Γεω-επιχειρηματίες: Από τον Ιάσονα στον Έλον Μάσκ, του Βασίλη Κοψαχείλη

23 Ιουνίου 202411:07

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ο Βασίλης Κοψαχείλης μας μιλά για την Γεω-επιχειρηματικότητα. Μία νέα έννοια, συμπληρωματική της γεωπολιτικής και της γεω-οικονομίας στη γεωστρατηγική ανάλυση. Είναι ο κρίκος που έλλειπε στην ερμηνεία εξελίξεων του παρελθόντος και ένας καλύτερος οδηγός για το παρόν και το μέλλον του κόσμου μας.

Το βιβλίο του Βασίλη Κοψαχείλη είναι ένα ταξίδι στον χρόνο της γεω-επιχειρηματικότητας με όχημα την γεωοικονομία, την γεωπολιτική και βεβαίως την ιστορία.

Με την γεω-επιχειρηματικότητα, ξεκαθαρίζει το τοπίο ποιοι θα μείνουν πίσω και ποιοι πιθανόν θα ηγηθούν στο μέλλον. Ποιοι είναι οι Γεωεπιχειρηματίες; Πως επηρεάζουν τις παγκόσμιες εξελίξεις; Πως αθέατα οικοδομούν το αύριο της παγκόσμιας πολιτικής;

Ο Βασίλης Κοψαχείλης είναι πολιτικός επιστήμονας με ειδίκευση στην εξωτερική πολιτική και τη γεωστρατηγική, είναι συγγραφές και συχνός συνεργάτης των μέσων ενημέρωσης.Το 2013 εισήγε τον όρο “Γεω-επιχειρηματικότητα” ως βασική παράμετρο της γεωστρατηγικής ανάλυσης.

Το νέο συγγραφικό πόνημα του Διεθνολόγου κ. Βασ. Κοψαχείλη, έρχεται σε μία χρονική στιγμή που στην μετά- COVID-19 εποχή οι γεωπολιτικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο που δύναται να επηρεάσει την περιφερειακή ή/και παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα.

Άλλωστε αυτό δεν συμβαίνει από καταβολής κόσμου; Οι γεωπολιτικές κρίσεις, υγειονομικές οικονομικές ή φυσικές καταστροφές, είναι συχνά πέρα ​​από τον έλεγχο των επιχειρηματιών. Ωστόσο, οι ενέργειες και οι αποφάσεις που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια και πριν από μια κρίση μπορούν να καθορίσουν εάν μια επιχείρηση θα επιβιώσει ή θα αντιμετωπίσει ένα δαπανηρό κλείσιμο.

Αναμφίβολα, είναι δύσκολοι καιροί για τους καινοτόμους επιχειρηματίες. Η αστάθεια της αγοράς θα επηρεαστεί από τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, οι κλιματικές διαταραχές θα διαταράξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και Δύσης θα επηρεάσουν το εμπόριο, τις προμήθειες και την επιχειρηματική συνέχεια. Όλες αυτές οι προκλήσεις συνθέτουν τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις πρώιμου σταδίου.

Αντλώντας διδάγματα από την πανδημία, κάποιοι επιχειρηματίες έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα μέσω της ψηφιοποίησης και της αποκέντρωσης ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να χρειαστεί να περιστρέψουν ή να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, αντιμετωπίζοντας το στίγμα της επιχειρηματικής αποτυχίας ή της αναδιάρθρωσης.

Ανεξάρτητα από τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή, ο κύριος μοχλός κινδύνου της εποχής μας είναι η παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Προβλέπεται ότι θα κοστίσει στις παγκόσμιες οικονομίες το 10-14% του ΑΕΠ έως το 2030, εκτός εάν υπάρξει ταχεία απαλλαγή από τον άνθρακα και ανθεκτική λήψη επενδυτικών αποφάσεων . Ως εκ τούτου, οι επιχειρηματίες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους απόψεις, θα πρέπει να εξετάσουν τόσο τον κλιματικό κίνδυνο όσο και την τεράστια βιομηχανική επανάσταση καθαρής τεχνολογίας και πράσινης ανάπτυξης, η οποία ήδη προσελκύει 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις ετησίως και αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2025.

Οι καλύτεροι επιχειρηματίες θα αξιοποιήσουν μια κρίση προς όφελός τους και θα επιβιώσουν εκείνοι που μπορούν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις ανεξάρτητα από το πόσο επίπονες είναι σε προσωπικό ή συλλογικό επίπεδο και θα κριθούν σε εκείνο το σημείο που προχωρώντας στην επανεκκίνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητά τους θα προσαρμοσθούν στο εξελισσόμενο επιχειρηματικό τοπίο.

Συμπερασματικά, το επιχειρηματικό ταξίδι σε περιόδους κρίσης παρουσιάζει τόσο προκλήσεις όσο και ευκαιρίες. Οι επιχειρηματίες που μπορούν να προσαρμοστούν, να λάβουν δύσκολες αποφάσεις και να αγκαλιάσουν την αλλαγή όχι μόνο θα επιβιώσουν αλλά θα ευδοκιμήσουν σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό τοπίο. Η συνεργασία, οι ηθικές πρακτικές και η εστίαση στη βιωσιμότητα είναι πιθανό να είναι βασικοί παράγοντες για την επιτυχία των επιχειρήσεων στο μέλλον.

Εκτός από το πληροφοριακό υλικό του βιβλίου, ο αναγνώστης καλείται να αυτενεργήσει έτσι ώστε να δώσει απαντήσεις σε διλήμματα και να εμβαθύνει στις πολλαπλές μεταβλητές των ιστορικών κρίσεων που επηρεάζουν την οικονομία και την επιχειρηματικότητα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, υπό την επιστημονική διεύθυνση του καθηγητή Κωνσταντίνου Φίλη και η Απογευματινή δημοσιεύει ένα απόσπασμα.

«Η έννοια της γεω-επιχειρηματικότητας γίνεται καλύτερα αντιληπτή ιστορικά, και μέσα από τις λύσεις που έδωσε απέναντι στα αδιέξοδα της κάθε εποχής. Για παράδειγμα, σε μία δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη, οι Ιππότες του Ναού έφεραν μια συνολική διασφάλιση, που κράτησε την Ευρώπη διατηρήσιμη. Οι ανακαλύψεις του Κολόμβου και άλλων εξερευνητών, ξεμπλόκαραν την Ευρώπη από την απομόνωση. Ο Φούγκερ επένδυσε στη συγκρότηση μιας ισχυρής αυτοκρατορίας στην Κεντρική Ευρώπη. Ο Ιβάν ο Τρομερός ζήτησε από τους Στρογκάνοφ να του φέρουν στο πιάτο 13 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, από τα Ουράλια ως τον Ειρηνικό. Η ανάγκη επιβίωσης οδήγησε τους Άγγλους πειρατές και εμπόρους να φτιάξουν ένα παράλληλο κράτος με την ενδυμασία εμπόρου, όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο Edmund Burke για την Αγγλική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών. Και αργότερα ήρθε η ανάδειξη της Αμερικανικής ισχύος χάρη σε προσωπικότητες όπως ο Ροκφέλερ, ο Φορντ, ο Watson και ο Σόρος. Σήμερα οι ΗΠΑ παραμένουν κυρίαρχες, χάρη σε γεω-επιχειρηματίες όπως ο Έλον Μάσκ. Ανταγωνιστές, όπως η Κίνα, στηρίζονται στους δικούς τους γεω-επιχειρηματίες για να επικρατήσουν στο παγκόσμιο παιχνίδι ισχύος.»

INFO
Συγγραφέας Κοψαχείλης, Βασίλης
Eκδότης Παπαδόπουλος
ISBN 9786182320242
Έτος κυκλοφορίας 2024
Σελίδες 200
Διαστάσεις 14χ21
Βάρος 270 gr

Αρθρογράφος