στην πρώτη επίσκεψή μου από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντα του Υπουργού Εξωτερικών.

Νωρίτερα σήμερα έγινα δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον οποίο, όπως και με εσάς κ. Υπουργέ, είχαμε μια διεξοδική συζήτηση για όλα τα θέματα τα οποία αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο. Πρωτίστως, βεβαίως, για το ζήτημα των τελευταίων εξελίξεων στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Όπως επίσης και για μια σειρά από θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Μου δίνεται η ευκαιρία να επαναλάβω και δημοσίως ότι η εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού ζητήματος, παραμένει κορυφαία εθνική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος. Μια λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας εντός του πλαισίου που ορίζουν οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Σημαντικός στόχος είναι η Κύπρος και ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να απαλλαγούν από τον τουρκικό στρατό κατοχής και το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και των δικαιωμάτων επέμβασης οποιουδήποτε στις κυπριακές υποθέσεις. Η λύση θα πρέπει να είναι λειτουργική και να δώσει στην επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία το μέλλον που της αξίζει. Να διασφαλίζει, επίσης, την απρόσκοπτη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πλήρης συντονισμός μας με την Κυπριακή Δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα αποτελεί τη σταθερή πυξίδα για την Ελλάδα και θεμέλιο λίθο της πολιτικής μας στο Κυπριακό. Δεν πρόκειται να δεχθούμε με κανέναν τρόπο τετελεσμένα επί του εδάφους.

Η προσωπική σας συμβολή, κ. Υπουργέ, σε αυτό το άριστο κλίμα συνεργασίας είναι αδιαμφισβήτητη. Ήδη, οι τρεις επισκέψεις που έχετε πραγματοποιήσει τους τελευταίους τρεις μήνες υπήρξαν ιδιαίτερα εποικοδομητικές, προσερχόμενος στην Ελλάδα.

Με το ίδιο πνεύμα φιλίας και αλληλοεκτίμησης βρίσκομαι σήμερα εδώ, προκειμένου να δώσω το μήνυμα ότι η Ελλάδα στηρίζει με συνέπεια την Κύπρο στην επανεκκίνηση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού.

Όπως γνωρίζετε, στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε πλήρη υποστήριξη στο αίτημα της Κύπρου για την ανάληψη ενεργότερου ρόλου της ΕΕ στη βάση των προτάσεων του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Την ίδια σταθερή στήριξη θα συνεχίσει να παρέχει η Ελλάδα και στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Με άξονα τον πλήρη σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, Ελλάδα και Κύπρος πορεύονται μαζί, τόσο σε διμερές, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής μας.

Ελλάδα και Κύπρος έχουν εμβαθύνει με παραδειγματικό τρόπο στη διμερή ενεργειακή συνεργασία, δίνοντας έμφαση στην πράσινη μετάβαση, όπως και σε άλλα ζητήματα διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως είναι η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού, καθώς επίσης και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πέραν των άριστων διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων, Ελλάδα και Κύπρος έχουν καταφέρει να αποτελέσουν κινητήριο δύναμη για τη δημιουργία τριμερών και πολυμερών σχημάτων, μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την εξωτερική πολιτική των χωρών μας. Έχοντας επίγνωση των προκλήσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, επιδιώκουμε σταθερά την εδραίωση ενός περιφερειακού πλαισίου ασφάλειας, μέσω του διαλόγου, της συνεργασίας και της προσήλωσης όλων των πλευρών στο Διεθνές Δίκαιο. Τα σχήματα αυτά δεν αποκλείουν κανένα, πάντα όμως υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται σεβαστές οι αρχές και οι αξίες του Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και η πιστή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου.

Υποστηρίζουμε σθεναρά την τριμερή συνεργασία Ελλάδας -Κύπρου-Ισραήλ και με την συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στον μηχανισμό 3+1. Αξιολογούμε το σχήμα αυτό ως ουσιαστικό εργαλείο προώθησης συνθηκών ειρήνης, και σταθερότητας.

Ομοίως, επενδύουμε στο σημαντικό τριμερές σχήμα συνεργασίας με την Αίγυπτο και αντίστοιχα με τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη

Αναφορικά με την Τουρκία, κύριε Υπουργέ, είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε το τρέχον θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί και να διαμορφώσουμε συνθήκες για διάλογο, βασισμένο στο Δίκαιο της Θάλασσας, με στόχο τη διευθέτηση της διμερούς διαφοράς περί οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Μένει να διαπιστώσουμε αν και η Τουρκία επιθυμεί ειλικρινά να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι η Ελλάδα θα κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της και στις εθνικές της προτεραιότητες. Μείζονα προτεραιότητα συνιστά η δίκαιη επίλυση του Κυπριακού.

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ, φίλε Κωνσταντίνε,
Θα ήθελα να επισημάνω ότι στις παραδοσιακά ισχυρά φιλικές, αδελφικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ μας προστίθεται και η δική μας φιλική, από μακρού χρόνου σχέση, μια παράλληλη πορεία στον ακαδημαϊκό χώρο, και σήμερα στην πολιτική, η οποία θα εδραιώσει και θα εμβαθύνει αυτούς τους ιστορικούς δεσμούς.

Για μια φορά ακόμη, να ευχαριστήσω για τις ειλικρινείς, φιλικές συνομιλίες που είχαμε, καθώς και για τη θερμή φιλοξενία και επιφυλάσσομαι σύντομα να τα πούμε και στην Αθήνα.

Αρθρογράφος