Γιατί δεν συμφώνησαν κυβέρνηση Τρόικα

14 Μαρτίου 201308:50

Μία δύσκολη εξίσωση καλείται να λύσει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στις απαιτήσεις των δανειστών από τη μία πλευρά που επικαλούνται τις δεσμεύσεις της χώρας και στην πίεση της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου που ζητούν χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας από την άλλη.

Η χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού με τους ελεγκτές της Τρόικας δεν κατέληξε σε συμβιβασμό και έτσι οι διαπραγματεύσεις πήραν παράταση μέχρι το τελός του μήνα. Το κλιμάκιο των ελεγκτών θα αποχωρήσει και θα επιστρέψει στο τέλος Μαρτίου. Πάντως ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα πάρουμε την δόση του Μαρτίου. Αισιόδοξος ήταν όμως και για τα υπόλοιπα θέματα για τα οποία είπε ότι έχει καλυφθεί σημαντική απόσταση και ότι θα κλείσουν μέχρι την επιστροφή των ελεγκτών.

Με όλα τα θέματα ανοικτά ο πρωθυπουργός αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Το θέμα της Ελλάδας δεν είναι στην ατζέντα ωστόσο ο κ. Σαμαράς θα το συζητήσει στις κατ ιδίαν συναντήσεις του με τους αξιωματούχους και τους πρωθυπουργούς της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός θα θέσει το συνολικότερο ζήτημα της χώρας που σχετίζεται με την παρατεταμένη ύφεση και την εφιαλτική ανεργία που ναρκοθετεί τις προσπάθειες ανάκαμψης και δημιουργεί κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης. “Δεν ζητάμε χάρη, εφαρμόζουμε τις δεσμεύσεις μας, αλλά και εκείνοι πρέπει να κατανοήσουν την κατάσταση και να δείξουν ευελιξία χαλαρώνοντας την λιτότητα” έλεγε συνεργάτης του κ. Σαμαρά μετά την άκαρπη συνάντηση με το κλιμάκιο της Τρόικας.

Σημείο τριβής με τους εκπροσώπους των δανειστών είναι το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων. Η τρόικα ζητά να γίνουν απολύσεις και επικαλείται ότι ο αρμόδιος υπουργός κ. Αντώνης Μανιτάκης δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει οργανογράμματα των υπηρεσιών και χρονοδιάγραμμα μετακινήσεων ή αποχωρήσεων. Ο κ. Μανιτάκης έδωσε χθες νέο σχέδιο το οποίο όμως και πάλι δεν ικανοποίηση την Τρόικα. Σύμφωνα δε με πληροφορίες δυσαρέσκεια για τον υπουργό και τους χειρισμούς του εκφράζει και ο πρωθυπουργός. Δεύτερη σοβαρή διαφωνία είναι για τη είσπραξη της φορολογίας των ακινήτων. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για αντικατάσταση του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, η Τρόικα όμως επιμένει στην παράταση του μέτρου για μία ακόμη χρονιά.

Η Τρόικα έχει απορρίψει την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% όπως και την κατάργηση του μέτρου για το πετρέλαιο θέρμανσης. Ανοικτό είναι πάντα το ζήτημα των δόσεων για την αποπληρωμή των οφειλών των πολιτών προς το δημόσιο. Υπάρχουν και τα μικρότερης εμβέλειας θέματα όπως η ρύθμιση των δόσεων για το ΙΚΑ και τα χρέη των δήμων για τα οποία συνεχίζεται η συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια καθώς και το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ για τα οποία εκτιμάται ότι θα βρεθεί λύση όπως και στο θέμα της ρύθμισης των δανείων προς τις τράπεζες.

Εφόσον οι ελεγκές έφυγαν χωρίς συμφωνία εκ των πραγμάτων η διαπραγμάτευση μεταφέρεται στους πολιτικούς τους προισταμένους με τους οποίους θα έχει διαβουλεύσεις το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός. Οι εκπρόσωποι των δανειστών υποστηρίζουν ότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις τόσο στην διοικητική μεταρρύθμιση όσο και στην φορολογική μεταρρύθμιση και στην αλλαγή του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και επιμένουν ότι το δημοσιονομικό πρόγραμμα θα εξωκύλει σημαντικά. Η κυβέρνηση από την πλευρά της λέει ότι οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας έχουν εξαντληθεί και παράλληλα ότι οι αποκλείσεις στα έσοδα θα καλυφθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Είναι η δεύτερη φορά που η Τρόικα αποχωρεί από την χώρα χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία. Η πρώτη φορά ήταν τον Σεπτέμβριο του 2011 όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αναγκάστηκε να πάει στην έδρα του ΔΝΤ ζητώντας από τους εκπροσώπους των δανειστών να επιστρέψουν. Αυτή την φορά δεν υπήρξε ρήξη ωστόσο θα είναι δύσκολο για τον πρωθυπουργό να μεταστρέψει τους δανειστές και θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις που θα έχει σε επίπεδο κορυφής.
Το αδιέξοδο δημιουργεί νευρικότητα στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης με τον κ. Φώτη Κουβέλη να δέχεται την μεγαλύτερη πίεση να εγκαταλείψει τις θέσεις του για τις απολύσεις, το χαράτσι και τη ρύθμιση των οφειλών προς το δημόσιο. Ανησυχία όμως υπάρχει και στο εσωτερικό των βουλευτών της συμπολίτευσης στους οποίους είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες το τελευταίο διάστημα. Δυσαρέσεια εκφράζουν οι βουλευτές και για τον κ. Στουρνάρα για τον οποίο λένε ότι αντί να διαπραγματεύεται ταυτίστηκε με τις θέσεις της Τρόικας.

Φυσικά θα καταβληθεί προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή και να δωθεί η εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι θα επιτευχθεί ένας έντιμος συμβιβασμός. Ο πρωθυπουργός έχει υπέρ του το πραγματικό επιχείρημα ότι σε διαφορετική περίπτωση απειλείται με αποσταθεροποίηση η κυβέρνηση και η χώρα. Σε κάθε περίπτωση το παιχνίδι με τις ηγεσίες της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι ανοικτό όσο και δύσκολο.

www.protothema.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr