Για τέταρτη νύχτα καίγεται ο Έβρος- Τα αναπάντητα ερωτήματα της καταστροφής

25 Ιουλίου 202200:14

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα η καταστροφή που προκαλούν τα πύρινα μέτωπα στο Ν. Έβρου με κεντρικό ζήτημα την τραγωδία που γράφεται στο Δάσος της Δαδιάς.

Σε κίνδυνο η Λυκόφη καθώς οι φλόγες έχουν φθάσει στην ΕΟ Αλεξανδρούπολης – Σουφλίου.

Έκλεισε η εθνική οδός Αλεξανδρούπολης-Σουφλίου, γιατί η φωτιά πλησιάζει στον δρόμο προς Λυκόφη – Νέα εκκένωση Δαδιάς

Με απόφαση της Αστυνομίας, έκλεισε η εθνική οδός Αλεξανδρούπολης-Σουφλίου από το ύψος του χωριού Λύρα και μέχρι τον κόμβο της Δαδιάς, γιατί η φωτιά επεκτάθηκε προς το χωριό Λυκόφη και πλησιάζει στον κάθετο άξονα που περνάει έξω από το χωριό.

Η κυκλοφορία για όσους κινούνται από Σουφλί προς Αλεξανδρούπολη εκτρέπεται μέσω του χωριού Γιαννούλη από τον ορεινό όγκο και για όσους κινούνται από Αλεξανδρούπολη προς Σουφλί από τον κόμβο Λύρας, Λαγυνών μέσα από τον κάμπο της Λυκόφης και της Κορνοφωλιάς.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη έως τραγική, αφού αρχικά οι τεράστιες φλόγες απείλησαν και πάλι το χωριό της Δαδιάς, με αποτέλεσμα η Πολιτική Προστασία να στείλει μέσω του 112 νέο μήνυμα εκκένωσης του χωριού, σε όσους από τους κατοίκους είχαν επιστρέψει εκεί την ημέρα.

WWF: Οδυνηρή οικολογική καταστροφή στη Δαδιά

Έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές πραγματοποίησε στις 18:50 ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι.

Ακολουθεί το κείμενο της ενημέρωσης:

«Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

141 δασικές πυρκαγιές κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το τελευταίο τριήμερο.

Το σύνολο των πυρκαγιών αυτών αντιμετωπίστηκαν με την άμεση ανταπόκριση του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και οι περισσότερες  τέθηκαν υπό έλεγχο σε πρώτο χρόνο.

Πάρα ταύτα βρίσκονται σε εξέλιξη πυρκαγιές και τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Σουφλί Έβρου, η κύρια προσπάθεια των επιχειρήσεων αυτή την ώρα επικεντρώνεται στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, ένα πολύτιμο και μοναδικής οικολογικής σημασίας δασικό οικοσύστημα.

Από την πρώτη στιγμή γνωρίζαμε τις μεγάλες δυσχέρειες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε και που έχουν να κάνουν με την πολύ πυκνή βλάστηση, την γεωμορφολογία του εδάφους, τις απότομες κλίσεις και το πιο σημαντικό, τις συνεχείς εναλλαγές κατεύθυνσης και έντασης του ανέμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού που αναφέρουμε είναι ότι ενώ επιχειρούσαμε στο νοτιοδυτικό κομμάτι του ενεργού μετώπου, όπου είναι ο πυρήνας του Δάσους, μια απότομη αλλαγή φοράς του ανέμου πυροδότησε νέο μέτωπο στο  βόρειο τμήμα, πλησίον του χωριού Δαδιά. Αυτός είναι και ο λόγος που χθες βράδυ στις 23:50 ενεργοποιήθηκε το 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων προς Γιαννούλη-Σουφλί.

Επιχειρούν αδιάκοπα 320 Πυροσβέστες  με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου οι οποίες κατευθύνουν τους υλοτόμους των δασικών συνεταιρισμών της περιοχής και των όμορων δασαρχείων Διδυμότειχου και Αλεξανδρούπολης οι οποίοι δημιουργούν επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες και διαπλατύνουν υφιστάμενες.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει, 8 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα. Επίσης συνδράμει  η τοπική αυτοδιοίκηση που έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων και μηχανημάτων.

 Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχουν τεθεί  σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, παρέχουν κάθε συνδρομή, ενώ συνδράμουν πολλοί εθελοντές πυροσβέστες με  υδροφόρα οχήματα

Ακόμη σε εξέλιξη βρίσκεται μια δασική πυρκαγιά στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, η οποία έχει σαν σημείο έναρξης την  περιοχή Καστρί, και επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 οχήματα ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες από την τοπική αυτοδιοίκηση. Επιχειρούν από αέρος 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Από το 112, στις  23-07-2022 εκδόθηκαν τα εξής μηνυματα προληπτικής απομάκρυνσής των κατοίκων για την ασφάλειά τους:

Στις 11:25 χθες από Βατερά προς Πολιχνίτο, σήμερα στις 13:30 από Βρίσα προς Πολιχνίτο και στις 15:10 από Σταυρό προς Βατερά.

Η πολύ δύσκολη επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται  μια πολύ δύσκολη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 15:36 στο δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων. Επιχειρούν 125 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 43 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 4 ελικοπτερα. Λόγω του ότι η πυρκαγιά αυτή βρίσκεται πλησίον κατοικημένων περιοχών ενεργοποιήθηκε στις 17:10 μήνυμα του 112 για αποφυγή των εξής περιοχών: Κρέστενα-Φρύξα-Μακρίσια-Σκιλλουντία Ηλείας.

Εχουν ήδη γίνει εισηγήσεις για προληπτικές απομακρύνσεις Κρέστενα Φρύξα Σκιλλουντία Γρύλο και Βρίνα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά στην θέση Τσακατούρα Γρεβενών, όπου και εκεί επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται αγροτοδασική πυρκαγιά που είχε σαν σημείο έναρξης την περιοχή Ακριτοχώρι Μεσσηνίας του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Επιχειρούν 115 Πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στις 15:32 στο δήμο Φαιστού Ηρακλείου Κρήτης.  Επιχειρούν 75 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 οχήματα και 2 ελικόπτερα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 16:57 στην Σαγιάδα Θεσπρωτίας όπου και εκεί επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου, 9 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Σε μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στα Άνω Λιόσια Αττικής και στο Σοφικό Κορινθίας.

Και για αύριο σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, προβλέπονται πολύ δύσκολες συνθήκες με δείκτη επικινδυνότητας 4 στις περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας.

Κυρίες και κύριοι,

Αντιμετωπίζουμε ενα ακραίο φαινόμενο που ακόμη και για εμάς είναι πρωτοφανές. Παλεύουμε με ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ξηρασίας, υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων. Θα δώσουμε τη μάχη με όλα τα μέσα που διαθέτουμε για να μην κινδυνεύσει κανένας πολίτης και για να σώσουμε τις περιουσίες και το δασικό μας πλούτο.

Κάνουμε έκκληση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενέργεια  μπορεί να προκαλέσει έναρξη πυρκαγιάς.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη  θα υπάρχει νέα ενημέρωση.

Σας ευχαριστούμε»

Δαδιά: Αγώνας να μην φτάσει η φωτιά στον πυρήνα του εθνικού πάρκου

Τα αναπάντητα ερωτήματα μπροστά σε μία καταστροφή…
 
Λάβαρα, Λύρα, Δαδιά… Πέντε μέρες σχεδόν καίγεται ο Έβρος με την τεράστια καταστροφή στο Δάσος της Δαδιάς που για κάποιους από εμάς είναι κάτι παραπάνω από Εθνικό Πάρκο… Είναι ο χώρος που τα παιδιά μας έμαθαν να διακρίνουν και να διαχειρίζονται τις αισθήσεις τους, να αποκτούν ερεθίσματα και να ψάχνουν την Στρουμφίτα στο Στρουμφοχωριό.. Είναι οι βόλτες στο Παρατηρητήριο… Είναι οι αποδράσεις στην εποχή Covid….
 
Πριν από λίγο ήμουν εκεί.. Ψάχνοντας απαντήσεις που δεν έλαβα.. Και βεβαίως δεν περίμενα να τις δώσουν οι ανύπαρκτοι πολιτικοί της περιοχής ή ο μονίμως απών κι ανύπαρκτος Χρήστος Μέτιος. Ούτε ο εισαγόμενος υπουργός πολιτικής προστασίας ή ο συμπαθής υφυπουργός συνάδελφος από τα χρόνια της ΕΡΤ…
 
Οι ερωτήσεις λοιπόν:
  • 1.Αντιμετωπίσθηκαν κι αξιολογήθηκαν τα περιστατικά σε Λάβαρα, Λύρα που προηγήθηκαν της μεγάλης καταστροφής;
  • 2.Ποιά η ενημέρωση του ΠΑΜΘ Χρήστου Μέτιου και των συνεργατών του; Ποιές οι ενέργειές τους;
  • 3.Λειτουργούν, λειτούργησαν τα συστήματα ανίχνευσης φωτιάς σε δύο σημεία εντός του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς –Λευκίμμης- Σουφλίου στην θέση «κορυφή Κάψαλο» και στη θέση «κορυφή Αντά Τεπέ»;
  • 4.Σε ποιά κατάσταση ετοιμότητας βρισκόταν , και μάλιστα σε περίοδο αντιπυρικής προετοιμασίας, το φράγμα της Λύρας; Είχαν εγκαίρως μεριμνήσει ΠΑΜΘ , Δασαρχείο και Δήμος Σουφλίου;
  • 5.Ποιές οι προγραμματισθείσες υλοτομικές και άλλες παρεμβάσεις στην περιοχή; Αντιπυρικές ζώνες; Σταθερές Δεξαμενές;
  • 6.Εκτός από το δόγμα “όχι νεκροί,όχι καμμένα σπίτια” ποιό ήταν το βασικό διαχειριστικό σχέδιο δασοπυροπροστασίας;
  • 7.Ποιός ο καταμερισμός των ρόλων στην φάση της πυρόσβεσης (πτητικά μέσα, πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές κλπ); Ποιός τους συντονίζει όλους αυτούς;
  • 8.Ποιές οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο Δάσος Δαδιάς από το Εθνικό Πρόγραμμα Προστασίας Δασών «Antinero» που υλοποιείται με χρηματοδότηση 50 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας και 22 εκατομμυρίων ευρώ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ.
  • 9.Από το2011 και 2020 που είχε σημειωθεί η προηγούμενη πυρκαγιά ποιές ήταν οι ενέργειες για να μην επαναληφθεί η καταστροφή;
  • 10.Επαναξιολογήθηκαν τα πρωτόκολλα πυροπροστασίας, έτσι ώστε να αποφευχθούν αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον;Τί έκανε ο Φορέας Διαχείρισης;

   

Αρθρογράφος