Για έβδομη ημέρα καίγεται ο Έβρος – 34.000 στρέμματα έγιναν στάχτη (video)

27 Ιουλίου 202208:46

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στάχτη έχουν γίνει πάνω από 34.000 στρέμματα γης στην περιοχή στο Δάσος της Δαδιάς, ενώ και σήμερα Τετάρτη (27.7.2022) η φωτιά στον Έβρο συνεχίζει να καίει για 7η ημέρα. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού. 

Πλέον οι προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς στη Δαδιά του Έβρου επικεντρώνονται στο ενεργό νοτιοδυτικό μέτωπο. Την Τρίτη σημειώθηκε και μια νέα μεγάλη αναζωπύρωση στο νοτιοδυτικό μέτωπο, που οδηγεί προς το πυροφυλάκιο της Λευκίμμης.

Για τέταρτη νύχτα καίγεται ο Έβρος- Τα αναπάντητα ερωτήματα της καταστροφής

Με βάση νεότερη εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από το δορυφόρο Sentinel 2 την Τρίτη (26.07.2022) στις 12:10 και την οποία επεξεργάστηκε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, η εκτίμηση για την έκταση που έχει καεί είναι περίπου 34.105 στρέμματα.

Η έκταση αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 12% της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000. Στη δορυφορική εικόνα διακρίνονται επίσης οι ενεργές εστίες της φωτιάς, κατά τη στιγμή του περάσματος του δορυφόρου, στα νοτιοδυτικά της περιμέτρου (κεφαλή πυρκαγιάς). Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αποτυπώνεται δορυφορικά, η φωτιά φαίνεται να προσεγγίζει προηγούμενα καμένη δασική έκταση.

Να σημειωθεί ότι η παραπάνω έκταση έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο και η παρουσία καπνού δυσχεραίνει τον υπολογισμό, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής, τελικός υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus.

Στο ενεργό νοτιοδυτικό μέτωπο επικεντρώνονται οι προσπάθειες των επιχειρήσεων στην πυρκαγιά στο Σουφλί Έβρου στο δάσος της Δαδιάς, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε για τις δασικές πυρκαγιές τονίζοντας τα εξής:

“Στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά στο Σουφλί Έβρου, στο δάσος της Δαδιάς, προστατευόμενη περιοχή Natura, λόγω της πυκνής δασικής ύλης, των συνεχών αλλαγών κατεύθυνσης της φοράς του ανέμου και της αδυναμίας πρόσβασης, η κύρια προσπάθεια των επιχειρήσεων επικεντρώνεται στο ενεργό νοτιοδυτικό μέτωπο, ενώ στα υπόλοιπα σημεία, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Λόγω του ισχυρού ανατολικού βορειοανατολικού ανέμου που πνέει στην περιοχή, πυροδoτήθηκε μερική εξάπλωση του ήδη ενεργού νοτιοδυτικού μετώπου που οδηγεί προς το πυροφυλάκιο της Λευκίμμης. Καταβάλλεται μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια από όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις να δημιουργηθεί νέα ζώνη άμυνας προς τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί στις κεραίες της ΕΡΤ. Λόγω της εκτεταμένης διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου, έχει αποτραπεί η πιθανότητα να μεταδοθεί, προς το παρόν, η πυρκαγιά από την Α2 ζώνη στην Α1, όπου βρίσκεται ο σκληρός πυρήνας του Δάσους και είναι η αποικία του σπάνιου είδους του μαυρόγυπα με τις φωλιές του. Επιχειρούν αδιάκοπα 320 Πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Εκτός των επίγειων και εναερίων Πυροσβεστικών επιχειρήσεων, ταυτοχρόνως δημιουργούνται  επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες, με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου, προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός του πυκνού δασικού οικοσυστήματος που εμποδίζει την πρόσβαση των Πυροσβεστών.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει, 8 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα,  ενώ η Π.Ε. Έβρου έχει διαθέσει 3 υδροφόρα οχήματα και 8 μηχανήματα έργου.

Εξίσου σημαντική συνδρομή παρέχουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους, οι οποίοι πραγματοποιούν αραίωση της καύσιμης ύλης και δημιουργία επιπλέον αντιπυρικών ζωνών και λωρίδων.

Σημαντική είναι η συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού.

Στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο αποτελεσματικός συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων δυνάμεων που ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή σε αυτήν την πολύ δύσκολη πυροσβεστική επιχείρηση συνεχίζεται.

 Ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά όλους τους φορείς που μας συνδράμουν στο πεδίο.

Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είναι σε γενική επιφυλακή.”

Δ. Πέτροβιτς: Έχουν καεί τουλάχιστον 15.000 στρέμματα στη Δαδιά

 

Μάχη σε όλα τα επίπεδα κι από όλους τους φορείς δίνεται στη Δαδιά, προκειμένου να μην καεί ακόμη περισσότερο δάσος, περιέγραψε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο  αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας, πέμπτη μέρα πυρκαγιάς, τα συνεργεία της Περιφέρειας διαπλάτυναν τις αντιπυρικές ζώνες σε συγκεκριμένα σημεία του δάσους. «Μεγαλώνει το πλάτος στις αντιπυρικές ζώνες για μεγαλύτερη ασφάλεια» είπε ο αντιπεριφερειάρχης, σημειώνοντας πως κατ’ αυτό τον τρόπο μέσα στο Σαββατοκύριακο σώθηκε το κτίριο του Φορέα Διαχείρισης κι άνοιξε δίοδος για την επιχείρηση των επίγειων δυνάμεων.

Κάνοντας τον προσωρινό τραγικό υπολογισμό καμένων, δήλωσε: «το δάσος της Δαδιάς είναι 430.000 στρέμματα. Ο στενός πυρήνας του δάσους που είναι αυστηρώς προστατευόμενη περιοχή είναι 73.000 στρέμματα. Εμείς προς το παρόν μιλούμε για 15.000 στρέμματα που έχουν καταστραφεί από την πυρκαγιά αλλά μπορεί να είναι περισσότερα. Είναι μεγάλη καταστροφή, γιατί είναι ένα δάσος με πυκνή βλάστηση και πολύ δύσκολο ανάγλυφο για να το προσεγγίσεις».

Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει πόσα στρέμματα θα έχουν καεί μέχρι να σβηστεί πλήρως η φωτιά.

Δάκρυσε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στην κάμερα της ΔΕΛΤΑ Τηλεόρασης

Για την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο και συγκεκριμένα στη μεγάλη πυρκαγιά της Δαδιάς, μίλησε στη ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση και την Κατερίνα Καλεντερίδου, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο Υπουργός, ο οποίος βρίσκεται για δεύτερο 24ωρο στο δήμο Σουφλίου προκειμένου να επιθεωρεί τις προσπάθειες κατάσβεσης της καταστροφικής πυρκαγιάς, δάκρυσε μιλώντας για τον Έβρο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο ίδιος: Εδώ στον Έβρο .. και επειδή μεγάλωσα στην Πράσινη Γραμμή… Είμαστε Ακρίτες…

Δήλωση του π. Συντονιστή της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Έβρου Σπύρου Δέδογλου για τις πυρκαγιές στην Δαδιά.

”Η οικολογική καταστροφή που συντελείται στο δάσος της Δαδιάς είναι ευρωπαϊκών διαστάσεων αφού σε αυτό φωλιάζουν σπάνια αρπακτικά πουλιά, μοναδικά στη γηραιά Ήπειρο. Αυτό τον μοναδικό θησαυρό δεν μπόρεσε η πολιτεία με την περιφέρεια να τον προστατεύσουν… Ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Λύρας Κώστας Σταμάτογλου “χτυπιέται” εδώ και κάποια χρόνια  για το πρόβλημα που υπάρχει στο φράγμα που βρίσκεται στο χωριό του.

Η διαρροή που έχει από τους αρμούς είναι τεράστια, με αποτέλεσμα να χάνονται μεγάλες ποσότητες νερού το καλοκαίρι και να υπάρχει κίνδυνος θραύσης του φράγματος κάθε χειμώνα.

Ήταν Γενάρης του 2021 όταν πήγαμε μαζί για να καταγράψουμε την κατάσταση του Φράγματος. Δημοσίευσα το βίντεο και κάναμε μια εκπομπή με τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Δαρούση, όπου και εκεί παρουσιάσαμε το θέμα, μίλησα επίσης με τον κ. Πέτροβιτς  αλλά καμία παρέμβαση δεν έγινε δυστυχώς.

H Λίμνη στην οποία πίνουν νερό τα  σπάνια πουλιά του δάσους Δαδιάς έχει ελάχιστη υδάτινη επάρκεια με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να αντλήσουν νερό τα πυροσβεστικά ελικόπτερα.”

Ο πρώην πρόεδρος της Δαδιάς που προειδοποιούσε  για το Φράγμα της Λυράς τα “λέει” στην ALFA τηλεόραση

Ο πρώην πρόεδρος της Δαδιάς προειδοποιούσε δια μέσω του site μας για το Φράγμα της Λυράς πριν ένα χρόνο για τους κινδύνους που δημιουργούνται από την διαρροή που υπάρχει.

Ο κ Σταμάτογλου μίλησε στην ALFA τηλεόραση στη Κυριακή Μπασκάκη και επανέλαβε αυτά που είχε πει σε μας , επίσης ισχυρίστηκε ότι η φωτιά θα είχε σβήσει άμεσα εαν ειχε νερό το φράγμα .

Τα δασικά φράγματα κατασκευάστηκαν πρωτίστως για την αντιμετώπιση πιθανών πυρκαγιών και φυσικά μπορούν να αξιοποιηθούν και για άλλες υπηρεσίες

Δείτε το βίντεο

 

Αρθρογράφος