Φωνές οργής στα 100ά γενέθλια εγκληματία πολέμου των Ες-Ες στη Ρώμη

30 Ιουλίου 201302:40

Δεκάδες διαδηλωτές, ανάμεσά τους και πολλά μέλη της εβραϊκής κοινότητας της Ρώμης, διαδήλωσαν την Δευτέρα έξω από την πολυκατοικία όπου βρίσκεται το διαμέρισμα ενός πρώην αξιωματικού των Ες-Ες, του Έριχ Πρίμπκε, ο οποίος είναι υπεύθυνος για μια από τις χειρότερες σφαγές του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, και γιόρτασε τα 100ά του γενέθλια.

Ο Πρίμπκε, πρώην λοχαγός των Ες-Ες, ζει σε κατ’ οίκον περιορισμό στην ιταλική πρωτεύουσα μετά την καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη το 1998 για το ρόλο του στη σφαγή στα Αδρεατικά Σπήλαια, κοντά στη Ρώμη, όπου είχαν εκτελεστεί 335 πολίτες τον Μάρτιο του 1944.

Υπήρξαν ορισμένοι προπηλακισμοί όταν ο εγγονός του Πρίμπκε έφθασε στο σημείο κρατώντας μια φιάλη με σαμπάνια. Οι διαδηλωτές τον υποδέχθηκαν φωνάζοντας «Αίσχος», «Ντροπή». «Είναι πρόκληση! Να έρχεται με ένα μπουκάλι σαμπάνια!», φώναζε ένας διαδηλωτής.

Σχεδόν 70 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το παρελθόν της Ιταλίας συνεχίζει να διχάζει, καθώς η χώρα έφτασε κοντά στο να ξεσπάσει ένας ολοκληρωτικός εμφύλιος όταν κατέρρευσε η φασιστική δικτατορία του Μπενίτο Μουσολίνι το 1943.

Οι εντάσεις όσον αφορά τα γενέθλια του Πρίμπκε, ο οποίος ουδέποτε επέδειξε μεταμέλεια για τις πράξεις του, εντάθηκαν όταν έγινε γνωστό ότι αναρτήθηκαν αφίσες στη Ρώμη που εξήραν τον πρώην αξιωματικό των ναζί.

«Ευτυχισμένα γενέθλια, λοχαγέ Πρίμπκε», έγραφε μία αφίσα, που υπέγραψε μια οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Μαχόμενη Κοινότητα της Τιμπουρτίνα», όπως έγραψε η εφημερίδα Corriere della Serra.

Η ANPI, η ένωση που εκπροσωπεί τα μέλη της εθνικής αντίστασης της Ιταλίας που είχαν πολεμήσει εναντίον των Ναζί, ανέφερε ότι στο κτήριο όπου στεγάζεται άγνωστοι ζωγράφισαν σβάστικες και έγραψαν συνθήματα υπέρ του Πρίμπκε. Παρόμοια συνθήματα ανεγράφησαν και αλλού, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.

Τον Μάρτιο του 1944 ο Πρίμπκε ήταν ο διοικητής της μονάδας των Ες-Ες που είχε προχωρήσει στην εκτέλεση 335 αμάχων σε αντίποινα για τους θανάτους 33 Γερμανών στρατιωτικών, που είχαν σκοτωθεί από μια μονάδα ανταρτών κοντά στη Ρώμη.

Μετά τον πόλεμο, ο Πρίμπκε είχε διαφύγει στην Αργεντινή, από όπου όμως εκδόθηκε στην Ιταλία, έπειτα από μια συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό των ΗΠΑ κατά την οποία παραδέχθηκε πως ενεχόταν στη σφαγή, ισχυριζόμενος ότι η μονάδα του είχε εκτελέσει «τρομοκράτες».

Πηγή:www.skai.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr