Γιατί κάηκε η Β/Α Αττική;

15 Αυγούστου 202412:04

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η Αττική μας στέλνει τον δικό της θρήνο αυτές τις μέρες που έρχεται να ενωθεί με την θλίψη για την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Η φωτιά τις 11/8/2024 σκόρπισε την θλίψη για την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, πόνο και οργή για χαμένες περιουσίες και περισσότερα από 100.000 στρέμματα καμμένης γης, και -μέχρι στιγμής- ζημιές σε 130 κτίρια, εκ των οποίων 112 σε κατοικίες, 13 σε αποθήκες, 2 σε δημόσια κτίρια και 3 σε επαγγελματικούς χώρους.

Στην φωτιά της Β/Α Αττικής όλα έγιναν σωστά την λάθος στιγμή. Εφαρμόσθηκε το ίδιο σχέδιο που έχει τεθεί σε εφαρμογή φέτος από τους αρμοδίους από την 1/5/2024 όπου έχουν αντιμετωπισθεί 3.500 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα. Τί πήγε λάθος όμως;

Οι ειδικοί σε θέματα πολιτικής προστασίας με τεραστία εμπειρία στα θέματα πυρόσβεσης, σε σχετικά ερωτήματά μας, επισημαίνουν τα ακόλουθα ως βασικές αιτίες για την μεγάλη φετινή καταστροφή:

  • Δεν υπάρχει χάρτης επικινδυνότητας της πολιτικής προστασίας και φυσικά, τακτική ανάλυση της φωτιάς ώστε να ξέρουν οι πυροσβέστες πού όντως, μπορούν να σταματήσουν το πύρινο μέτωπο.Ο υπάρχον χρονολογείται από το 1980, παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως κύρια πηγή πληροφοριών για τον στρατηγικό σχεδιασμό μέτρων διαχείρισης κινδύνου πυρκαγιάς. Εν τω μεταξύ είναι διαθέσιμα όσα χρειάζεται για τον ‘εκσυγχρονισμό].
  • Η φωτιά συνοδευόταν από δυνατούς ανέμους, έντονες ριπές, ακραία επιθετικότητα, ενώ παρουσιάστηκε πολύ έντονα και το φαινόμενο της κηλίδωσης που δημιούργησε ςκαι τα περισσότερα προβλήματα, με τη δημιουργία πολλών εστιών σε μεγάλες αποστάσεις.Δημιουργήθηκε ένα τεράστιο ενιαίο μέτωπο σε σχήμα Π που στην πορεία του κατέφαγε τα πάντα.
  • Η συγκεκριμένη πυρκαγιά συνδύασε χαρακτηριστικά δασικού ιστού και αστικού τύπου, πριν περάσει στον βαρύ οικιστικό ιστό. Τότε εμφανίσθηκαν τα σοβαρά προβλήματα, αφού εκεί υπήρχαν οικείες, βιοτεχνίες, μαγαζιά, σχολεία. Βρήκε πλούσια ύλη για να κάψει, δημιούργησε άλλες συνθήκες και δυσκόλεψε και τις εναέριες δυνάμεις, με τον καπνό.Απαιτείται ειδική εστίαση στην αξιολόγηση των δασικών πυρκαγιών στη διεπαφή «άγριας» περιοχής και πόλης (wildland-urban interface -WUI)
  • Λόγω κλιματικής αλλαγής υπήρχε πλούσια και ξηρή καύσιμη ύλη που εξαιτίας της η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη. Έγινε επικίνδυνη για τους πολίτες, εξ ου και είχαμε πολλά φαινόμενα εγκλωβισμού.
  • Δεν έχουν πληρωθεί τα κενά προσωπικού στην πυρόσβεση. Προσλήψεις έγιναν φέτος με την πρόσληψη 650 δασοκομάντος, οι οποίοι λειτουργούν ως πεζοπόρο τμήμα. Μπαίνουν σε βάθος χιλιομέτρων στα δάση και πατούν την μπότα τους για να σβήσει η φωτιά.Προφανώς δεν είναι αρκετέςΣτο νέο οργανόγραμμα που βγήκε με ΦΕΚ το Νοέμβριο του 2022 έχουν δημιουργηθεί 3.650 οργανικές θέσεις. Ελήφθησαν υπ όψιν διάφοροι παράγοντες, όπως η συνταξιοδοτική ροή που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια -κάθε έτος φεύγουν από 80 έως 150 άτομα-, συν ο μεγάλος μέσος όρος ηλικίας -είναι τα 50 έτη- και τώρα το νούμερο είναι 4.000.
  • Ο εξοπλισμός είναι γερασμένος (κάποια οχήματα έχουν ηλικία 30 ετών), από το 2021 ‘τρέχει’ το εξοπλιστικό πρόγραμμα «Αιγίς»» του προϋπολογισμού των περίπου 2.000.000.000 ευρώ. αλλά όπως είπε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός τα αποτελέσματα θα τα δούμε σε 3 (ή σε 5) χρόνια.
  • Πρέπει να δοθεί (το είπε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός) έμφαση στην πρόληψη με μέτρα όπως και η χρήση φορολογικών κινήτρων για τους ιδιώτες-ιδιοκτήτες δασικών εκτάσεων που φέρουν προληπτική φροντίδα (όπως η μείωση καύσιμης ύλης) στις ιδιοκτησίες τους, αλλά και κίνητρα τόνωσης των δασικών δραστηριοτήτων που απαιτούν επενδύσεις (όπως κτηνοτροφία, τοπικά εργοστάσια επεξεργασίας δασικών προϊόντων), οι οποίες αυξάνουν την τοπική απασχόληση και μειώνουν την καύσιμη ύλη.
  • Οι ειδικοί προτείνουν να ξεχάσουμε την αντιπυρική περίοδο όπως τη ξέρουμε τώρα, αφού δεδομένης της κλιματικής κρίσης αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι δασικές πυρκαγιές εκτός της ‘παραδοσιακής’ εποχής και παραπέμπουν στην μελέτη και τη ακόλουθης έκθεσης την οποία τον Σεπτέμβριο του 2023 η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συντάχθηκε από ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων, για τη διαχείριση των πυρκαγιών στη χώρα.
    Αυτή παραδόθηκε το 2024, είχε 94 σελίδες και περιλάμβανε ουκ ολίγες παρατηρήσεις για τις ελλείψεις, όπως και τις προτεινόμενες λύσεις για τα προβλήματα μας. https://civil-protection-knowledge-network.europa.eu/system/files/2024-06/EL%20Peer%20Review_final%20report_0.pdf
  • Σε αυτή την αλυσίδα αδυναμιών και παραλείψεων συμμετέχουν και οι Δήμοι όπως και η Περιφέρεια (αυτό ισχύει σε όλη την Ελλάδα) καθώς βλέπουμε στην πράξη ότι όλα είναι καλά επί χάρτου ως προς την αντιπυρική προστασία, αλλά δυστυχώς την κρίσιμη στιγμή τίποτα δεν λειτουργεί όπως θα’πρεπε.

Μεγάλη η συμβολή και το φιλότιμο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας όπως και των Εθελοντών!!

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειάζεται δουλειά στο κομμάτι της πρόληψης

Προχωρούν οι αυτοψίες της ΓΔΑΕΦΚ στην Αττική – 78 ακατάλληλες προς χρήση κατοικίες μέχρι τώρα

Ανακοίνωση για τους Πληγέντες από την Πυρκαγιά στην Αττική – Υποβολή αιτήσεων για κρατική αρωγή, στεγαστική συνδρομή και κάλυψη οικοσκευής

Κοινό δελτίο τύπου των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας

702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 190 οχήματα και 32 εναέρια μέσα έδωσαν την μάχη με την φωτιά στην Αττική – Ο πρώτος απολογισμός(video)

Αρθρογράφος