Γιατί δεν μαθαίνουμε;

13 Ιουλίου 201908:09

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ένα χρόνο μετά την τραγωδία στο Μάτι , όταν παραδοθήκαμε στις φλόγες και η Χώρα βυθίσθηκε στο θρήνο του θανάτου βρεθήκαμε προ των πυλών του Αχέροντα σχεδόν με πανομοιότυπο τρόπο….

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρέπει όντως να εκπληρώσει το Τάμα του στον Παμμέγιστο Ταξιάρχη διότι ελέω Θείας Πρόνοιας αποφύγαμε τα χειρότερα.

Στην περιοχή δε της Μάκρης και των Δικέλλων, ο γράφων είναι πεπεισμένος ότι η Χάρη της Αγίας Παρασκευής προστάτεψε τα παιδιά (μας) στις κατασκηνώσεις που λειτουργούν στο παρακείμενο χώρο.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν σοβαρότατες ενδείξεις και πλήθος πληροφοριών για την πιθανή εξέλιξη ενός ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ακραίου καιρικού φαινομένου , δεν προκύπτει ότι λειτούργησε τελέσφορα, ή καλύτερα προκύπτει ότι ΑΠΕΤΥΧΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ, από αμέλεια ή ολιγωρία τω ν υπευθύνων.

Προσπαθώντας να εντοπίσουμε τους αρμόδιους βρεθήκαμε σε ένα θεσμικό πλαίσιο πολιτικής προστασίας με κύριο στοιχείο την πολυαρχία και την γραφειοκρατία, καθώς στην πρόληψη των καταστροφών η άσκηση εννέα (9) αρμοδιοτήτων πρέπει να γίνει συντονισμένα από 45 φορείς και στην αντιμετώπιση του συμβάντος 11 αρμοδιότητες συν-ασκούνται από 17 φορείς.

Είναι αξιοσημείωτο ότι κατά την τελευταία δεκαετία διατέθηκαν για τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής προστασίας περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία όμως δεν φαίνεται να έχουν αποδώσει καρπούς.

Έχοντας δεδομένη την τραγωδία στην Αττική (και όχι μόνον) το 2018, θα περίμενε κάποιος μεγαλύτερη ευαισθησία από τους τοπικούς φορείς ειδικά σε τουριστικές περιοχές σε ζητήματα πολιτικής προστασίας και αστικής ασφάλειας.

Αν ανατρέξει κανείς στις ιστοσελίδες περιφερειών, δήμων και εμπλεκομένων φορέων την 10 Ιουλίου 2019 δεν θα βρει ούτε καν τις στοιχειώδεις οδηγίες της πολιτικής προστασίας και το ίδιο ισχύει και στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που διατηρούνται στο διαδίκτυο.

Οι υπεύθυνοι κατασκηνώσεων, υπηρεσιών εστίασης, κέντρων υπαιθρίων δραστηριοτήτων και κάτοικοι δεν είχαν ενημερωθεί με την ένταση που απαιτείται και είναι χαρακτηριστικό για το ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην μη τήρηση κανόνων ασφαλείας σε ανάλογες περιπτώσεις, ενισχύοντας τον βαθμό ευπάθειας, και τρωτότητας των συγκεκριμένων χώρων και του περιβάλλοντός τους.

Ένα χρόνο μετά την τραγωδία στο Μάτι, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δεν διαθέτει αγγλική ιστοσελίδα με ανακοινώσεις άμεσου ενδιαφέροντος και είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι αλλοδαποί παραθεριστές δεν είχαν καμία ενημέρωση ούτε καν μεταφρασμένο το έκτακτο μετεωρολογικό δελτίο που γνωρίζαμε από το βράδυ της Τρίτης.

Η απουσία κουλτούρας ασφαλείας αναδεικνύεται στον μέγιστο βαθμό εκεί που ακριβώς δεν θα έπρεπε: στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Στρατού και ειδικά στα ΚΑΑΥ της Ν . Φώκαιας και της Ν. Μάκρης Αλεξανδρούπολης.

Το βράδυ της Τετάρτης και τα ξημερώματα της Πέμπτης αν και η δημόσια συζήτηση και τα σώου των συσκέψεων περιορίσθηκαν στην επάρκεια των εμπλεκομένων μερών κατά την αντιμετώπιση του καταστροφικού γεγονότος, είναι σημαντικό να αναφερθεί και η αποτυχία του συστήματος πρόληψης.

Η καταστολή και η αποκατάσταση των συνεπειών της καταστροφής απλώς θα αναδείξουν τις αρνητικές επιδόσεις και τα επαχθή αποτελέσματα από το έλλειμμα πρόληψης αφήνοντας πίσω τους όμως 7 νεκρούς συνανθρώπους μας και 120 τραυματίες .

Οι καταστροφές στο αγροτικό κεφάλαιο και τις υποδομές επιβάλλεται να αντιμετωπισθούν ως προς τις συνέπειές τους και να ενισχυθούν μέσω αποζημιώσεων κι εκτάκτων επιδοτήσεων κι ενισχύσεων και προς την σωστή κατεύθυνηση κινούνται οι αρμόδιοι φορείς και η πολιτική ηγεσία.

Ας αφήσουμε,όμως, κατά μέρος τα σώου της πολιτικής (ψευδο)επικοινωνίας και ας φροντίσουμε να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα ανοργανωσιάς κι εγκληματικής αμέλειας. Τεράστια ευθύνη, βεβαίως, φέρουν και οι πολίτες ως προς τον βαθμό αυτοοργάνωσης κι αυτορύθμισής και συμμόρφωσής τους στις συστάσεις της Πολιτείας. Η επικαιροποίηση των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας θεωρείτα, πλέον, επιβεβλημένη!

Ωστόσο,για τους 7 νεκρούς συνανθρώπους μας , τους 120+ τραυματίες και την ψυχική οδύνη παιδιών κι ενηλίκων δεν ευθύνεται (η προβλεφθείσα) κλιματική αλλαγή….

Αρθρογράφος