Φρένο στις πρόωρες συντάξεις – Έως και 12 χρόνια επιπλέον δουλειάς

23 Οκτωβρίου 201312:30

Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων που χορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω της “κατοχύρωσης” του δικαιώματος αποχώρησης εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων σε ηλικίες κάτω των 62 ετών επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο.

Το μέτρο θα ισχύσει από το 2014 και στο τραπέζι βρίσκονται δύο σενάρια: 1. Ουδείς για σύνταξη κάτω των 60 ή 62 ετών. Σε αυτή την περίπτωση θα αυξηθούν άμεσα ως και 10 ή 12 χρόνια τα όρια ηλικίας που ισχύουν σήμερα για τη συνταξιοδότηση από τα 50 σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ
2. Μείωση των συντάξεων λόγω πρόωρης εξόδου πέραν του 30% που είναι σήμερα το ανώτατο όριο ποινής σε όσους αποχωρούν πρόωρα, παράλληλα με κούρεμα των προϋποθέσεων κατοχύρωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Η ποινή για πρόωρη έξοδο θα αυξάνεται για κάθε χρόνο που υπολείπεται από το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης που είναι το 67ο.

Στην πράξη θα καταστήσει ασύμφορη την πρόωρη σύνταξη ως επιλογή από τους ίδιους τους ασφαλισμένους, καθώς η μείωση της σύνταξης μπορεί να φτάνει και στο 60%.

Στο στόχαστρο 400.000 ασφαλισμένοι
Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για τις πρόωρες συντάξεις αφορά περίπου 400.000 ασφαλισμένους σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες αλλά και ΙΚΑ, οι οποίοι με τα σημερινά δεδομένα και με εκτιμήσεις παραγόντων των ίδιων των Ταμείων είτε έχουν κλειδώσει (κατοχυρώσει) το δικαίωμα για αποχώρηση ακόμη και από τα 52 (Δημόσιο – γονείς με ανήλικο παιδί) είτε έχουν θεμελιώσει, δηλαδή μπορούν ανά πάσα στιγμή να φύγουν από την υπηρεσία ή την εργασία τους, καθώς συμπλήρωσαν και το όριο ηλικίας, αλλά και τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης.

Ο λόγος που έστρεψε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην επιλογή να κόψει τις πρόωρες συντάξεις έχει να κάνει με δύο ζητήματα: 1. με τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι αν χρειαστούν νέα μέτρα αυτά δεν θα είναι από νέα μείωση των κύριων συντάξεων και 2. με το γεγονός ότι η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων θα αποδώσει ένα σεβαστό ποσό από τα 2 δισ. ευρώ που εκτιμά η τρόικα ότι απαιτούνται με στοχευμένα μέτρα για να κλείσει η τρύπα του 2014 και μάλιστα χωρίς να φανεί αυτή η παρέμβαση ως μέτρο μείωσης συντάξεων.

Η επιλογή να μη δοθεί σύνταξη σε κανέναν ασφαλισμένο κάτω των 62 ετών θα αποφέρει άμεσα οικονομικά οφέλη καθώς θα εξοικονομηθούν περί τα 500 – 600 εκατομμύρια ευρώ από το 30% των ασφαλισμένων που δεν θα κατορθώσουν να συνταξιοδοτηθούν.

Μείωση 50% – 60% για πρόωρη σύνταξη

Το δεύτερο σενάριο, που είναι και επικρατέστερο, προβλέπει μεγαλύτερη μείωση της σύνταξης για πρόωρη σύνταξη πριν από τα 60 ή τα 62. Σε αυτή την περίπτωση δημιουργείται στην πράξη μια νέα κατηγορία μειωμένων συντάξεων δεδομένου ότι σήμερα το 62ο έτος είναι η ηλικία που μπορεί να συνταξιοδοτηθεί κάποιος με μειωμένη σύνταξη κατά 6% για κάθε έτος που υπολείπεται από το 67ο.

Το μέγιστο ποσοστό μείωσης εξαντλείται στα 5 χρόνια πρόωρης εξόδου (στα 62 αντί 67) με περικοπή σύνταξης 30%. Με βάση τους μεταβατικούς όμως όρους συνταξιοδότησης που ισχύουν στο ασφαλιστικό, όσοι φεύγουν πρόωρα σε σύνταξη στα 50 ή στα 57 έχουν και αυτοί την ίδια μείωση με όσους αναγκάζονται να φύγουν το νωρίτερο στα 62.

Έτσι το σενάριο που εξετάζεται είναι η ποινή μείωσης της σύνταξης λόγω πρόωρης εξόδου να ξεπερνά το 30% και, για παράδειγμα, να επιβάλλεται 6% μείωση για κάθε έτος που υπολείπεται του 67ου.

Δηλαδή μια ασφαλισμένη που αποχωρεί στα 57 να έχει μείωση 6% όχι με βάση το γενικό όριο ηλικίας των 67 ετών, που σημαίνει τελική σύνταξη με μείωση 50% ή 60%.

Το ανώτατο όριο μείωσης σήμερα για την περίπτωση της εν λόγω ασφαλισμένης είναι 30%. Αν ισχύσει το δεύτερο σενάριο, τότε δεν θα της απαγορευτεί η έξοδος στα 57, αλλά αν το αποφασίσει θα έχει μείωση 50%-60% στην τελική της σύνταξη αντί του 30% που είναι σήμερα το μέγιστο ποσοστό μείωσης.

Αν δηλαδή η πλήρης σύνταξη που δικαιούται είναι 900 ευρώ, θα πάρει 450 ή και 400 ευρώ, με πρόωρη σύνταξη στα 57. Έτσι τα υπόλοιπα 450 ευρώ θα μείνουν στα Ταμεία.

Πηγή: news247.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr